Kryme nepažymėtas uniformas dėvintys kariai apsupo ir dar du karinius oro uostus praneša newsru.ua. Jie kontroliuoja patekimą į Džankovo oro uostą ir kai kuriuos karinius objektus. Pranešama, kad padėtį valdo apie 15 karių. Džankovo aerodromas skirtas priimti karinius lėktuvus. Čia gali leistis „IL- 76“, kuriuos naudoja ne tik Ukrainos , bet ir Rusijos armija. Jie gali skraidinti dideles grupes ir desanto kariuomenę. Taip pat pranešama, kad svetimi kariai šeimininkauja ir Novofedorivkos oro bazėje. Raketinis kreiseris „Moskva“ (Maskva) pasuko link Ukrainos - šis karinis laivas yra Rusijos Juodosios jūros laivyno flagmanas, praneša news.liga.net.

Pasienio apsaugos atstovas Olehas Slobodianas telefonu nurodė, kad Černomorskojės bazė vakariniame Krymo pusiasalio pakraštyje buvo užimta be kraujo praliejimo, maždaug 6 val. ryto (ir Lietuvos laiku).

„Skyriaus valdymą perėmė grupė maždaug iš trisdešimties kariškių. Užpuolimo detalės tikslinamos“, - pranešė jis.

Pasak jo, nuo šeštadienio prasidėjo nauja tendencija – išvedami iš rikiuotės techninio stebėjimo postai, kurių pagalba įgyvendinama teritorijos stebėsena.

„Jau išvesti iš rikiuotės du tokie postai – rusų kariškiai įsiveržė, sugadino įrangą ir nutraukė kabelius, kuriais buvo perduodama informacija“, - teigė O. Slobodianas.

Atstovas, Olehas Slobodianas, taip pat sakė, kad Rusijos pajėgos dabar kontroliuoja 11 pasienio postų Kryme.

Rusijos pajėgos šio Pietų Ukrainos regiono užėmimą, pradėtą prieš 11 dienų, vykdo be kraujo praliejimo. Ukrainos pajėgos yra blokuotos virtinėje savo bazių ir su ginklu nesipriešino.

Tiesioginė transliacija iš Sevastopolio Belbeko bazės:

Kryme išjungti televizijos kanalai

Kryme išjungti visi analoginiu perdavimu būdu transliuojami kanalai, praneša www.pravda.com.ua.

Kaip pranešė ledinio „Argumenty nedeli – Krym“ žurnalistas Zairas Akadyrovas, kol kas iš ukrainietiškų kanalų liko tik „Tonis“.

„Visi kiti kanalai arba atjungti, arba pakeisti Rusijos kanalais. Krymo kanalai taip pat iš dalies pakeisti“, - sakė jis.

Ukrainos kariai neatlaiko spaudimo ir pereina į rusų gretas?

Apie šimtą Ukrainos pasieniečių Azovo-Juodosios jūros regioninio valdymo štabe Simferopolyje perėjo į rusų gretas, taip pat pasielgė kelios dešimtys Sevastopolio jūrų saugojimo dalinio karių.

Apie tai lb.ua pranešė 2-4-to šaukimo liaudies deputatas Georgijus Mančiulenko, remdamasis savo šaltiniais. „Pasienio tarnybos vadovybė slepia šią informaciją, tačiau jie turi nuostolių“, - teigė jis.

Tuo tarpu Gynybos ministerija ne kartą yra pabrėžusi, kad Ukrainos kariai ištikimi priesaikai ir ukrainiečių tautai. Taip pat ji primena, kad Ukrainos karius Kryme blokuoja Rusijos karinės pajėgos.

Primename, kad sekmadienį neteisėtai pasiskelbusios Krymo valdžios atstovai pateikė ultimatumą Eupatrijos zenitinio-raketinio pulko vadams iki 20 val. pasiduoti. Priešingu atveju pagrasino šturmu.

Rytų Ukrainoje šturmu paimtas apskrities administracijos pastatas

Po mitingo Lugansko mieste, kurį organizavo prorusiškos visuomeninės organizacijos, daugiau nei tūkstantis agresyviai nusiteikusių aktyvistų įsiveržė į apskrities administracijos pastatą.

