Krymo Aukščiausiosios Rados prezidiumas inicijuoja referendumą dėl „autonomijos statuso patobulinimo bei įgaliojimų išplėtimo“ ir padarė atitinkamą pareiškimą, informavo Krymo Aukščiausiosios Rados (KAR) pirmininko atstovė Oksana Kornijčuk.

Kaip pranešė vietos žiniasklaida, kreipimesi sakoma, jog ramybei Kryme iškilo pavojus dėl „nekonstitucinio valdžios perėmimo Ukrainoje, kurį įvykdė radikalūs nacionalistai, palaikomi ginkluotų nusikaltėlių grupuočių“.

„Tokiomis sąlygomis Krymo Aukščiausioji Rada kaip Krymo autonominio regiono aukščiausia valdžios institucija, remdamasi ją išrinkusių Krymo gyventojų valia, prisiima visą atsakomybę už Krymo likimą“, – sakoma pareiškime.

„Įsitikinę, kad tik Krymo referendumo organizavimas dėl autonomijos statuso patobulinimo ir jos įgaliojimų išplėtimo leidžia Krymo gyventojams patiems, be jokio išorinio spaudimo ir diktatūros, nulemti autonomijos ateitį“, – nurodoma jame.

Kaip jau pranešta, parlamento pastate jau yra prezidiumo nariai. Žurnalistai taip pat matė, kaip į parlamento pastatą įėjo partijos  „Rusų vienybė“ lyderis Sergejus Aksionovas.

Anot pareiškimo, Krymui grėsmę kelia „nekonstitucinis valdžios užgrobimas“, kurį Kijeve esą atliko „radikalūs nacionalistai, palaikomi ginkluoti grupuočių“. Esą šalyje įsisiūbavo chaosas, kurio rezultatas – ir žmonių aukos Simferopolyje. 

„Tokiomis sąlygomis Krymo Aukščiausioji Rada (…) prisiima visą atsakomybę už Krymo likimą. Krymo parlamento prezidiumas vieninteliu galimu išeities iš susiklosčiusios situacijos keliu laiko tiesioginės tautos valdžios principų pritaikymą“, - teigia Krymo Rados vadovai.

Politikai teigia esantys įsitikinę, kad „tik visuotinio referendumu dėl autonomijos statuso patobulinimo ir jos galių praplėtimo leis krymiečiams patiems, be išorinio spaudimo ir diktato, nulemti autonomijos ateitį“.

Rusijos šarvuočiai traukiasi iš Simferopolio

Šarvuočiai, iš Ukromnojės pusės judėję link Simferopolio, apsisuko ir dabar važiuoja į priešingą pusę, skelbia glavkom.ua.

Neoficialiais duomenimis, šarvuočiams kelią pastojo grupė žmonių – kaip spėjama, jėgos struktūros, rašo „Komentarii“.

Po neilgai trukusio pokalbio, šarvuočiai apsisuko ir nuvažiavo į priešingą pusę. Žurnalistai, matę, kas nutiko, nusprendė pasekti paskui ir išsiaiškinti, kam jie priklauso ir kur važiuoja.

Jokių skiriamųjų ženklų, padėsiančių atpažinti, šarvuočiai neturi.

„Šarvuočiai sustojo prie kelių milicijos posto. Šarvuočiuose buvę asmenys milicijos pareigūnams paaiškino, jog dalyvauja planuotuose mokymuose. Po trumpo pokalbio su kelių milicija šarvuočiai apsisuko ir pajudėjo priešinga kryptimi“, – teigia įvykius sako akimis matęs liudininkas.

Per mitingą Kryme du žmonės žuvo, 35 nukentėjo

Nukentėjusiųjų per trečiadienį vykusį mitingą prie Krymo autonomijos parlamento ir vyriausybės pastatų padaugėjo iki 35 žmonių, du žmonės žuvo, ketvirtadienį pranešė autonomijos Sveikatos apsaugos ministerija. "35 žmonės patyrė traumų per masinius susibūrimus prie Ukrainos Krymo regiono vyriausybės ir parlamento pastatų. Šeši iš jų buvo hospitalizuoti. Du žmonės mirė", - teigiama ministerijos pranešime.

Nukentėjusiesiems diagnozuotas "kaukolės-smegenų traumos", taip pat "pilvo srities traumos".

Kryme besivystantys įvykiai dar kartą pademonstravo šalies susiskaldymą į prorusišką ir provakarietišką stovyklas, kuris dar labiau pagilėjo per pastaraisiais mėnesiais Ukrainą krėtusius politinius neramumus.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį įsakė kariuomenei paskelbti nepaprastąją padėtį daugumoje Vakarų karinės apygardos dalinių. Kariškiai taip pat pranešė padidinę saugumo parengtį Kryme esančioje Juodosios jūros laivyno bazėje.

