„Taip mes sustipriname savo pajėgumą kontroliuoti oro erdvę, o tai yra visiškai normalu per dideles pratybas“, – sakoma Švedijos ginkluotųjų pajėgų atstovo Gorano Martenssono pareiškime.

Rusijos naujienų agentūra „Itar-Tass“ pirmadienį pranešė, kad 3 tūkst.500 Rusijos Baltijos karinio laivyno karių dalyvauja „kovinio pasirengimo“ patikrinime prie Kaliningrado krantų.

Tuomet Švedijos gynybos ekspertai pareiškė, kad šiame pranešime nėra „nieko nauja“.

Naujienų agentūrai TT Švedijos ginkluotųjų pajėgų atstovas Philipas Simonas pareiškė, kad Rusijos keliamos grėsmės Švedijai lygis liko nepakitęs. Tačiau pareigūnas nepasakė, kokios karinės pajėgos buvo išsiųstos į Gotlandą, tik paminėjo, kad išsiųstas „tam tikras skaičius „Gripen“ naikintuvų".

Kariuomenės strategas Stefanas Ringas taip pat pareiškė, jog natūralu, kad ginkluotosios pajėgos siunčia lėktuvus į salą, kuri yra maždaug už 250 kilometrų į pietus nuo Stokholmo.

Rusija ir toliau demonstruoja karinę galią

Maskva antradienį paskelbė sėkmingai išbandžiusi tarpžemyninę balistinę raketą, tebetvyrant didžiulei įtampai dėl Rusijos karių įvykdyto Krymo užėmimo ir grasinimo pasiųsti daugiau pajėgų į kitus kaimyninės Ukrainos regionus.

Rusijos strateginės raketinės pajėgos paleido branduolinius užtaisus galinčią nešti raketą „RS-12M Topol“ antradienį 22 val. 10 min. Maskvos (20 val. 10 min. Lietuvos) laiku iš pietinės Astrachanės srities prie Kaspijos jūros. Jos mokomoji karinė galvutė smogė numatytam taikiniui kariniame poligone, esančiame Kazachstane.

Šio bandymo tikslas buvo išbandyti naują tarpžemyninių balistinių raketų kovinę įrangą, naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Rusijos gynybos ministerijos atstovas pulkininkas Igoris Jegorovas.

Raketa buvo paleista iš Kapustin Jaro karinio poligono, esančio netoli Volgos upės, už maždaug 450 kilometrų į rytus nuo sienos su Ukraina.

Vienas JAV pareigūnas sakė, kad Jungtinės Valstijos buvo tinkamai iš anksto informuotos apie šį bandymą, kad tas pranešimas buvo gautas dar prieš prasidedant krizei Ukrainos Krymo regione.

Rusija neretai atlieka tarpžemyninių balistinių raketų bandymus ir skelbia jų rezultatus. Analitikų nuomonė, tokiu būdu siekiama priminti Vakarų šalims apie Maskvos branduolinę galią ir užtikrinti Rusijos žmones, kad prezidentas Vladimiras Putinas pajėgus juos apginti.

Rusija ir JAV 2010 metais pasirašė naujausią sutartį dėl panaudojimui parengtų tarpžemyninių balistinių raketų skaičiaus sumažinimo, tačiau Maskva yra užsiminusi, kad sutiks su tolesniu šio strateginio arsenalo mažinimu artimiausioje ateityje, taip pat imasi žingsnių atnaujinti savo branduolinį arsenalą.

V.Putinas pabrėžia, kad Rusija turi išlaikyti stiprų branduolinį arsenalą – iš dalies dėl JAV planų dislokuoti Europoje priešraketinės gynybos skydo elementus, kurie, anot Maskvos, gali kelti grėsmę šalies saugumui.

20 metrų ilgio raketų „Topol M“, pagal NATO klasifikaciją žinomos kaip „SS-27 Sickle“, ankstesnės modifikacijos buvo priimtos į Sovietų Sąjungos ginkluotę 1985 metais, likus šešeriems metams iki tos šalies subyrėjimo. Ši raketa gali nešti tris branduolines kovines galvutes; ji valdoma autonominės inercinės sistemos ir pagal Rusijos palydovinės navigacijos sistemos GLONASS signalus.

„Topol M“, galinčios nuskrieti 10,5 tūkst. kilometrų greičiau nei per pusvalandį, laikomos tiksliausiai pasaulyje nutaikomomis tarpžemyninėmis balistinėmis raketomis

Netoli Latvijos teritorinių vandenų – rusų naikintuvai

Antradienį JAV naikintuvai, šiuo metu pagal NATO misiją patruliuojantys Baltijos jūros padangėje, netoli Latvijos teritorinių vandenų pastebėjo du Rusijos karinius lėktuvus, informavo šalies ginkluotosios pajėgos.

G.Martenssonas pridūrė, kad ginkluotosios pajėgos nuolat ir atidžiai stebi padėtį Ukrainoje, kur Rusijos kariuomenė sutelkė savo pajėgas aplink karines bazes pietiniame Krymo regione.

"Neatpažintas lėktuvas praskrido virš neutralių vandenų Baltijos jūroje, netoli Latvijos teritorinių vandenų. NATO naikintuvai F-15 nedelsiant sureagavo ir pakilo", - pranešė kariuomenė.

NATO naikintuvai nustatė, kad tai buvo du Rusijos naikintuvai Su-24.

Kaip pranešama, rusų kariniai lėktuvai pastaraisiais mėnesiais dažnai pasirodo netoli Latvijos teritorinių vandenų.

Skrydžiai virš neutralių vandenų nėra pažeidimas, tačiau Rusijos lėktuvai nepaisė kelių tarptautinių normų. Todėl NATO naikintuvai buvo priversti pakilti, kad nustatytų ir patvirtintų, jog tai, pavyzdžiui, nėra teroristų užgrobti lėktuvai.

Rusijos karo laivai blokuoja Kerčės sąsiaurį

Rusijos kariniai laivai blokavo Ukrainos Krymo pusiasalį nuo Rusijos skiriantį Kerčės sąsiaurį, antradienį pranešė Ukrainos pasienio apsaugos tarnyba.

Pasienio apsaugos patruliai informavo, kad rusų kariai kontroliuoja siaurą kanalą iš Krymo pusės, o Rusijos pusėje buvo pastebėti šarvuoti automobiliai.

„Kerčės sąsiaurį blokuoja du Rusijos laivai – iš šiaurės ir iš pietų“, – sakė pasienio apsaugos vado pavaduotojas Pavelas Šišurinas žurnalistams.

Rusijos kariuomenė šios informacijos nepatvirtino.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1769)