Valstybės vadovo postas turėtų pereiti princui Albertui, kuris dėl tėvo ligos praėjusią savaitę tapo regentu.

Monako kunigaikščiolaidotuvės įvyks balandžio 15 dieną, pranešė šaltinis rūmuose. Kol kas oficialaus pranešimo apie trečiadienį mirusio monarcho laidotuvių datą negauta.

Ilgiausiai valdžiusio Europos monarcho laidotuvių apeigos vyks Monako XIX amžiaus katedroje, kur vėliau Rainier III bus palaidotas kriptoje šalia savo žmonos amerikiečių aktorės Grace Kelly.

"Tai bus kuklios laidotuvės, kokių norėjo kunigaikštis, - panašios į kunigaikštienės Grace", - sakė Monako vyskupas Bernardas Barsi. Rainier III Monako kunigaikštystę prie Viduržemio jūros valdė nuo 1949 metų. 1956 metais vesdamas gražuolę amerikiečių aktorę Grace Kelly, Rainier Monakui suteikė Holivudo spindesio ir savo valstybę, kuri po Vatikano yra mažiausia pasaulyje, iš šlovę prarandančio lošimo centro pavertė milijardierių rojumi. Grace, kurios santuoka su Rainier smarkiai padidino šalies žavesio koeficientą, žuvo 1982 metais per autoavariją, o jo dukterys Stephanie ir Caroline pagarsėjo žlugusiais meilės romanais.

Jis stiprino Monako suverenitetą, kuris numatytas 1918 metų sutartyje su Prancūzija, be to, jam valdant buvo pripažinti šalies teritoriniai vandenys ir oro erdvė. 1993 metais Monakas oficialiai gavo vietą Jungtinėse Tautose.

Tačiau Rainier, kuris pagal soste praleistą laiką yra antrasis visame pasaulyje po Tailando karaliaus Bhumibolo Adulyadejo, į gyvenimo pabaigą atrodė vienišas, o žiniasklaida daugiausia dėmesio skyrė jo vaikų problemoms ir kaltinimams, kad Monakas tapo prieglobsčiu nešvariems pinigams.

Monakas buvo įkurtas 1297 metais, kai Grimaldi dinastija perėmė kunigaikštystės valdymą. Po Didžiosios Prancūzijos revoliucijos, kai Monakas buvo prijungtas prie Prancūzijos, karališkosios šeimos valdžia buvo nuversta. Ji buvo atkurta pagal 1814 metų Paryžiaus sutartį.

Kunigaikštystė turi apie 32 tūkst. gyventojų, tarp kurių yra daug turtuolių, besimėgaujančių jos mokesčių lengvatomis.

Rainier, paskutinis Europos konstitucinis autokratas, atvedė Monaką į dangoraižių, tarptautinės bankininkystės bei verslo amžių ir pelnė pravardę Statytojas. Tačiau kritikai teigia, kad nekilnojamojo turto bumas pavertė šį nuostabų pajūrio kampelį, kurio gyventojai gyvena 1,95 kv. km plote, įsiterpusiame tarp Šiaurės Italijos miesto San Remo ir Prancūzijos kurorto Nicos, "mažuoju Manhetenu".