ITAR-TASS duomenimis, prieš parlamento pastatą susirinko mažiausiai 7 tūkst. žmonių. Valdžios pasikeitimą Ukrainoje palaikantys Krymo totoriai šaukė "Alachas yra didis!", nacionalistai skandavo "Šlovė Ukrainai!" ir "Krymas ne Rusija!", o prorusiškai nusiteikę mitingo dalyviai atsakė šūksniais "Rusija!".

Teigiama, kad abi protestuotojų grupes skiria tik gyvoji policininkų užkarda, o per susidūrimus žuvo mažiausiai vienas žmogus. Protestuotojai vieni į kitus laido akmenis ir butelius, grupė radikalų bandė įsiveržti į parlamento pastatą.

Mitingai priešais Krymo parlamento pastatą buvo sušaukti prieš pat sesiją, kurioje bus iškeltas regiono teritorinis statusas. Regioninio parlamento pirmininkas Volodimiras Konstantinovas patikino, kad Krymo atsiskyrimo nuo Ukrainos scenarijus nebus svarstomas. Politiko teigimu, spaudoje pasirodžiusios spekuliacijos šiuo klausimu tėra provokacija.

Valdžios Kijeve pasikeitimas iškėlė klausimą dėl Rusijos karinių bazių likimo Krymo Sevastopolio mieste, kurių nuoma V. Janukovyčiaus sprendimu buvo pratęsta iki 2042 metų. Politikos analitikų nuomone, naujoji šalies valdžia šių bazių iškeldinti nemėgins, nes toks žingsnis grasintų šalies teritoriniam integralumui ir trapiems Maskvos bei Kijevo santykiams.

Tvyro įtampa

Prorusiški separatistai ir Ukrainos naujųjų lyderių šalininkai trečiadienį stojo vieni prieš kitus prie Krymo regiono parlamento, prieš debatus dėl dramatiškų politinių permainų, nuvertusių prezidentą Viktorą Janukovyčių.

Daugiau kaip 10 tūkst. žmonių, daugiausia – totorių, kurie yra autochtonai iš esmės prorusiškame Krymo pusiasalyje, susirinko prie parlamento paremti „Euromaidano“ judėjimo, kuris Kijeve po tris mėnesius trukusių protestų nuvertė V.Janukovyčių.

Abi stovyklos, kurias skiria milicijos linijos, susibūrė prie parlamento, kuris, spaudžiamas prorusiškų jėgų, vėliau trečiadienį surengs neeilinę sesiją krizei aptarti.

Krymą Ukrainai 1954 metais atidavė tuometinis sovietų lyderis Nikita Chruščiovas. Šis pusiasalis, kurio uostamiestyje Sevastopolyje yra dislokuota dalis Rusijos Juodosios jūros laivyno, yra vienintelis Ukrainos regionas, kuriame pagal gyventojų skaičių dominuoja etniniai rusai.

Krymas dabar yra paskutinis didelis opozicijos naujajai politinei tvarkai Kijeve bastionas ir naujieji Ukrainos lyderiai reiškia susirūpinimą dėl ten matomų separatizmo ženklų.

Etniniai totoriai, skanduodami „Ukraina nėra Rusija“ ir „Allahu Akbar“ („Dievas (visų) didesnis“) mitingavo su melsvos spalvos vėliava. Jie taip pat šaukė „Ukraina! Ukraina!“ ir Maidano šūkį „Šalin gaują!“.

Prorusiška minia, kurioje buvo kazokų su šilko ir ėriuko vilnos kepurėmis, savo ruožtu šaukė „Krymas yra rusų!"

42 metų verslininkas, totorius Rudikas Asmanovas sakė: „Mums reikia pademonstruoti savo paramą Kijevui, pagerbti „Dangaus šimtinę“. Jis turėjo omenyje beveik 100 Kijeve žuvusių protestuotojų.