Tai jau antras šio pastato šturmas. Kaip ir praėjusį sekmadienį, jis buvo sėkmingas. Iki šturmo keletas aktyvistų aikštėje sudegino Ukrainos vėliavą, o po jo virš pastato iškėlė Rusijos trispalvę.

Teigiama, kad protestuotojai įsibrovė į mero kabinetą ir privertė jį pasirašyti atsistatydinimo pareiškimą, praneša kp.ua.

„Milicininkus iš pastato vedė po vieną, „gėdos koridoriumi“, tiesa, nieko nemušė. Žadėjo juo išvesti ir gubernatorių“, - teigė vienas liudininkas.

Rusija į Krymą siunčia dar daugiau pėstininkų ir reaktyvines raketas

Rusija ir toliau didina savo karinius pajėgumus Kryme bei siunčia į teritoriją naujus dalinius – pėstininkus ir reaktyvines raketas „Grad“.

„Dabartiniais duomenimis, į Novorosijsko bazę atkelti Rusijos armijos 18-tos atskiros pėstininkų brigados daliniai. Į Krymą ketinama perkelti brigadą su 120 vienetų karinės technikos, tarp kurios ir reaktyvinės raketos „Grad“, - praneša grupės „Informacinis pasipriešinimas“ atstovai.

Paraleliai Rusija į Pridnestrovijos teritoriją permeta specialiuosius dalinius. Per paskutinę parą čia jau atkeliavo 700 šio pobūdžio karių.

Dar vienas pulkas gavo rusų ultimatumą

Nepatvirtintais duomenimis, Ukrainos kariai, tarnaujantys Eupatorijoje, gavo ultimatumą – iki 20 val. sudėti ginklus, antraip dalinys bus paimtas šturmu.

Okupantai Kryme toliau minuoja vietovę Čongaro miesto apylinkėse, teigia naujienų agentūra UNIAN, remdamasi infomracija, kurią „Facebok“ paskelbė Karinių-politinių tyrimų centro vadovas Dmitrijus Tymčiukas.

„Šiandien ryte išsiaiškinta, kad buvo užminuota užtvanka netoli Riumšino gyvenvietės“, - teigė jis.

Taip pat jis praneša, kad sekmadienį 10 val. Krymo savigynos būrių atstovai iškėlė ultimatumą Ukrainos Eupatorijos zenitiniam-raketiniam pulkui. „Pulkas gavo ultimatumą, bet neketina sudėti ginklų“, - rašo D. Tymčiukas.

Pagal ultimatumą, jeigu iki 20 val. Ukrainos kariškiai nepasiduos, dalinį bus bandoma paimti šturmu. To metu žurnalistams patariama būti ne arčiau kaip 100 metrų atstumu nuo įvykio vietos.

Teigiama, kad iki 17 val. pulkas turėtų gauti raštu išdėstytus ultimatumo reikalavimus.

Priešingų stovyklų šalininkai susirėmė per mitingą

Kijevo šalininkų ir Maskvos šalininkų grupės sekmadienį susirėmė Krymo mieste Sevastopolyje – po mitingo, skirto pareikšti paramą naujajai Ukrainos vyriausybei, pranešė AFP reporteris.

Susirėmimas įvyko, kai maždaug 100 prorusiškai nusiteikusių žmonių su lazdomis užpuolė maždaug 20 žmonių, saugojusių mitingą poeto ir nacionalinio didvyrio Taraso Ševčenkos 200-osioms gimimo metinėms.

Šiame mitinge dalyvavo maždaug 200 žmonių.

Sulaikyti Krymo Euromaidano lyderiai

Simferopolyje sulaikytas Krymo Euromaidano vadovas Andrejus Ščekutinas, praneša naujienų agentūra UNIAN, remdamasi „Facebook“ informacija.

Vienais duomenimis pastarasis randasi milicijoje, kitais duomenimis – jis iš ten pagrobtas. Pasak aktyvistų, jis pristatytas į Simferopolio geležinkelio stotyje esantį milicijos skyrių. Pranešama, kad A. Ščekutinas buvo vienas iš šiandieninės akcijos, vyksiančios Ševčenkos parke, organizatorių.

Tačiau tuo pat metu sklando informacija, kad jį iš milicijos skyriaus pagrobė. Pasak milicininkų, A. Ščekutiną esą iš jų skyriaus išsivežė „Rusijos vienybės“ atstovai.

