Tikėtina, kad konfliktas Ukrainoje taip pat bus įtrauktas į Nobelio komiteto darbotvarkę, skelbia "Reuters".

Nobelio premijai nominuotas rekordinis 278 kandidatų skaičius, tarp kurių - 47 organizacijos, teigė Norvegijos Nobelio instituto direktorius Geiras Lundestadas.

Antradienį susitikę komiteto nariai pateikė savo pasiūlymus, atsižvelgdami į pastaruosius neramumus pasaulyje.

"Pirmojo komiteto susitikimo metu siekiama įvertinti pastaruosius įvykius", - pažymėjo G. Lundestadas.

Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus nuvertimas po mėnesius gatvėse trukusių protestų ir Rusijos pajėgų dislokavimas Krymo regione sukėlė didžiausią Maskvos ir Vakarų konfrontaciją nuo šaltojo karo.

Popiežius Pranciškus ir buvęs JAV Nacionalinės saugumo agentūros darbuotojas Edvardas Snoudenas (Edward Snowden) taip pat įtraukti į kandidatų sąrašą. Be kita ko, manoma, kad tarp kandidatų yra pakistanietė paauglė Malala Jusafzai (Malala Yousafzai), kurią talibai pašovė dėl mergaičių teisės į mokslą gynimo, bei keli Rusijos disidentai.

Tikimasi, kad komitetas taip pat svarstys protestuotojų ir vyriausybių konfliktus Tailande ir Venesueloje.

Oficiali Nobelio premijos komiteto informacija apie kandidatus paviešinama tik praėjus 50 metų. Tūkstančiai žmonių visame pasaulyje gali siūlyti savo kandidatus bei apie tai viešai paskelbti.

Antradienį komitetas sutrumpino sąrašą nuo 25 iki 40 kandidatų. Iki balandžio pabaigos sąraše liks tik daugiau nei dešimt kandidatų.