„Jeigu pakankamai daug žmonių šiose srityse pritaria tam, jie turėtų rengti referendumus“, – sakė nepriklausomu nuo Ukrainos pasiskelbusio Krymo ministras pirmininkas Sergejus Aksionovas žurnalistams, artėjant sekmadienį Kryme rengiamam referendumui, kuriam pritaria Maskva, bet neteisėtu paskelbė Kijevas ir dauguma tarptautinės bendruomenės.

Ar Doneckas blogesnis už Krymą?

Rytų Ukrainoje pralietas kraujas. Kol kas per naujosios Ukrainos ir vis tos pačios Rusijos šalininkų susirėmimus žuvo, pasak įvairių šaltinių, vienas arba du žmonės, rašo penktadienį Lenkijos laikraščio "Rzeczpospolita” apžvalgininkas Ježis Haščynskis (Jerzy Haszczynski).

Anot autoriaus, tai - mūšio dėl Rytų Ukrainos pradžia. Kokių veiksmų ketina imtis Kremlius, jau galima suprasti iš Rusijos žiniasklaidos publikacijų. Tai atskleidžia Rusijos laikraščio "Komsomolskaja pravda” straipsnio apie įvykius dideliame pramonės mieste Ukrainos rytuose antraštė: "Donecke niekas nesupranta, kodėl jie blogesni už Krymą”.

Arba, trumpai tariant, kodėl Rusija nesiunčia ten savo kareivių - persirengusių ar nepersirengusių. Ir kodėl nepadeda organizuoti referendumo dėl regiono ateities, rašo apžvalgininkas.

"Kodėl Rusija nekreipia į mus dėmesio, kodėl mus palikote?” - cituoja "Komsomolskaja pravda” neįvardytus Donecko gyventojus, kurie neketina įsileisti "fašistų”.

Tai tik pradžia, rytoj ir poryt prorusiškos organizacijos Donbase ketina surengti ukrainiečiams tikrą pragarą. Kitos Rusijos žiniasklaidos priemonės primena, kad "Rusija yra Donbaso strateginė partnerė”. O ar strateginė partnerė gali ramiai stebėti savo sąjungininkų ir "fašistų” susirėmimus?

Pasak J. Haščynskio, Rusijos žiniasklaidos invazija į Rytų ir Pietų Ukrainą jau parengta. Pasirengę ir Rusijos kareiviai - dešimtys tūkstančių vyrų mankština raumenis ant tankų ir šarvuotųjų transporterių prie Ukrainos sienos.

Parengtos ir - o kaipgi - Europos Sąjungos sankcijos. Tiesa, tik keliems nelabai svarbiems ponams iš Krymo, bet kurių galų Vakarai turi užbėgti už akių įvykiams, ironizuoja Lenkijos laikraščio apžvalgininkas.