Kaip praneša zn.ua, Krymo valdžia paskelbė, kad 14 val. duomenimis, t. y. praėjus vos šešioms valandoms nuo balsavimo pradžios, rinkėjų aktyvumas Kryme siekė jau 54 proc. Norint, kad referendumas būtų laikomas įvykusių, reikalingas bent pusės visų balso teisę turinčių rinkėjų dalyvavimas.

Apie tai, kad referendumas laikomas įvykusiu, pranešė Sergejus Aksionovas, Vakarų nepripažįstamas Krymo premjeras. S. Aksionovas taip pat paskelbė, kad šeštadienį Ukrainos Aukščiausiosios Rados paleistas Krymo parlamentas tęsia darbą ir jau pirmadienį tvirtins referendumo rezultatus.

16 val. duomenimis, rinkėjų aktyvumas Kryme tiesiog stebėtinas. Nurodoma, kad balsavo jau 64 proc. visų rinkėjų.

Tuo tarpu S. Aksionovas socialiniame tinkle „Twitter“ apie 18 val. paskelbė, kad rinkėjų aktyvumas jau perkopė 70 proc.


Analogiškus duomenis skelbia ir oficiali svetainė referendum2014.ru. Esą 17 val. duomenimis, savo balsą jau buvo atidavę 70 proc. visų Krymo rinkėjų.

Vėliau S. Aksionovas pranešė apie kiek smukusį rinkėjų aktyvumą. Esą likus dviem valandoms iki balsadėžių uždarymo, t.y. 18 val., savo balsą buvo atidavę 73,4 proc. Krymo rinkėjų.

Rezultatai atkeliaus iš Lenino aikštės

S. Aksionovas taip pat paskelbė, kad preliminarių referendumo rezultatų bus galima laukti praėjus vos pusvalandžiui nuo balsadėžių uždarymo, t.y. 20.30 val.

Dar vienas simbolinis epizodas: S. Aksionovas pirminius referendumo rezultatus žada paskelbti Simferopolyje, Lenino aikštėje.

Beje, referendumu jau džiaugiasi ir Rusijos marionete laikomas Čečėnijos vadovas Ramzanas Kadyrovas.


Iš esmės neabejotina, kad referendume dauguma balsų tekst Krymo atskirimui nuo Ukrainos ir prisijungimui prie Rusijos. Lietuvos ambasadorius Kijeve Petras Vaitiekūnas tai vadina „referendumu po automatų vamzdžiais“.

Balsavo dar prieš balsavimą

Pranešama apie gausius pažeidimus. „Žali žmogeliukai“ su ginklais – tik viena spalvina Krymo referendumo detalė. Anot žiniasklaidos, balsuoti leidžiama, pavyzdžiui, ir Rusijos Federacijos piliečiams, o ukrainiečiai, kurie autonomijoje sudaro kiek mažiau nei ketvirtadalį populiacijos, yra persekiojami.

Iš kur toks kolosalus rinkėjų aktyvumas? Na, pranešama, kad dalis jų savo balsą sugebėjo atiduoti dar prieš balsavimo pradžią.

Kryme sekmadienį vienoje rinkimų apylinkėje Sevastopolyje žurnalistai matė, kaip rinkėjai referendume balsavo dar prieš oficialią rinkimų apylinkių darbo pradžią ir tai buvo vienas iš kelių galimų pažeidimų.

Žurnalistai, tarp jų - AFP reporteriai, buvo išvaryti iš kai kurių apylinkių Sevastopolyje ir Simferopolyje, nors turėjo oficialias akreditacijas iš Krymo valdžios.

Vyko akivaizdus agitavimas už Rusiją – nors pagal rinkimų taisykles tai nėra leidžiama – vėliau sekmadienį planuojamų švenčių dėl laukiamo promaskvietiško rezultato repeticijų forma.

Mychaila Malyševas, referendumo organizavimo komiteto vadovas, paneigė pranešimus, kad Rusijos piliečiams leidžiama balsuoti, ir sakė, kad dalyvauti gali tik Krymo gyventojai ir tie, kas turi ukrainietiškus pasus.

Vienoje rinkimų apylinkėje Bachčisarajuje AFP reporteris matė, kaip buvo neleista balsuoti tai padaryti bandžiusiam pensininkui su Rusijos pasu.

Balsavimui tęsiantis, M.Malyševas taip pat sakė, kad nebuvo jokių „incidentų“, kuriems būtų reikėję milicijos įsikišimo, nors buvo nuogąstavimų dėl galimų Ukrainos vienybės šalininkų „provokacijų“.

Vienas mažiausių rinkėjų aktyvumų užfiksuotas Krymo totorių dominuojamose autonomijos dalyse. Totorių bendruomenė nepripažįsta referendumo ir ragina savo tautiečius jame nedalyvati.