Sprendžiant iš visko, tai buvo paskutinis bandymas sulaikyti krizę Ukrainoje. J. Kerry stengėsi gauti S. Lavrovo pažadą, kad Rusija nedidins įtampos šalyje, permesdama į ją vis daugiau karinių pajėgų ir išnaudodama vietinius savigynos būrius už Krymo esančių miestų įbauginimui.

J. Kerry ir S. Lavrovas per praėjusią savaitę buvo susitikę kelis kartus, tačiau ryškių proceso požymių po šių derybų taip ir nematyti. Vakarykštis susitikimas nuo kitų skyrėsi tuo, kad S. Lavrovas, kuris puikiai kalba angliškai, spaudos konferencijos metu kalbėjo rusiškai ir pabrėžė, kad abi pusės „neturi bendro požiūrio“.

Kaip rašo „The Washington Post“, ataskaitos po derybų atitinka tai, ko įprastai ir tikimasi iš 63 metų Rusijos užsienio reikalų ministro. Per pastaruosius dešimt metų (Rusijos URM vadovu jis tapo 2004 metų kovo 9 dieną) jis tapo įžymus ne tik dėl savo aštraus proto ir ironiškų įžvalgų – Peteris Oborne’as iš laikraščio “Daily Telegraph” kartą jį pavadino “įspūdingiausiu užsienio reikalų ministru pasaulyje”, bet ir savo įkyriu, net užsispyrusiu Rusijos idėjų ir užduočių atstovavimu.

Jis tapo ministru, kurį JAV „mėgsta nekęsti“. Būdamas užsienio reikalų ministerijos vadovu jis dirbo su daug kolegų iš JAV – Johnu Kerry, Hillary Clinton, Condoleezza Rice ir Colinu Powellu. Ir atrodo, kad jis sugebėjo suerzinti ir supykdyti juos visus.

2004 metais jis “susidūrė” su C. Powellu, kai buvo sprendžiama dėl Ukrainos statuso po “Oranžinės revoliucijos”.

“Mes turime išvengti visagriaunančios rinkimų procesų dvigubų standartų praktikos”, - tuomet pasakė S. Lavrovas, turėdamas omenyje daug ginčų sukėlusius 2000 metais JAV vykusių rinkimų rezultatus.

2006 metais S. Lavrovas ir C. Rice susiginčijo dėl Irako. “Washington Post” žurnalistas Glennas Kessleris vėliau rašė, kad “S. Lavrovas taip tobulai įvaldęs sugebėjimą erzinti C. Rice, kad ji dažnai atsako staigiai, sarkastiškai ir net emocionaliai”. C. Rice biografijoje pasakojama apie kelis įtemptus, net priešiškus bendravimo su S. Lavrovu atvejus.

S. Lavrovas subarė H. Clinton, kai JAV neteisingai išvertė į rusų kalbą žodį „perkrovimas” («перезагрузка») simboliniame mygtuke, kuris 2009 metais buvo padovanotas JAV (žodis “reset”, kuris turėjo reikšti naują Rusijos ir JAV santykių etapą, buvo klaidingai išverstas kaip “perkrova” (per didelė įtampa). Vėliau, kai Rusija užblokavo Vakarų bandymus priimti rezoliuciją dėl Sirijos, ką H. Clinton pavadino “parodija”, S. Lavrovas pareiškė, kad Vakarų reakcija (turėdamas omenyje pačią H. Clinton), yra isteriška.

2012 metais vykusios spaudos konferencijos metu jis pareiškė, kad “tas, kas pyksta, retai būna teisus”.

Už savo diplomatinius įgūdžius jis dalinai turėtų būti dėkingas savo neįtikėtinam protui ir didelei patirčiai: S. Lavrovas kalba keturiomis kalbomis ir buvo Rusijos atstovas JTO Kosovo ir Irako krizės metu. Dominuojanti ministro išorinė išvaizda – tai aukštas atletiško sudėjimo vyras, sušvelninama pranešimais apie minkštąją jo natūros pusę. Kalbama, kad jis mėgsta poeziją (tačiau yra ir duomenų apie „mačo“ stiliaus pomėgius – itališkus kostiumus, škotišką viskį ir rūkymą).

Jį gerbia, net jeigu jo ir nemėgsta. „Jis labai protingas. Jis taip pat gerai išmano JTO darbo procesus. Jis gali būti malonus ir praktiškas“, - taip neseniai duodama interviu S. Lavrovą apibūdino buvusi JAV valstybės sekretorė Madeleine Albright. Ji pridūrė, kad S. Lavrovas gali būti ir „absoliučia priešingybe“ (to, kas buvo išvardyta).

Kai praėjusiais metais Susan Glasser žurnalui „Foreign Policy“ rašė straipsnį apie S. Lavrovą, vienas savęs nenorėjęs įvardyti darbuotojas George’o Busho administracijos darbuotojas labai staigiai įvertino Rusijos užsienio reikalų ministro asmenybę: „Jis tiesiog kvailys“.

Buvo vilčių, kad J. Kerry pavyks surasti bendrą kalbą su S. Lavrovu vien dėl to, kad naujasis JAV valstybės sekretorius – tai ne tik žmogus, kuris pritaria Rusijos ministro interesams, bet ir taip pat yra vyras. Buvo laikotarpis, kad ir Sirijos konflikto metu, kai atrodė, kad juos sieja geri santykiai. Praėjusiais metais „The New York Times“ parašė, kad J. Kerry ir jo Rusijos kolega suartėjo dėl bendros meilės ledo rituliui ir „senamadiškos elegancijos stiliui“.

Tačiau šiandien situacija pasikeitė. Mažai kas liudija apie tai, kad J. Kerry ir S. Lavrovas rado bendrą kalbą dėl Krymo ir Ukrainos, o Rusijos URM „Twitter“ paskyroje nebuvo susilaikyta nuo pagundos paerzinti J. Kerry:

„Lavrovas ir Kerry. Tikimės, jie sugrįš“

„Pertrauka baigėsi, mačas tęsiasi“.