„Dabar turime įtikinamą užuominą“, – susisiekimo ministrą Hishammuddinas Husseinas sakė žurnalistams Kvala Lumpūro tarptautiniame oro uoste.

„Mums reikės per naktį tai patikrinti ir patvirtinti“, – pridūrė jis, pabrėždamas, kad kol kas dingusio MH370 reiso lėktuvo bus ieškoma visoje tikėtinoje teritorijoje, kuri pagal dydį prilygsta Australijai.

Norvegų laivas pasiekė vietą, kurioje pastebėtos numanomos dingusio Malaizijos lainerio nuolaužos

Norvegijos laivas „St. Petersburg“ ketvirtadienį atplaukė į Indijos vandenyno teritoriją, kurioje buvo pastebėtos numanomos nuolaužos iš dingusio oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH370 lėktuvo, pranešė laivybos bendrovė „Hoeeg Autoliners“.

„Laivas atplaukė į tą vietą dalyvauti paieškose“, – sakė bendrovės atstovė Cecilie Moe.

Kitas „Hooeg Autoliners“ atstovas Christianas Dahllis sakė, kad ketvirtadienį paieškos negalės ilgai vykti, nes toje vietoje saulė nusileis apie 13 val. Grinvičo (15 val. Lietuvos) laiku.

Automobilių keltas „St. Petersburg“ plaukė iš Mauricijaus sostinės Port Luiso į Australijos miestą Melburną, kai Australijos pareigūnai paprašė jo pakeisti kursą ir patikrinti numanomas nuolaužas, kurios buvo pastebėtos iš palydovo Indijos vandenyno pietryčiuose, už maždaug 2 500 kilometrų į pietvakarius nuo Perto.

Po dvi savaites trukusių nesėkmingų paieškų Australija atnaujino pastangas kartu su kitomis šalimis tirti mįslingą Malaizijos lainerio dingimą ir paskelbė aptikusi du įtartinus objektus Indijos vandenyne.

Naujos žinios

Ketvirtadienio rytą pasirodė naujų žinių dingusio Malaizijos lėktuvo paieškose.

Australijos premjeras Tony Abbottas per Atstovų rūmų posėdį Kanberoje pareiškė, jog pietinėje Indijos vandenyno dalyje pastebėti du objektai, kurie, specialistų teigimu, gali būti dingusio „Malaysia Airlines“ lėktuvo nuolaužos.

„Australijos jūrų saugumo valdyba (AMSA) gavo informacijos, jog palydovų darytose nuotraukose užfiksuoti objektai gali būti susiję su lėktuvo paieškomis. Atlikus detalią nuotraukų analizę įvardyti du konkretūs objektai, kurių dabar ir ieškoma“, - teigia Australijos premjeras.

AMSA teigimu, galimos nuolaužos nutolusios apie 2500 kilometrų į pietvakarius nuo Australijos Perto miesto. Ten pasiųstos gelbėtojų pajėgos. Australija į vietą nusiuntė du lėktuvus.

Objektus vandens paviršiuje užfiksavo Australijos karinis palydovas. 

Didžiausias iš tų objektų, pastebėtų ieškant dingusio oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH370 lėktuvo, yra apie 24 metrų skersmens. Taip pat aptiktas kitas, mažesnis, objektas.

„Tai realiausia mūsų kol kas turima užuomina. Mums reikia ten nuvykti, rasti tuos objektus, apžiūrėti, įvertinti – tada žinosime, ar radinys svarbus“, - teigia J. Youngas.

„Tie objektai gana menkai išsiskiriantys. Man atrodo, kad tai nemaži objektai, tikriausiai prisipildę vandens ir besikilnojantis aukštyn ir žemyn paviršiuje“, – sakė Australijos jūrų saugumo valdybos pareigūnas Johnas Youngas.

„Didžiausias (objektas) ... kaip buvo įvertinta, yra 24 metrų. Yra ir kitas, mažesnis“, – pridūrė jis.

Pareigūnas perspėja, jog paieškų operaciją gali apsunkina prastas matomumas.

DELFI primena, jog lėktuvas „Boeing 777“  kovo 8 dieną skrido iš Kvala Lumpūro į Pekiną. Staiga nutrūko ryšys su oro eismo kontrolieriais. Lėktuvas dingo. Iš viso jame buvo 239 žmonės.

Paieškose iš viso dalyvauja net 26 valstybės. Malaizijos pareigūnai įsitikinę, jog lėktuvas buvo specialiai nukreiptas nuo kurso.

Tyrėjai detaliai domisi tiek lėktuvo įgulos, tiek keleivių praeitimi, tačiau kol kas nerado jokių įrodymų, jog bent vienas iš jų galėjo turėti ryšių su teroristinėmis organizacijomis.

Paieškų metu jau ne kartą pastebėta įtartinų objektų, tačiau spėjimas, jog tai lėktuvo nuolaužos, dar nei karto nepasitvirtino.