Šmaikščiame kreipimesi, kuris šį mėnesį buvo paskelbtas tinkle „Facebook“, vietos laikraščio vyriausiasis redaktorius Romanas Romanenka taip pat tikina, kad Kremliui negrės jokios tarptautinės sankcijos, jeigu jis pagerins maždaug už 500 km į šiaurės rytus nuo Maskvos esančios Vologdos ir jos apylinkių gyventojų padėtį.

Vologdos prokuratūros atstovė Oksana Vinogradova naujienų agentūrai AFP pranešė, kad pradėtas tyrimas dėl žurnalisto kreipimosi „pagal galiojančių įstatymų reikalavimus“. Pasak jos, tyrimas buvo pradėtas Vologdos regiono gubernatoriaus Olego Kuvšinnikovo prašymu.

R.Romanenko karčiai ironiškas pareiškimas pasirodė po to, kai V.Putinas nurodė pasiųsti kariuomenę į Ukrainos Krymo regioną, teisindamasis ten gyvenančių rusų apsauga po sukilimo Kijeve.

Naujienų agentūrai AFP R.Romanenko sakė, kad pirmadienį jį apklausė tyrimą atliekantys pareigūnai. Jis pastebėjo, kad jų pokalbis buvo keblus. „Lyg mėgintum paaiškinti juoką žmogui, neturinčiam humoro jausmo“, – sakė jis.

R.Romanenko, Vologdos laikraščio „Premier“ vyriausiasis redaktorius, sakė, kad net suvokdamas, jog jam pateikti kaltinimus dėl pokšto būtų sudėtinga, jis vis tiek yra susirūpinęs. „Matau, kad atmosfera Rusijoje blogėja, – sakė jis. – Mant tai primena mano tėvų jaunystės laikus“, – sakė jis, kalbėdamas apie sovietinį laikotarpį, kai nuomonių skirtumai nebuvo toleruojami.

Laiškas paplito internetu

R.Romanenko humoristinis, bet sarkastiškas laiškas, kurį jis parašė „Vologdos regiono gyventojų“ vardu, vartotojų buvo išplatintas Rusijos internete ir net paskelbtas opozicinio laikraščio „Novaja Gazeta“ interneto svetainėje.

„Visi čia yra rusakalbiai ir mūsų teisės čia yra labai pažeidžiamos“, – buvo sakoma laiške.

„Mūsų ligoniai negali sulaukti jiems reikalingų vaistų ir gydymo, mūsų švietimo lygis kasmet smunka, uždarinėjami vaikų būreliai ir rateliai, mūsų žemės ūkis praktiškai yra sunaikintas. Mes visi labai kenčiame“, – rašė jis.

„Tačiau okupantai, užgrobę valdžią per neteisingus rinkimus, nedaro nieko dėl užkariautų gyventojų. Jie švaisto pinigus sau, savo viešiesiems ryšiams, savo kabinetams ir užmiesčio viloms, perka butus ir lėktuvus. Būsime jums labai dėkingi ir užtikriname, kad nepradėsime jokio partizaninio karo prieš mūsų išvaduotojus. Net ir tarptautinių sankcijų, tikrai, nebus“, – rašė žurnalistas.

Laiške taip pat teiraujamasi, ar nebūtų galima Krymo žmonių gyvenimo pagerinimui skirtų pinigų išleisti medicinos ir švietimo poreikiams Vologdos regione.

Tą dieną, kai žurnalistas buvo apklausiamas pareigūnų, ant jo buto durų Vologdoje pasirodė grafiti užrašas „Stop Maidanui“.

R.Romanenko kaimynams į pašto dėžutes buvo prikaišiota lankstinukų, kuriuose žurnalistas yra vadinamas „ukrainiečiu“ ir „žydu“, o kaimynai raginami neprarasti budrumo.

Tyrimas dėl žurnalisto laiško pradėtas Rusijos pareigūnams siekiant susidoroti su paskutine šalyje išlikusia žodžio laisvės tvirtove – nepriklausomais interneto tinklaraščiais.