Apie tai praneša unian.net, remdamasi „Radio Svoboda“.

Praėjusią naktį blokavimas trumpam buvo susilpnėjęs – šalia karinių dalinių liko tik vadinamieji „Krymo savigynos“ atstovai.

Bet vėliau ginkluoti asmenys kamufliažiniais drabužiais be skiriamųjų ženklų grįžo ir ėmė ruoštis stipresnei ukrainiečių karių apgulčiai bei kasti apkasus.

Ukrainos Krymo regiono naujasis lyderis nurodė, kad prorusiškos pajėgos kontroliuoja visus kelius į šį strategiškai svarbų pusiasalį ir blokuoja visas Ukrainos karines bazes, kurių įgulos dar nepasidavė.

Krymo autonominės respublikos vyriausybės vadovas Sergejus Aksionovas sakė, šiuo metus pusiasalį visiškai kontroliuoja milicijos ir saugumo pajėgos, prie kurių prisidėjo 11 tūkst. „savigynos kovotojų“.

Manoma, kad visi arba dauguma jų yra Rusijos kariai, nors Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir gynybos ministras neigė siuntę pajėgas į Krymą, išskyrus Rusijos Juodosios jūros laivyno bazių kontingentus Sevastopolyje.

Vakarų šalys palaiko naująją Ukrainos vyriausybę ir reikalauja, kad Rusija atitrauktų savo pajėgas iš Krymo, tačiau po trečiadienį vykusių intensyvių diplomatinių veiksmų reikšmingų rezultatų nebuvo sulaukta.

Kalbėdamas trečiadienio vakarą per Krymo vyriausybės posėdį, S.Aksionovas sakė, kad jo vyriausybė nuolat palaiko ryšį su Rusijos pareigūnais, įskaitant didelę Rusijos delegaciją, dabar atvykusią į Krymą.

Trečiadienį Ukrainos gynybos ministerija informavo, jog Rusijos kariai iš dalies užėmė dvi Ukrainos priešlėktuvinės gynybos raketų bazes Kryme, tačiau teigė, kad visos raketos liko ukrainiečių rankose.

Gynybos ministerijos atstovas Volodymyras Bova sakė naujienų agentūrai AFP, kad Rusijos pajėgos įžengė į raketų bazę Fiolento kyšulyje netoli Sevastopolio, tačiau nebuvo paleistas nei vienas šūvis.

Tačiau incidentas antroje raketų bazėje pademonstravo absurdišką padėtį Kryme, kai atsakymai į klausimus „Kas kontroliuoja?“ ir „Nuo kada?“ lieka neaiškūs daugelyje to pusiasalio teritorijų, Maskvai stengiantis stiprinti savo pozicijas.

Gynybos ministerijos atstovas sakė, kad prorusiškos pajėgos iš dalies perėmė kontrolę Eupatorijos bazėje, esančioje į šiaurės rytus nuo regiono sostinės Simferopolio.

AFP žurnalistai, apsilankę toje bazėje, išsiaiškino, kad Rusijos pajėgos ją kontroliuoja jau kelias dienas.

Prorusiškų aktyvistų grupės jau buvo atėjusios prie bazės Eupatorijoje derėtis su ukrainiečių kariškių vadais vasario 23 dieną – kitą dieną po to, kai Kijeve buvo nuverstas Kremliui palankus prezidentas Viktoras Janukovyčius.

„Po derybų mes juos įsileidome“, – sakė toje bazėje dirbantis Ukrainos karininkas Serhijus Aniuškinas.

Nuo to laiko 30-40 Rusijos ginkluotųjų pajėgų narių patruliuoja bazėje tarp kompleksų, įskaitant ginklų ir priešlėktuvinių raketų sandėlius, tačiau jie elgiasi „taikiai“, pridūrė kariškis.

Vis dėlto tai neužkirto kelio didelei grupei, kurią sudarė daugiausiai prorusiškai nusiteikę civiliai, antradienio vakarą mėginti pulti tą bazę. Tuomet jie susidūrė su bazės vartus saugančiais rusų ir ukrainiečių kariais.

Tuo metu bazės vadas ukrainietis netgi ryžosi neįprastam žingsniui – paskambino prorusiškos Krymo vyriausybės atstovui Jurijui Žeribcovui ir paprašė pagalbos.

Rusijos pajėgų įvykdytas faktinis Krymo užėmimas buvo daugiausiai taikus, o nedideli susirėmimai neperaugo į didesnį smurtą.

Tačiau pastaruoju metu ties veiksmai įgijo naują pobūdį: Rusijos pajėgos daugiausiai apsupa arba blokuoja Ukrainos pajėgų bazes, neperimdamos jų kontrolės.

Tuo tarpu Maskva atkakliai neigia, kad Kryme veikia reguliariosios Rusijos pajėgos, tvirtindama, jog uniformuoti ginkluoti asmenys, kurie daugelio buvo įvardyti kaip Rusijos kariai, iš tikrųjų yra „vietos savigynos pajėgos“.

Žiniasklaida: JAV kariniam laivui leista plaukti į Juodąją jūrą

JAV karinių jūrų pajėgų lėktuvnešis „USS George H.W. Bush“ Juodosios jūros akvatorijoje veiksmingai prisidės užtikrinant saugumą visame regione, skelbia naujienų agentūra UNIAN.

Tokią mintį tiesioginiame „5-ojo kanalo“ eteryje išsakė Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Andrejus Parubijus.

Atsakydamas į klausimą, ar jis turi kokios nors informacijos apie JAV lėktuvnešio, apie kurio artėjimą tiek daug skelbia žiniasklaida, veiksmų planus Juodojoje jūroje, A. Parubijos pareiškė: „Galiu patvirtinti, jog šiuo klausimu vyko derybos su mūsų partneriais. Tai vienas iš mechanizmų, padėsiančių užtikrinti saugumą regione. Juk mes visi puikiai suprantame, jog įvykiai, kuriuos Kryme provokuoja Rusijos Federacija, situacija, kurią kursto Rusijos kariai, gali baigtis konfliktu, peržengsiančiu to paties Krymo ribas“.

Tuo metu hurriyetdailynews.com skelbia, kad Turkijos pareigūnai davė leidimą JAV kariniam laivui per ateinančias dvi dienas kirsti Bosforo sąsiaurį ir tęsti kelionę į Juodąją jūrą.

Sprendimas priimtas nesilpstant nuogąstavimams dėl Rusijos ir Ukrainos konflikto dėl Krymo.

Turkijos šaltiniai kovo 5-ąją dieną „Hürriyet Daily News“ žurnalistams atsisakė suteikti daugiau informacijos ir JAV karinio laivo pavadinimo neatskleidė. Tie patys pareigūnai, nepanorę prisistatyti, pažymėjo, jog tai tikrai ne „USS George H.W. Bush“ branduolinis lėktuvnešis (kaip kad buvo skelbta net keliuose pranešimuose), nes jis neatitinka svorio standartų, nurodytų 1936 metų Montreux konvencijoje.

Bosforo sąsiaurį kirsiantis laivas, anot šaltinių, konvencijoje nurodytus reikalavimus atitinka.

Remiantis Montreux konvencija, bendrasis karinių laivų svoris, kuriuos ne pakrantėse esančios šalys gali pasiųsti į Juodąją jūrą, neturi viršyti 45 tūkst. tonų.