Šiuose manevruose dalyvaus apie 150 tūkst. karių, 880 tankų, 90 lėktuvų ir 80 karo laivų. Šiais veiksmais siekiama „patikrinti pajėgų kovinę parengtį veiksmams per kritines situacijas, keliančias grėsmę šalies kariniam saugumui“, Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu nurodė pranešime, kurį išplatino šalies naujienų agentūros.

Perspėja nepradėti „karinės agresijos“

Ukrainos laikinasis lyderis ketvirtadienį perspėjo Kryme bazuojamas Rusijos karines jūrų pajėgas likti savo bazėse, kai prorusiški ginkluoti aktyvistai užėmė administracinius pastatus to autonominio regiono sostinėje Simferopolyje.

Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas ir laikinasis prezidentas Oleksandras Turčynovas paragino Rusijos kariškius nesiųsti savo karių už karinių bazių ribų, nustatytų atitinkamomis sutartimis.

„Bet koks kariškių judėjimas už tų teritorijų ribų bus laikomas karine agresija“, – O.Turčynovas sakė parlamentui.

Krymo uostamiestyje Sevastopolyje įsikūrusi pagrindinė Rusijos Juodosios jūros laivyno bazė.

„Kreipiuosi į Rusijos Federacijos Juodosios jūros laivyno vadovybę, reikalaudamas, kad visi kariškiai turi likti teritorijose, kurių ribos yra apibrėžtos sutartyse“, – pabrėžė Ukrainos lyderis.

Jis pridūrė davęs nurodymą saugumo pajėgoms panaudoti visas priemones, kad būtų apsaugoti Krymo gyventojai ir išvaduoti ginkluotų užpuolikų užimti pastatai Simferopolyje.

„Pastatus užėmė nusikaltėliai, dėvintys karines uniformas ir turintys automatinių ginklų“, – pareiškė O.Turčynovas.

Laikinasis prezidentas taip pat perspėjo, kad „Ukrainos priešai nemėgintų destabilizuoti padėties, nesikėsintų į mūsų nepriklausomybę, suverenumą ir teritoriją“. Jis taip pat paragino „nedelsiant pradėti formuoti vyriausybę, kuri turi užtikrinti ukrainiečių saugumą, atkurti tvarką ir įstatymų laikymąsi“.

Pasak O.Turčynovo, ketvirtadienį Aukščiausioji Rada posėdžiaus, kol bus patvirtinta naujoji vyriausybė.

„Ukraina sugebės apginti savo nepriklausomybę, suverenumą, savo teritorijos neliečiamumą“, – pažadėjo jis.

O.Turčynovas taip pat pareiškė įsakęs imtis visų priemonių, kad būtų užtikrintas piliečių saugumas Kryme, taip pat išvaduoti Simferopolyje užimti vyriausybiniai pastatai.

Laikinasis prezidentas per parlamento plenarinį posėdį nurodė „imtis visų priemonių, kad būtų apsaugoti piliečiai ir pagal įstatymus būtų nubausti kaltieji dėl (pastatų) užgrobimo, taip pat būtų išvaduoti pastatai. Raginus visus ukrainiečius išlaikyti ramybę, patriotus – ginti administracinius pastatus nuo provokatorių ir ekstremistų. Bet kokie mėginimai užimti administracijos pastatus bus vertinami kaip nusikaltimas prieš Ukrainos valstybę“.

Ukrainos milicijoje ir VRM pajėgų daliniuose buvo paskelbta aukščiausio lygio parengtis, kai dešimtys ginkluotų prorusiškų aktyvistų ketvirtadienį paryčiais užėmė pietinio autonominio Krymo regiono administracijos pastatus, užblokavo jų įėjimus ir iškėlė ant pastatų Rusijos vėliavas.

Įtampa strategiškai svarbiame pusiasalyje, kuriame įsikūrusi pagrindinė Rusijos Juodosios jūros laivyno bazė, padidėjo tuo metu, kai įstatymų leidėjai Kijeve turėtų patvirtinti naują vyriausybę, kai prorusiškai prezidentas Viktoras Janukovyčius pabėgo iš sostinės po tris mėnesius šalį krėtusių audringų protestų.

Tuos neramumus, pareikalavusius dešimčių žmonių gyvybių, išprovokavo valstybės vadovo sprendimas nepasirašyti svarbios sutarties su Europos Sąjungą (ES) ir grįžti prie tradiciškai glaudesnių ryšių su Rusija.