Kai valstybės paskirtas prokuroras perskaitė kaltinimą, jog O.Pistorius „neteisėtai ir tyčia nužudė“ savo draugę Reeva Steenkamp, atletas atsakė teisėjai Thokozile Masipai: „Esu nekaltas, ponia.“

PAR sprinteris Pistorius atmetė kaltinimus dėl šaunamųjų ginklų

Jis padarė kaltės nepripažinimo pareiškimą dėl trijų kaltinimų, susijusių su šaunamaisiais ginklais, teismui pradėjus nagrinėti bylą dėl jo merginos nužudymo per praeitų metų Valentino dieną.

O.Pistorius kaltinamas pažeidęs PAR šaunamųjų ginklų kontrolės įstatymus, kai šovė iš pistoleto per vienos savo buvusios mylimosios automobilio stoglangį.

Jis taip pat kaltinamas neatsargiai iššovęs, sėdėdamas prie stalelio viename restorane, tuo sukeldamas pavojų kitiems lankytojams. Trečiasis kaltinimas susijęs su šovinių laikymu neturint leidimo.

Lemiamas momentas

„Bėgiku ašmenimis“ pramintam parolimpiniam sportininkui Oscario Pistorius šis procesas bus lemiamas momentas vieno iš garsiausių pasaulio sportininkų iškilimo ir nuopuolio istorijoje.

O.Pistorius nušovė savo merginą manekenę Reevą Steenkamp praeitais metais per Valentino dieną. 27 metų atletas teigia, jog tai buvo nelaimingas atsitikimas – jis esą palaikė R.Steenkamp įsibrovėliu, pasislėpusiu tualete.

Tuo tarpu prokurorai sako, kad O.Pistorius buvo nusiteikęs nužudyti bet ką, kas buvo už tualeto durų.

O.Pistorius atrodė nervingas, kai įžengė į Šiaurės Gautengo Aukštąjį Teismą, apsirengęs juodu kostiumu. Jeigu jis būtų pripažintas kaltu, sportininkui gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Teismo salėje sėdėjo juodai apsirengusi aukos motina June.

„Noriu pažvelgti į Oscarą, išties pažiūrėti jam į akis ir pačiai pamatyti tiesą, ką jis padarė Reevai“, – motina sakė Didžiosios Britanijos dienraščiui „Daily Mail“, duodama interviu, kuris buvo paskelbtas sekmadienį.

Tolėliau ant suolo sėdėjo O.Pistoriaus brolis Carlas (Karlas), sesuo Aimee ir keli kiti giminaičiai, laukdami, kada prasidės procesas, kuris turėtų trukti apie tris savaites.

Abiejų šeimų nariai tarpusavyje nebendravo.

Priešingų pusių advokatai išdėstys savo pradinius argumentus teisėjai Thokozile Masipai. Ši byla jau yra lyginama su didelio atgarsio sulaukusiu amerikiečio futbolininko O.J.Simpsono teismu dėl žmogžudystės Jungtinėse Valstijose.

Prokurorai sieks įrodyti, kad O.Pistorius nužudė R.Steenkamp, apimtas įniršio priepuolio, kai pora susibarė paryčiais 2013 metų vasario 14 dieną.

Numatoma, kad prokurorai remsis kaimynų liudijimais, jog jie girdėjo šauksmus, sklidusius iš O.Pistoriaus namo, taip pat duomenis apie jų bendravimą telefonus, kurie gali įrodyti, jog poros nariai buvo susipykę.

Taip pat tikėtina, kad kaltintojai argumentuos, jog O.Pistorius žiūrėjo pornografinius filmus prieš tą incidentą, o toks pareiškimas aiškiai prieštarautų kaltinamojo pateiktai įvykių versijai.

O.Pistorius, kuris yra pirmasis abiejų kojų netekęs sportininkas, sugebėjęs varžytis su įgaliaisiais bėgikais 2012 metų Londono vasaros olimpiadoje, taip pat bus paprašytas paaiškinti, kodėl pasakė apsaugininkams, budėjusiems jo prabangiame name, jog nieko nenutiko, kai jie esą paskambino, išgirdę šūvius.

Siekdami pademonstruoti, kad O.Pistorius anksčiau taip pat neatsakingai elgdavosi su šaunamaisiais ginklais, prokurorai aiškina, kad sportininkas anksčiau dukart šaudė iš pistoleto viešumoje: kartą – per važiuojančio automobilio stoglangį, o po kelių mėnesių – viename žmonių pilname restorane Johanesburge.

Jis taip pat kaltinamas laikęs šaudmenis, kuriems neturėjo licencijos.

Jeigu įžanginės kalbos pirmadienį būtų baigtos pakankamai anksti, prokurorai gali iškviesti duoti parodymus pirmuosius iš 107 liudininkų, tarp kurių įtraukt ir ankstesnės O.Pistoriaus širdies draugės. Tačiau mažai tikėtina, kad bus apklausti visi šie liudininkai.

Prognozuojama, kad byla bus nagrinėjama tris savaites, bet šis procesas tikriausiai užtruks ilgiau, teisininkų komandoms vertinant O.Pistoriaus pateiktą įvykių versiją pagal teismo ekspertų išvadas ir kitokius įrodymus, kurie, anot prokurorų, atskleidžia sportininko nusiteikimą žudyti.

Viena Pietų Afrikos Respublikos palydovinė televizija įkūrė specialų kanalą, per kurį bus nušviečiama šis teismas. Tiesiogiai bus transliuojamas kai kurių posėdžių vaizdas ir visų svarstymų garsas.