Požeminiai smūgiai buvo užfiksuoti 18 val. 16 min. vietos (23 val. 16 min. Lietuvos) laiku, nurodė JAV Geologijos tarnyba (USGS), iš pradžių nurodžiusi, kad jų stiprumas siekė 7 balus.

Žemės drebėjimo epicentras buvo už 60 kilometrų į šiaurės vakarus nuo Ikikės uostamiesčio, o jo židinys buvo 20 kilometrų gylyje, sakoma atnaujintame USGS pranešime. Taip pat buvo užfiksuoti keli pakartotiniai smūgiai.

Ramiojo vandenyno cunamių perspėjimo centro pranešime sakoma, kad „jūros lygio duomenys rodo, kad susidarė cunamis“.

Nustatyta, kad cunamio bangos aukštis siekė 28 centimetrus.

„Ji gali būti niokojanti palei pakrantes iki 200 kilometrų atstumu nuo žemės drebėjimo epicentro, – paskelbė centras. – Pavojus laivams ir pakrančių statiniams gali tęstis kelias valandas dėl smarkių srovių.“

Čilės pareigūnai ėmėsi atsargumo priemonių ir evakavo 100 tūkst. žmonių šiauriniuose pajūrio miestuose Arikoje, Ikikėje ir Antofagastoje dėl „nedidelio“ cunamio grėsmės. Evakuacijos perspėjimas galio apie tris valandas.

2010 metų vasarį Čilės centrinį ir pietų regionus supurtė 8,8 balo žemės drebėjimas, sukėlęs cunamį, kuris nuniokojo dešimtis miestų.

Per tą incidentą žuvo daugiau nei 500 žmonių, o žala infrastruktūrai buvo įvertinta 30 mlrd. JAV dolerių.

Čilė yra viena iš seismiškai aktyviausių šalių, o specialistai jau seniai prognozuoja, kad jos šiaurinėje dalyje gali įvykti itin stiprus žemės drebėjimas.