Jėzuitų auklėtas Kubos vadovas, įėjęs pirmadienį į XVIII amžiaus katedrą, giedant chorui, oriai linktelėjo dvasininkams. Bene nuostabiausia buvo tai, kad F. Castro vilkėjo tamsų kostiumą, o ne įprastą jam karinę uniformą. Dvi valandas trukusiose apeigose F. Castro lydėjo aukšti valdančiosios komunistų partijos pareigūnai.

Pamaldose Vatikano nuncijus monsinjoras Luigi Bonazzi perskaitė sausio 8-osios dienos popiežiaus kreipimąsi, kuriame užsimenama apie žmogaus teises, dialogą "tarp visų grupių, kurios sudaro Kubos tautą".

Prieš pamaldas F. Castro ir jo jaunesnysis brolis bei įpėdinis Raulis apsilankė popiežiaus nunciatūroje ir pasirašė užuojautos knygoje po pagyrimo žodžiais vieninteliam popiežiui, aplankiusiam Kubą.

"Ilsėkis ramybėje, nenuilstantis kovotojau už draugystę tarp žmonių, karo priešininke, vargšų drauge. Jūsų iškeliavimas kelia skausmą mums, neužmirštamas bičiuli; mes karštai trokštame, kad Jūsų pamokymas išliktų amžinai", - parašė F. Castro.

Jis padėkojo Jonui Pauliui II už tai, kad jis pasmerkė Jungtines Amerikos Valstijas dėl "etiškai nepriimtinų" sankcijų komunistinei Kubai. Taip Šv. Tėvas kalbėjo lankydamasis Kuboje 1998 metų sausį. Tuomet 11 milijonų gyventojų turinti šalis stengėsi įveikti sunkią krizę, kuri kilo žlugus Sovietų Sąjungai.

Popiežiaus vizitas suteikė daugiau religinių laisvių Kubos žmonėms, bet politinių reformų nebuvo.

F. Castro paskelbė balandžio 3-5 gedulo dienomis, įsakė Kubos vėliavas nuleisti iki pusės stiebo vyriausybės pastatuose, karinėse bazėse. Atidėtos beisbolo čempionato varžybos, komjaunimo šventės. Uždaryti kai kurie barai, restoranai. Per valstybinę televiziją transliuoti vaizdai iš Vatikano, pasiruošimas laidotuvėms.

Katalikų bažnyčios dvasininkai buvo nustebinti popiežiaus gedulo mastais komunistinėje šalyje. Jie tikisi, jog tai geras ženklas, kad gerės santykiai tarp bažnyčios ir partijos vadovybės.

Kuboje ateizmo oficialiai buvo atsisakyta 1992 metais, Kalėdas leista švęsti nuo 1997 metų, kai iki Jono Pauliaus II vizito buvo likęs mėnuo laiko.

1998 metų sausį Revoliucijos aikštėje surengtose mišiose Šv.Tėvas ragino Kubą atsiverti pasauliui, o pasauliui - pasiekti Kubą. Vis dėlto jo vizitas nedaug tedavė pokyčių Kubos katalikams - vis dar neleidžiama dalyvauti švietime, žiniasklaidoje, statyti naujas bažnyčias, neišduodamos vizos kunigams.