Kaip teigiama Vatikano išplatintame pranešime, pirmadienį į miesto valstybės apylinkes suplūdo apie 400 tūkst. žmonių, trokštančių paskutinį kartą atsisveikinti su popiežiumi, o iki antradienio vakaro bazilikos prieigose laukiama apsilankant dar maždaug 600 tūkst. tikinčiųjų.

Pareigūnai prognozuoja, kad dar 600 tūkst. žmonių Vatikane apsilankys trečiadienį.

Popiežiaus Jono Pauliaus II laidotuvės numatytos penktadienį. Romos valdžia mieste tądien laukia dviejų milijonų tikinčiųjų antplūdžio.

Anot Vatikano atstovo Joaquino Navarro-Vallso, pontifikas Šv. Petro bazilikos kriptoje penktadienį bus palaidotas kartu su savo širdimi. Tai pareikšdamas, jis nutraukė lenkų tikinčiųjų spėliojimus, kad Jono Pauliaus II širdis galbūt bus laidojama jo gimtojoje Krokuvoje.

Kardinolų konklava, rinksianti popiežių, turėtų rinktis praėjus mažiausiai 15, o daugiausiai 20 dienų nuo popiežiaus mirties. Vienas anksčiau Vatikane korespondentu dirbęs žurnalistas konklavą vadina “didžiausiu pasaulyje vykstančiu šou”, kuomet milijardas katalikų užlaikę kvapą laukia, kas išrenkamas Katalikų bažnyčios vadovu. Matyt dėl to diskutuojant apie popiežiaus rinkimą ir galimus kandidatus neišvengiama kalbų apie politinius sprendimus ir išskaičiavimus, siejamus su Vatikano vadovo rinkimu. Vatikane net yra posakis: "Kas įžengia į konklavą popiežiumi, iš jos išeina kardinolu".

Popiežiaus rinkimai – tiek jų organizavimas, tiek pats procesas – negali būti sulyginta su jokiais kitais sekuliariame pasaulyje vykstančiais rinkimais.

Visi, susiję su jais – pradedant virėjais ir tarnaitėmis, baigiant kardinolais – turės duoti tylėjimo įžadą, nes kitaip jie bus ekskomunikuoti (atskirti nuo bažnyčios - DELFI). Kardinolai gyvens Santa Monikos rezidencijoje, 1996 m. pastatytame penktadalio milijardo dolerių vertės komplekse, o balsuos Siksto koplyčioje. Patalpos bus detaliai patikrintos, kad jose nebūtų pasiklausymo įrengimų, o kardinolams bus uždrausta susisiekti su išoriniu pasauliu telefonais ar laiškais. Jiems taipogi draudžiama žiūrėti televizorių, klausytis radijo ar skaityti spaudą. Ne veltui pats terminas "konklava", kilęs iš lotynų kalbos, gali būti verčiamas “su raktu”.

Išrinkus naują popiežių Šv. Petro bazilikoje suskambės varpai, o iš Siksto koplyčios į dangų pakils balti dūmai. Kardinolai apie naujo Bažnyčios vadovo išrinkimą praneša sudegindami balsavimo lapelius su priemaišomis, kurių dėka dūmai tampa balti. Jei rezultatai neaiškūs, naudojamos kitos priemaišos, kurios degdamos skleidžia juodos spalvos dūmus.

"Tam, kad žurnalistams nekiltų abejonių, skambės bažnyčios varpai", - antradienį žurnalistams sakė Vatikano ceremonijoms vadovaujantis arkivyskupas Piero Marini.

Per 1978 metų konklavą žinių laukę tikintieji sumišo, kai pasirodė dūmai, kurių spalva nebuvo nei juoda, nei balta, o panašesnė į pilką.

Prie Šv.Petro bazilikos nusidriekė kilometrinės eilės

Tuo tarpu kol vieni mėgina spėlioti, kas pakeis 26 metus Katalikų bažnyčiai vadovavusį Joną Paulių II, minios tikinčiųjų plaukia į vieną didžiausių pasaulio bažnyčių Šv.Petro baziliką, kad paskutinįkart išvystų popiežių.

Dešimtys tūkstančių žmonių sustojo į eilę aplankyti pašarvoto Šv. Tėvo, kai tik Šv.Petro bazilika pirmadienį vakare atvėrė duris, o kardinolai paskelbė, kad jis bus čia tris dienas ir naktis iki laidotuvių vienoje iš bazilikos grotų.

Aplink Vatikaną vyrauja chaosas: gatvėse patruliuoja policininkai, iš visų Italijos regionų sukviesti civilinės apsaugos darbuotojai. Romoje perpildyti metro traukiniai, autobusai, kavinės ir barai. Kai kuriems tikintiesiems prireikė medikų pagalbos.

Auštant didžiulė minia nusidriekė nuo Šv.Petro bazilikos plačia gatve, vedančia iš Vatikano prie Tibro upės, ir šalutinėmis gatvėmis. Tūkstančiai žmonių į eilę atsistojo pirmadienio vakarą, tūkstančiai atvažiuoja autobusais ir metropoliteno traukiniais. Teigiama, kad kai kuriems teko laukti eilėje net aštuonias valandas.

Maldininkų buvo tiek daug, jog naktį didžiulė bazilika buvo uždaryta kiek daugiau nei valandą, o ne tris valandas, kaip planuota. Tuo metu ji buvo išvalyta.

