„Tai vienas iš svarstomų scenarijų, - „Interfax“ korespondentams sakė pašnekovas, paklaustas ar neramumų apimtame pusiasalyje gali būti įvesta nepaprastoji padėtis. - Taip pat ieškome kitų efektyvių priemonių situacijai Krymo pusiasalyje lokalizuoti“.

Sekretoriaus nuomone, oro uostų užėmimus Kryme organizavo Kremliaus pareigūnai.

„Tai atskiros grupės... koordinuojamos iš Maskvos,“ - sakė A. Parubijus, pabrėžęs, kad Ukrainos kariuomenė į Krymo pusiasalį negali būti įvesta nepaskelbus nepaprastosios padėties.

Remiantis Ukrainos įstatymais nepaprastoji padėtis parlamento sprendimu gali būti įvesta laikotarpiui iki dviejų mėnesių.

Šarvuočių kolona jau Simferopolyje

Penktadienį, vasario 28 dieną, šarvuočių kolona jau atsidūrė Simferopolio teritorijoje, skelbia „Ukrainskaja pravda“.

Kaip rašo „5-ojo kanalo“ korespondentė Inna Nerodyk, šarvuotų transporterių kolona jau yra Simferopolio teritorijoje. „Kai tik kariškiai pamato kamerą, šaukia: „Nefilmuok!“, o kitas rėkia: „Atimk iš jo kamerą“, - rašė ji socialiniame tinkle „Twitter“.

Savo ruožtu SKM komunikacijų direktorė Anastasija Emčenko pranešė, kad „Ukrtelekom“ prarado ryšį su savo padaliniu Kryme („Ukrtelekom“ priklauso įmonei SKM).

„Priežastis – nežinomi asmenys užblokavo ryšio mazgus. Kompanija prarado technines galimybes užtikrinti ryšį tarp pusiasalio ir likusios Ukrainos, taip pat pačiame pusiasalyje“, - rašė ji.

„Man belieka tik kreiptis su raginimu į visus, su kuo tai gali būti susiję: nuo telefono ryšio gali priklausyti žmonių gyvybė (skubi medicininė pagalba gaisrinė). Nesunaikinkite ryšio“, - teigė ji.

Be to, telekomunikacijų bendrovės „Krym“ generalinis direktorius Ševketas Gannevas pareiškė: „Valstybinę televizijos ir radijo kompaniją „Krym“ užgrobė ginkluoti žmonės“.

Nėra telefono ryšio ir interneto

Dėl kabelio pažeidimų Krymo pusiasalyje praktiškai nutrūko fiksuotojo telefono ryšio paslaugos, taip pat prieiga prie interneto ir „TriMob“ mobiliojo ryšio, skelbia svetainė zn.ua.

Nežinomi asmenys užblokavo „Ukrtelekom“ padalinį Kryme, skelbiama oficialiame įmonės tinklalapyje.

„Viešosios akcinės bendrovės „Ukrtelekom“ regioniniai padaliniai Kryme oficialiai skelbia, jog kažkas pusiasalyje užblokavo kelis ryšio mazgus. Kompanija prarado technines galimybes užtikrinti ryšį tarp pusiasalio ir likusios Ukrainos teritorijos, taip pat, tikėtina, pačiame pusiasalyje“, - rašoma oficialiame pranešime.

Dėl nežinomų asmenų veiklos fiziškai pažeistas magistralinis optinio pluošto įmonės kabelis. Dėl šios priežasties pusiasalio teritorijoje praktiškai nutrūko fiksuotojo telefono ryšio, taip pat interneto ir „TriMob“ mobiliojo ryšio paslaugos.

„Ukrtelekom“ pažymi, kad ryšio paslaugos yra būtinos gyvybiškai svarbių sistemų aprūpinimo palaikymui, įskaitant medicinos pagalbą, ugniagesių tarnybą ir Valstybinę nepaprastųjų situacijų tarnybą. „Ukrtelekom“ padalinys Kryme ragina nepažeisti technologinio ciklo ir negadinti įmonės įrengimų, kurie naudojami užtikrinant vartotojams kokybiško ryšio paslaugas Krymo pusiasalyje“, - rašoma pranešime.

Įmonė reiškia susirūpinimą šiuo incidentu ir ragina teisėsaugos organus nedelsiant sureguliuoti šią padėtį. Ji taip pat žada, kad įmonės specialistai dės visas pastangas, kad stabilizuotų tinklo darbą ir pilnai atnaujintų ryšio paslaugas.

Kryme leidžiasi Rusijos lėktuvai, link Simferopolio juda šarvuočiai

Pavakarę užfiksuota, kaip Kryme leidžiasi rusiški lėktuvai, pasirodė informacija, kad artėja ir šarvuočiai.

Iš Rusijos pusės Kryme leidžiasi rusų lėktuvai, o iš Rytų pusės į Simferopolį juda šarvuočių kolona, skelbia „Ukrainskaja pravda“, remdamasi liudininkų pasakojimais. Paaiškėjo, jog karinio oro uosto teritorijoje nusileido mažiausiai 5 Rusijos lėktuvai Il-76.

Tuo tarpu Ukrainos oro linijos vakare pranešė, kad jų lėktuvams uždaryta erdvė virš Krymo. Didžiausia Ukrainoje oro transporto bendrovė "Ukrainiian International" penktadienį pranešė, kad virš Krymo regiono uždaryta oro erdvė, o prieš tai pagrindinį Krymo oro uostą užėmė ginkluoti vyrai. Anksčiau penktadienį "Interfax" pranešė, kad į Simferopolio tarptautinį oro uostą neleista nė vieno skrydžio iš Kijevo. Tiesa, šio oro uosto pareigūnas agentūrai "Reuters" sakė, kad tik vienas skrydis iš Kijevo buvo atidėtas, o kiti atvyksta į Simferopolį.