Krymo totoriai aktyviai dalyvavo protestų prieš V.Janukovyčių judėjime ir jaučia didelį apmaudą Kremliui, nes Antrojo pasaulinio karo metais buvo masiškai deportuojami pagal Josifo Stalino įsakymą.

„Neleisime, kad mūsų žemės likimas būtų sprendžiamas be mūsų, - sakė 54 metų inžinierius Nuridinas Seitablajevas. - Esame pasirengę kovoti už Ukrainą ir savo ateitį Europoje“.

Netoliese, kitoje milicijos gretų pusėje, 52 metų Antonas Liachovas mojavo Rusijos vėliava. „Tik Rusija gali apginti mus nuo fašistų Kijeve ir islamo radikalų Kryme“, - sakė jis.

17-metis Aleksejus iš prorusiškos minios, kuris veidą slėpė po skara ir kuprinėje nešėsi beisbolo lazdą, sakė: „Totoriai dabar yra mūsų priešai. Jie susideda su banditais Kijeve.“

„Mums reikia apsiginti, kitaip bus chaosas“, - sakė jis.

Prie įvažiavimų į Sevastopolį – patikros postai

Per naktį į trečiadienį prie visų įvažiavimų į Sevastopolį atsirado nuolatiniai patikros postai, miesto sienas saugo vietos bendruomenės apsaugos būriai, milicijos pareigūnai ir kelių milicija, skelbia „ForPost“.

Kaip teigia vienas už postus atsakingas pareigūnas, juose bus tikrinami visi įtartini automobiliai ir autobusai.

„Šiandien kalbame apie bandymą apsaugoti Sevastopolio žmones“, – teigia pareigūnas.

Kaip skelbia „ForPost“, patikros postų veiklą koordinuoja Sevastopolio miesto tarybos narys, verslininkas iš Rusijos Aleksejus Čalas. Visi be išimties konfliktai bus sprendžiami vos antradienį įkurto Sevastopolio antiteroristinio centro.

Vasario 24 dieną per neeilinį Sevastopolio miesto tarybos posėdį buvo priimtas sprendimas įkurti naują vykdomąjį Sevastopolio miesto tarybos organą, kuris bus atsakingas už miesto žmonių gerovę ir apsaugą. Jo pirmininku paskirtas A. Čalas

Taip pat nuspręsta įsteigti ir šios naujos institucijos koordinavimo tarybą, kuriai vadovaus tas pats A. Čalas.

Šiuo metu Sevastopolyje dirba miesto taryba ir miesto administracija, miesto tarybos vykdomojo komiteto nėra. Įstatymas dėl Sevastopolio miesto-didvyrio statuso dar nepriimtas, projektas vis dar Aukščiausioje Radoje.

Išformuoto „Berkut“ kovotojai kviečiami į Sevastopolį

Naujo vykdomojo Sevastopolio miesto tarybos organo, atsakingo už miesto žmonių gerovę ir apsaugą, koordinacinės tarybos pirmininkas A. Čalas į miestą pakvietė likviduotų „Berkut“ specialiųjų pajėgų kovotojus, skelbia zn.ua.

„Tie žmonės sąžiningai vykdė pareigą savo šaliai, įrodė esantys tikri vyrai, o dabar jų pačių buvusių vadovų atiduodami į nacistų nagus. Už sąžiningą tarnybą jiems dabar keliamos baudžiamosios bylos. Šiuo sunkiu metu mūsų šaliai reikalingi patikimi tvirti vyrai, galintys tapti savigynos būrių, o ateityje - ir miesto milicijos, pagrindu. Esame pasirengę prie mūsų kovos prisijungusiems garantuoti atlyginimą, o jų šeimoms – saugumą“, - sako A. Čalas.

Apie „Berkut“ pajėgų likvidavimą pranešta vasario 26-osios naktį. Tokią informaciją savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ suteikė Ukrainos vidaus reikalų ministro pareigas laikinai einantis Arsenas Avakovas.