Kaip praneša ZN.UA šaltiniai, pasiūlymo esmė – sugrįžti prie vasario 21 dienos sutarties sąlygų vykdymo, tačiau be Viktoro Janukovyčiaus. V. Janukovyčiaus pašalinimą iš valdžios siūloma įtvirtinti apkaltos procedūra.

Sprendžiant iš Viktoro Medvedčiuko pareiškimo, V. Janukovyčius Vladimirui Putinui nebereikalingas: Rusijos prezidento bičiulis mano, kad nuverstas Ukrainos prezidentas gali sugrįžti į Ukrainą tik tam, kad stotų prieš teismą už pilietinę nesantaiką šalyje.

Akivaizdu, kad V. Janukovyčius atliko svarbų vaidmenį ir turi išeiti arba savo noru, arba apkaltos procedūros būdu, kurią, Kremliaus duotos komandos atveju, balsais gali užtikrinti Regionų partija.

Vieno iš ZN.UA šaltinių teigimu, apkaltos procedūros pagrindu gali būti ne jau pradėtų baudžiamųjų bylų prieš eksprezidentą sprendimai, kurių tyrimai gali užtrukti iki kelių mėnesių. Viskas daug paprasčiau: prezidentas pažeidė nelegalaus Ukrainos sienos kirtimo įstatymą: Rostove jį matė visi, o antspaudo pase, kad buvo kirsta siena, - niekas.

Remiantis siūlomu planu, turi būti priimta naujoji Konstitucija, kurioje turėtų būti sumažinti prezidento įgaliojimai ir padidinti Krymo ir kitų regionų įgaliojimai.

Antroji sąlyga – plačios parlamentinės koalicijos sukūrimas, kurioje turi dalyvauti Regionų partija, tačiau – be priešlaikinių parlamento rinkimų. Šalies išgelbėjimui būtina, kad ši Aukščiausios Rados sudėtis būtų išsaugota iki 2017 metų.

Kryme kalbama, kad derybos galėtų prasidėti artimiausiomis dienomis, t.y. iškart po referendumo ir tuo atveju, jei nebus jokių diversijų provokacijų (apie tokias jau įspėjo „Krymo specialiosios tarnybos“). Tiesa, kiek reikalavimų kartelę gali pakelti V. Putina ir kiek jis norės ją nuleisti (kokia kaina) – kol kas nuspėti neįmanoma.