Taip pat, kaip teigia skirtingi šaltiniai, iš Sevastopolio Simferopolio pusėn pajudėjo 10 rusų šarvuočių kolona.

Krymo sostinėje Simferopolyje prie Ukrainos karino jūrų laivyno kranto apsaugos pajėgų štabo stovi karinis „kamazas“ be skiriamųjų ženklų ir numerių; greta jo įsitaisė apie 10 ginkluotų iki dantų vyrų, su kaukėmis, kalašnikovais, granatsvaidžiais. Pasak „Interfax“ reporterio, sunkvežimis stovi už maždaug 100 metrų nuo minėto štabo. Nepažįstamieji su niekuo nebendrauja, nekalba apie savo atvykimo tikslą. Toks pat sunkvežimis su 10 ginkluotų vyrų stovi prie Ukrainos kranto apsaugos karinio dalinio.

Vietinė žiniasklaida, pranešė, kad maskuojamomis uniformomis vilkintys žmonės įsitaisė ir prie valstybinės televizijos ir radijo bendrovės „Krym“. Dar pranešama, kad netoli Simferopolio gyvenvietės apie 10-12 sunkvežimių juda Kirovskoje link – ten yra vienas karinių aerodromų.

Penktadienį Rusijos užsienio reikalų ministerija paskelbė, jog Ukrainai perduota nota dėl Rusijos Federacijos Juodosios jūros laivyno karinės technikos perkėlimo į Krymą. Ministerija taip pat skelbia, jog Rusija seka įvykius Kryme kaip vidinių politinių procesų Ukrainoje padarinius ir yra pasirengusi šiuo klausimu dalyvauti konsultacijose.

Penktadienį į Ukrainą atskrido ir daugiau nei dešimt karinių Rusijos sraigtasparnių. Tik dėl trijų iš jų Ukraina gavo Rusijos Juodosios jūros laivyno pranešimą.

Anksčiau užfiksuoti rusiški sraigtasparniai:

Žada adekvačius veiksmus, o totoriai ginkluojasi

Ukrainos ginkluotosios pajėgos ir pasieniečiai imsis „adekvačių veiksmų“, jeigu Rusijos kariai ims demonstruoti tiesioginę agresiją, skelbia naujienų agentūra UNIAN. Kaip skelbia žurnalistai, tokią informaciją per spaudos konferenciją suteikė Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto sekretorius A. Parubijus.

Krymo totorių Medžliso pirmininkas Mustafa Džemilevas atmeta informaciją, jog vyksta derybos su separatistais, ir patvirtino, jog totoriai pasirengę ginkluotis, skelbia news.liga.net.

Tuo tarpu išskirtinėje Ukrainoje nepageidaujamo prezidento Viktoro Janukovyčiaus spaudos konferencijoje jis pareiškė, kad Krymas turi likti Ukrainos sudėtyje plačios autonomijos pagrindu. „Aš kreipiuosi į Krymo gyventojus – prašau neleisti kraujo liejimo ir tarpusavio vaidų. Kaip veikiantis Ukrainos prezidentas noriu pareikšti, kad Krymas turi likti Ukrainos valstybės sudėtyje,m išlaikant plačią autonomiją“, – pareiškė V.Janukovyčius per spaudos konferenciją penktadienį.

ELTA primena, kad ketvirtadienį nežinomi ginkluoti asmenys užėmė Krymo autonominio parlamento ir vyriausybės rūmus, o naktį - netoli Sevastopolio esantį Belbeko oro uostą. Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenijus Avakovas dėl incidento apkaltino Rusijos kariškius, tačiau Kryme dislokuotos Juodosios jūros flotilės atstovai neigia, kad Maskva ėmėsi kokių nors karinių veiksmų Ukrainai priklausančiame pusiasalyje.

DELFI primena, kad penktadienį Rusijos karinis kateris užtvėrė įplaukimą į Balaklavos įlanką. Prie Ukrainos pasienio ruožo Balaklavoje yra apie 20 Rusijos Juodosios jūros flotilės karių, rašo glavcom.ua.

Kiek anksčiau buvo skelbta, kad nežinomi asmenys trimis sunkvežimiais „Kamaz“ įvažiavo į centrinio Simferopolio oro uosto teritoriją.

Kryme atsirado kontrolės postai. Keliai ties įvažiavimu į pusiasalį užtverti ir yra saugomi. Tokie kontrolės postai jau stovi netoli Džankojaus ir Armiansko. Keliuose ir kontrolės postuose pakabintos Rusijos Federacijos vėliavos, praneša liga.net.

Kontrolės postai pastatyti iš betoninių blokų, maišų su smėliu ir kitų panašių medžiagų. Juos saugo kamufliažinę aprangą dėvintys asmenys. Ant kai kurių jų rankovių matyti Rusijos vėliavos. Tarp apsaugininkų taip pat yra ir „Berkut“ bei milicijos uniformas vilkinčių asmenų.

Kontrolės postas, saugomas „Berkut“ ir nežinomų ginkluotų dalinių karine uniforma, atsirado tarp Chersono srities ir Krymo, kelyje Skadovskas-Armianskas.

Kontrolės punktas įsikūręs Čongaro gyvenvietėje.

Toks pats saugomas kontrolės postas yra ir kelyje Kalančakas-Armianskas ties išvažiavimu iš Chersono srities. Šį kontrolės punktą saugo automatais ginkluoti asmenys.