Ukrainoje priešingų stovyklų mitingai didina įtampą 

Tūkstančiai žmonių visoje Ukrainoje sekmadienį išėjo į gatves dalyvauti Kremliaus priešininkų ir šalininkų mitinguose, Vakarams ir Maskvai nesutariant dėl vis didėjančios krizės Kryme.

Protestai vyksta po JAV prezidento Baracko Obamos naujo skambučių maratono siekiant sušvelninti Šaltojo karo stiliaus konfliktą šioje buvusioje sovietinėje respublikoje.

Užsienio stebėtojams nepavyko patekti į Pietų Ukrainos Krymo regioną, kur gyventojų daugumą sudaro rusakalbiai, ir savo akimis pamatyti ten susiklosčiusios situacijos. Šeštadienį jie turėjo pasukti atgal ginkluotiems Kremliaus šalininkams paleidus įspėjamuosius šūvius.

Ukrainos pasieniečiai šeštadienį sakė, kad per 24 valandas maždaug 60 Rusijos kariškių sunkvežimių įvažiavo į maždaug 2 mln. gyventojų turintį Krymo pusiasalį. Tai rodo, kad Maskva trauktis neketina.

Ukrainos pasieniečiai taip pat sakė, kad „Rusijos ekstremistai“ atakavo vieną Krymo radiolokatorių postą. Tai naujausias iš veiksmų, kurių ėmėsi prorusiškos pajėgos, jau apsupusios Ukrainos kariškių bazes ir užėmusios mažiausiai vieną raketinės gynybos dalinį.

„Ginkluoti užpuolikai karinėmis uniformomis ir civiliais drabužiais išlaužė duris ir įėjo į pastatą. Radiotechniniai elementai ir telekomunikacijų kabeliai buvo išardyti ir sunaikinti“, - sakoma pasieniečių interneto svetainėje paskelbtame angliškame pareiškime.

Sekmadienį minimos ukrainiečių poeto Taraso Ševčenkos gimimo 200-osios metinės ir patriotiniai mitingai planuojami Kijeve, taip pat, parodant nepaklusnumą Rusijai, - svarbiuose Krymo miestuose Simferopolyje ir Sevastopolyje.

Šie mitingai taip pat yra reikšmingi laukiant prieštaringai vertinamo Krymo regioninės promaskvietiškos vyriausybės referendumo dėl prisijungimo prie Rusijos, kurį planuojama surengti kovo 16 dieną ir kuris gali nulemti oficialią šios teritorijos aneksiją.

Ukrainos rytuose esančiame Donecke – buvusiame nušalintojo Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus bastione, kur pastarosiomis dienomis nuolat vyko protestai, - baiminamasi susirėmimų, nes Kijevo naujosios valdžios šalininkai planuoja pagerbti T.Ševčenką, o prorusiški protestuotojai rengia atsakomąjį mitingą.

Šiam 19-ajame amžiuje gyvenusiam poetui priskiriami nuopelnai sukūrus šiuolaikinę ukrainiečių kalbą ir iškėlus Ukrainos, kaip valstybės, idėją, tad naujoji, Vakarų remiama Kijevo vyriausybė sekmadienį turi labai gerą progą atgaivinti nacionalistinį užsidegimą Rusijos įsibrovimo akivaizdoje.

Vėlai šeštadienį B. Obama vėl apskambino svarbius sąjungininkus Europoje – tai buvo naujausias diplomatinis bandymas išspręsti Ukrainos krizę, kuri prasidėjo nuo V.Janukovyčiaus nušalinimo praėjusį mėnesį, po tris mėnesius trukusių ir maždaug 100 gyvybių pareikalavusių protestų.

Per jo pokalbius su Prancūzijos prezidentu Francois Hollande‘u (Fransua Holandu), britų ministru pirmininku Davidu Cameronu (Deividu Kameronu) ir Italijos premjeru Matteo Renzi (Matėjumi Renciu), „lyderiai pakartojo didelį susirūpinimą dėl Rusijos aiškaus tarptautinės teisės pažeidimo ir pakartojo savo paramą Ukrainos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui“, pranešė Baltieji rūmai.

B. Obama taip pat kalbėjosi su buvusių sovietinių respublikų Lietuvos, Latvijos ir Estijos lyderiais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6149)