Romoje jau vykdomos minios priežiūros kontrolės operacijos. Šimtams tūkstančių į miestą atvykusių ir pastogės neturinčių maldininkų siūlomos palapinės, paruoštos stovyklavietės.

Į Italijos sostinę iš visos šalies siunčiamos tūkstantinės policininkų pajėgos. Manoma, kad šiomis dienomis atsisveikinti su pontifiku turėtų atvykti 2 mln. tikinčiųjų, tačiau šis skaičius gali būti net dukart didesnis ir dvigubai viršyti Romos gyventojų skaičių.

"Neturime patikimų prognozių, kiek maldininkų ketina atvykti, todėl savo planus turėsime derinti prie konkrečios padėties, - sakė už saugumą Romoje laidotuvių metu atsakingas pareigūnas Guido Bertolaso.

Tokį didžiulį antplūdį maldininkų, dauguma kurių atvyksta nešini tik miegmaišiais, galima paaiškinti tuo, kad per 26 pontifikato metus velionis popiežius aplankė 129 šalis ir kraštus, nuo Čilės iki Kazachstano stepių, visur nešdamas taiką ir vienybę.

Į laidotuves turėtų atvykti daugelio šalių vadovai. Bene daugiausiai pasaulio įžymybių sutrauksiančiose pamaldose visoje Vatikano istorijoje dalyvaus ir JAV prezidentas George'as W.Bushas, ir Sirijos vadovas Basharas al Assadas.

Jono Paulius I laidotuvėse 1978 metais dalyvavo 105 aukšti asmenys. JAV delegacijai vietoje prezidento Jimmy Carterio vadovavo jo žmona Rosalynn.

Žvalgybos lėktuvai

Siekiant užtikrinti aukščiausių pasaulio asmenų saugumą, per laidotuves virš Romos bus uždaryta oro erdvė. Karinės oro pajėgos pranešė, kad panaudos per ankstesnius aukšto lygio valstybinius vizitus sukauptą patirtį ir taip pat parengs priešlėktuvines raketas bei NATO žvalgybos lėktuvą.

Panašių saugumo priemonių Italijoje buvo imtasi per 2001 metais Genujoje vykusį Didžiojo aštuoneto (G-8) viršūnių susitikimą.

Tačiau vien sukauptos patirties neužteks norint susitvarkyti su precedento neturinčiu žmonių antplūdžiu - palyginti su juo, tik nedidelis būrelis atrodo 250 tūkst. tikinčiųjų, 2003 metų spalį Šv.Petro aikštėje susirinkusių į Motinos Teresės beatifikaciją, kuri laikoma viena gausiausiai lankytų iškilmių per visą 26 metų Jono Pauliaus II pontifikatą.

Tikėtina, kad šiais laikais atpigus kelionėms lėktuvu, paskutinę minutę į laidotuves atvyks dar daugiau maldininkų. Bendrovė "Austrian Airlines" antradienį bilietus į Romą siūlė įsigyti sumažintomis kainomis, o popiežiaus tautiečiai lenkai teiravosi užsakomųjų skrydžių.

"Reikia palaukti ir pažiūrėti, kiek užsakomųjų skrydžių galėsime gauti. Kiekvieną minutę vis daugiau ir daugiau žmonių ateina paklausti, kaip galime padėti jiems nuvykti į Romą", - sakė Krokuvos vyskupijos darbuotoja. Būtent čia nuo 1964 metų iki išrinkimo popiežiumi Karolis Wojtyla ėjo arkivyskupo pareigas.

Romos infrastruktūra ir minios kontrolės operacijos jau dabar susiduria su sunkumais: savaitgalį nuo širdies smūgio mirė viena ukrainietė, o Šv.Petro aikštėje stumdantis didžiulėms minioms nemažai piligrimų prarado sąmonę.

Atvykėliai grumiasi dėl vietos Romos autobusuose, o liudininkai tvirtina, kad sausakimšuose metro kišenvagiai apšvarina turistus, nes žino, kad ir taip užimta policija kažin ar juos sugaus.

"Metro buvo visa jų grupė, ir vienas kyštelėjo ranką man tiesiai į švarko kišenę, man bežiūrint jam į akis, - sakė Brazilijos televizijos korespondentas Sergio Fernandezas. - Mes vėliau apie tai pranešėme policijai, bet ji niekuo negalėjo padėti".

Vatikanas ima skęsti šiukšlių jūroje

Tūkstančiai tuščių plastiko butelių, per kraštus virstančios šiukšliadėžės ir kilnojamieji tualetai - su popiežiumi Jonu Pauliumi II atėjusių atsisveikinti žmonių minioms užplūdus Šv. Petro aikštę ir jos apylinkes, antradienį ėmė ryškėti pirmieji netvarkos ženklai.

"Nebeįmanoma", - tvirtino Francesca Mercuri, nusprendusi trumpam uždaryti jai priklausančią kavinę, kuri šeštadienį mirus popiežiui dabar veikia kiaurą parą, kad truputį apsitvarkytų.

"Turime užsidaryti dėl sanitarinių priežasčių", - aiškino moteris. Prie jos kampinės kavinukės, įsikūrusios už dviejų kilometrų nuo Šv. Petro bazilikos, būriavosi tūkstančiai žmonių.

O juk viskas dar tik prasideda - per penktadienį vyksiančias popiežiaus laidotuves Italijos sostinėje tikimasi sulaukti iki dviejų milijonų žmonių.

Manuela Reale kiekvieno sutiktojo klausinėjo, ar nepasakytų, kur netoliese rasti švarų tualetą. "Ieškau visą amžinybę", - sakė Romoje besimokanti studentė.

Akivaizdu, kad gatvių tvarkytojai nepasiekė nei aikštės, nei aplinkinių jos rajonų, nes čia iš didžiulių žalių šiukšliadėžių virste virto šiukšlės.

Vienas šiukšlių maišas buvo paliktas prie lempos stulpo prirakinto dviračio krepšyje. Rytui jau gerokai prašvitus, miesto komunalininkai pradėjo brautis per minią nešini didžiuliais plastikiniais maišais ir suteikė vilties pagaliau sulaukti tvarkos.