Prieštaringi pranešimai, ar V. Janukovičiui pavyko pabėgti iš šalies

Naujienų agentūra UNIAN, remdamasi savo šaltiniais, teigia, kad V. Janukovičius esą išskrido į Rusiją.

Tuo tarpu Aukščiausiosios Rados pirmininkas Oleksandras Turčynovas tvirtina, kad jis bandė išskristi į Rusiją, o dabar yra Donecko srityje, tvirtina naujasis.

„Jis pabandė įsėsti į lėktuvą, kuris turėjo skristi į RF (Rusijos Federaciją), bet jį sustabdė pasieniečiai. Dabar slepiasi kažkur Donecko regione“, - sakė jis, Kijeve Vidaus reikalų ministerijos darbuotojams pristatydamas šeštadienį Aukščiausiosios Rados vidaus reikalų ministro pareigas eiti paskirtą Arseną Avakovą.

A. Turčinovas pridūrė, kad buvęs generalinis prokuroras Viktoras Pšonka ir buvęs Pajamų ir rinkliavų ministerijos vadovas Oleksandras Klymenka Donecko srityje bandė kirsti sieną su Rusija, bet jiems tai nepavyko.

„Juos pabandė sulaikyti, bet su apsaugos šaudymu jie apsigynė “, - pareiškė A. Turčinovas.

Prezidentas nušalintas nuo pareigų

Ukrainos parlamentas šeštadienį pripažino prezidentą Viktorą Janukovyčių pagal konstituciją negalinčiu eiti savo pareigų ir paskelbė, jog pirmalaikiai valstybės vadovo rinkimai vyks gegužės 25 dieną.

Po balsavimo, per kurį už šį nutarimą palaikė 328 deputatai, įstatymų leidėjai atsistojo ir sugiedojo valstybės himną.

Tiesioginės transliacijos iš Aukščiausiosios Rados besiklausantys protestuotojai Kijevo centrinėje Nepriklausomybės aikštėje, išgirdę šį sprendimą, pratrūko džiaugsmo šūksniais.
Už šį sprendimą balsavo 328 deputatai.

„Atsižvelgdami į tai, kad Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius pats nusišalino nuo konstitucinių pareigų, dėl ko kyla grėsmė valstybės valdymui, Ukrainos teritoriniam vientisumui ir suverenitetui, gresia masiniai piliečių teisių ir laisvių pažeidimai, remdamiesi kraštutinės būtinybės aplinkybėmis, Ukrainos Aukščiausioji Rada, išsakydama suverenią Ukrainos liaudies valią nutaria: nustatyti, kad Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius pats nusišalino nuo konstitucinių pareigų vykdymo ir, vadinasi, nevykdo savo pareigų. Antra – paskirti pirmalaikius Ukrainos prezidento rinkimus gegužės 25 dieną“, – perskaitė nutarimo tekstą Aukščiausiosios Rados pirmininkas Oleksandras Turčynovas.

V.Janukovyčius prabilo apie grasinimus

Kaip naujienų agentūrai UNIAN pranešė prezidento patarėja Ana German, V. Janukovyčius pateikė vaizdo įrašą, kuris netrukus atsiras internete.

Jos žodžiais, pranešime pabrėžiama, kad Ukrainoje yra visi valstybinio perversmo požymiai.

„Aš darau viską, kad šalyje nebūtų kraujo. Dabar mane pasiekia signalai apie žmonių persekiojimą. Aš stengiuosi ginti žmones, kuriuos persekioja darbe ar einant į mokyklą. Stengiuosi daryti viską, kad daugiau kraujo nebūtų pralieta. Mane bando įbauginti ir priversti, kad aš savo valia atsistatydinčiau. Tačiau aš neketinu atsistatydinti“, - Ukrainos prezidento žodžius perdavė jo atstovė.

Kaip ir žadėta, tuoj po šio pareiškimo pasirodė ir vaizdo siužetas su V. Janukovyčiaus interviu. Jame Kijevą palikęs prezidentas tikina neketinantis trauktis.

„Vesiu derybas“, - sakė V. Janukovyčius.

Paprašytas pakomentuoti Rados pirmininko atsistatydinimą, jis patikino, esą tai nebuvo taikus procesas.

„Jį vakar sumušė. Jis atvažiavo pas mane, pakeliui šaudė į jo mašiną. Atvažiavo ir paprašė, kad aš jį pasiimčiau. Pasiėmiau ir išsiunčiau automobiliu į Donecką“, - sakė V. Janukovyčius.

Anot jo, grasinimų sulaukė ir jis pats, ir jo administracijos vadovas, ir šalies konstitucinio teismo teisėjai. Jie tai daro visokias būdais“, - sakė V. Janukovyčius.

Maidaną lygina su naciais

Maidano protestus ir paskui juos sekusią protesto bangą regionuose politikas lygina su nacizmo pakilimu praėjusio amžiaus 4-ajame dešimtetyje.

„Matome nacizmo pasikartojimą. Kai 4-ajame dešimtmetyje Vokietijoje, Austrijoje naciai atėjo į valdžia. Tai kartojasi. Jie draudė partijas – dabar tas pats. Draudžia Komunistų partiją, Regionų partiją. (...) Persekioja, muša žmones, degina namus, biurus. Daugiau nei 200 Regionų partijos biurų sudegino Ukrainoje“, - lygino V. Janukovyčius.

Byrančių Regionų partijos gretų jis teigia nesureikšminantis. „Yra žmonių, kurie neatlaiko, bijo dėl savo šeimų. Bet yra ir išdavikų“, - pažymėjo V. Janukovyčius.

Rados sprendimų nepasirašinės

V. Janukovičius pareiškė, kad sprendimai, kuriuos šeštadienį priima aukščiausioji Rada yra neteisėti ir jis neketina jų pasirašyti. Taip jis pranešė vaizdo komentare žurnalistams.

„Viskas, kas vyksta parlamente, prie išėjimo iš parlamento – deputatus muša, apmėto akmenimis, jiems grasina. Sprendimai, kuriuos jie dabar priima, yra neteisėti. Ir jie turi tai išgirsti, išgirsti iš manęs. Aš nieko nepasirašinėsiu. Banditai, kurie šiandien terorizuoja visą šalį, ukrainiečių tautą, daro gėdą Ukrainai_, - teigė V. Janukovičius.