Lyderio pozicijas užimančios JAV žiniasklaidos priemonės laikosi priešingos nuomonės ir gana skeptiškai vertina pastarąjį Baltųjų Rūmų sprendimą Maskvą auklėti sankcijomis, skelbia ru.delfi.lt.

Priminsime, jog JAV prezidentas Barackas Obama pasirašė įsaką dėl sankcijų vienuolikai asmenų, susijusių su šiandienine situacija Ukrainoje. Pranešdamas apie priimtą sprendimą, JAV prezidentas pabrėžė, jog tai tik vienas iš daugelio kampanijos, skirtos įtikinti Rusiją gesinti krizę, žingsnių, skelbia „Radio Svoboda“.

Be to, D. Krameris mano, jog naujų bausmių Rusijos valdžiai ilgai laukti neteks, o ir šalies valdininkams šiuo metu turėtų būtų netgi labai nelinksma.

Davidas Crameris
„Šias sankcijas vertinčiau kaip neblogą pirmąjį žingsnį, tačiau tai tik pirmasis žingsnis. Manau, jog tai reikėjo padaryti dar iki referendumo Kryme. Norėčiau, jog šiame sąraše jau būtų žmonių iš artimiausios Vladimiro Putino aplinkos, įtakingiausių verslo pasaulio žmonių. JAV kartu su Europos Sąjunga privalo sudaryti tokį sąrašą, kuriam įsigaliojus finansinį spaudimą pajustų artimiausia Putino aplinka“, - mano D. Krameris.

Į žurnalisto pastabą, jog Rusijos vicepremjeras Dmitrijus Rogozinas (atsidūręs sankcijoms pasmerktųjų sąraše) kol kas tik juokiasi iš tokio sprendimo, D. Krameris atsakė, jog vertėtų palaukti.

„Pažiūrėsim, greitai jam, kai atsidurs Europos Sąjungos nubaustųjų sąraše, bus nebejuokinga. Pažiūrėsim, ar juoksis Rusijos verslininkai, šiame sąraše aptikę savo pavardes“, - „Radio Svoboda“ sakė D. Krameris.

„Dar pažiūrėsim, ar juoksis jie Rusijos bankams ir valstybinėms bendrovėms atsidūrus sankcijomis baudžiamųjų sąraše. Taip, sprendžiant iš Rusijos finansų rinkos reakcijų, sprendžiant iš Rusijos valdininkų reakcijos, dauguma tokį sprendimą vertina kaip pokštą. Manau, jog jie skaudžiai klysta. Remdamasis patirtimi, kurią įgijau dirbdamas valdžioje, galiu drąsiai pasakyti, kaip sunku tokiais atvejais parengti tokį sąrašą. Juk šiai krizei vos dvi savaitės. Mano nuomone, tai dar tik pradžia“, - tvirtina D. Krameris.

„Freedom House“ vadovo nuomone, objektų sankcijoms pasirinkimas labai didelis – ir jau netolimoje ateityje taikinyje atsidurs ir Rusijos prezidentas V. Putinas.

„Visi Rusijos nacionalinio saugumo tarybos nariai verti atsidurti sąraše, visi Federacijos Tarybos nariai, balsavę už jėgos panaudojimą Ukrainoje taip pat“, - mano D. Krameris. 

„Praeitais metais Rusija neteko kapitalo už 63 mlrd. dolerių (156 mlrd. Lt). Tai parodo pinigų turinčių rusų norą perkelti savo kapitalą į Vakarus. Taigi toks džiūgavimas arba palengvėjimas gali būti ankstyvas. Manau, jog jau labai greitai sąraše turi atsidurti ir V. Putinas, nes būtent jis atsakingas už tai, kas vyksta. Prisiminkime, jog Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka yra sankcijų sąraše, o juk V. Putino elgesys žymiai pavojingesnis nei A. Lukašenkos. Vakarams reikia ruoštis – tarptautinių problemų sprendimui teks aukoti partnerystę su V. Putinu“, - per interviu sakė D. Krameris.