Lenkai popiežiaus laidotuvių dieną nedirbs

Lietuvos radijo pranešimais, tūkstančiai lenkų važiuoja atsisveikinti su popiežiumi. Bilietai į Romą jau beveik išparduoti. Oro linijos ir Lenkijos geležinkelis nuo pirmadienio organizuoja papildomus reisus. Trečiadienį vakare iš Varšuvos ir Krokuvos išvyks dar keturi specialūs traukiniai. Į Romą iš visos Lenkijos vyksta šimtai autobusų. Maldininkų keliones organizuoja turizmo biurai, parapijos, bažnytinės organizacijos, profesinės sąjungos. Dviem lėktuvais į popiežiaus laidotuves penktadienį išvyks Lenkijos prezidentas, premjeras ir Lenkijos Seimo bei Senato delegacijos.

Mažiausiai kelių šimtų tūkstančių maldininkų tikimasi antradienį pavakare Varšuvos Pilsudskio aikštėje įvyksiančiose mišiose - toje pačioje vietoje, kurioje popiežius laikė mišias savo ganytojiškų viešnagių Varšuvoje metu. Iškilmėse dalyvaus lenkų vyskupai, diplomatinis korpusas, valstybinės valdžios, savivaldybių ir visų religijų atstovai.

Popiežiaus laidotuvių dieną Lenkijoje bus nedirbama.

Vis dar neaišku, kas yra popiežiaus testamente

Pirmadienį kardinolai nusprendė, kad pontifikas penktadienį, po 10 val. prasidėsiančių mišių, bus palaidotas Šv.Petro bazilikos kriptoje. Iš oficialių Vatikano atstovų pareiškimų panašu, kad Jonas Paulius II nepaliko jokių ypatingų nurodymų dėl jo laidotuvių.

Vatikanas taipogi vis dar nežino, kokį dvasininką popiežius Jonas Paulius II prieš dvejus metus paskyrė slaptuoju kardinolu, kurio vardo taip ir neatskleidė, teigė Vatikano atstovas žiniasklaidai Joaquinas Navarro-Vallsas. Jis pridūrė, kad tai gali būti parašyta kardinolams skirtame popiežiaus testamente, tačiau jau triskart po popiežiaus mirties susirinkę kardinolai jo dar neskaitė, o iki popiežiaus mirties neišaiškėjo, kas yra slaptasis kardinolas.

Slaptąjį kardinolą Jonas Paulius II paskyrė 2003 metų spalį Šv. Petro aikštėje vykusioje konsistorijoje, kuri sutapo su 25-ųjų jo pontifikato metinių minėjimu, tačiau kodėl slepia jo vardą, neatskleidė. Į Kardinolų kolegiją tąkart buvo iškilmingai įvesdinta dar trisdešimt dvasininkų.

Paprastai slaptojo kardinolo, kuris dar vadinamas lotynišku bažnytiniu terminu "in pectore" (liet. širdyje), statusas dvasininkui suteikiamas tada, kai viešumas gali sukelti grėsmę jo gyvybei, ypač jeigu naujasis hierarchas gyvena šalyje, kur Katalikų Bažnyčia persekiojama. Dažniausiai tokio kardinolo vardas neskelbiamas iki šalyje nepasikeičia nepalanki politinė padėtis.

Taip kartais būdavo daroma šaltojo karo metais, siekiant apginti komunistinėje Rytų Europoje dirbusius vyskupus.

Lietuvos radijas cituoja italų spaudą, kurios duomenimis šeštadienį mirusio Katalikų bažnyčios vadovo testamentą sudaro keturi puslapiai lenkų kalba.

Neoficialių Vatikano šaltinių teigimu, testamente šeštadienį miręs Jonas Paulius II, nepaisydamas Apaštalinės Konstitucijos draudimo, išreiškė norą būti filmuojamas ir fotografuojamas po mirties. Tai patvirtina ir faktas, kad pirmą kartą istorijoje asmeninėje koplyčioje, popiežiaus apartamentuose bei Klementinos salėje pašarvotas Jonas Paulius II buvo nufilmuotas ir parodytas per televiziją.

Popiežius Jonas Paulius II bus palaidotas toje pačioje nišoje, kur anksčiau ilsėjosi popiežiaus Jono XXIII palaikai. Šio popiežiaus palaikai 2000 m. buvo perkelti į Šv.Petro Baziliką po to, kai Jonas XXIII buvo paskelbtas palaimintuoju.

Manoma, kad laidotuvių ritualuose dalyvaus apie 2 milijonai žmonių, beveik 200 pasaulio valstybių vadovų ateis pagerbti Bažnyčios vadovo, kuris daug kuo prisidėjo prie "geležinės uždangos" naikinimo ir liko tvirtas savo tikėjimo tradicijose.

Tik labai retai gedulo iškilmės sutraukia tiek žmonių. 1997 metų rugsėjo 6 dieną du milijonai žmonių stebėjo autoavarijoje žuvusios princesės Dianos laidotuvių ceremoniją Londone. Paskutiniąją jos kelionę savo televizorių ekranuose visame Žemės rutulyje matė iki 2,5 milijardo gyventojų. 1996-ųjų sausio 11-ąją mirusiam buvusiam Prancūzijos prezidentui Francois Mitterrandui savo pagarbą Paryžiuje pareiškė aukščiausi vadovai iš beveik 100 šalių. Tarp gedinčiųjų buvo Borisas Jelcinas, Yassiras Arafatas, Shimonas Peresas, Fidelis Castro ir Helmutas Kohlis. 1995 metų lapkričio 6 dieną Izraelis atsisveikino su nužudytu ministru pirmininku Izchaku Rabinu. Į didžiausias šalies istorijoje gedulo iškilmes susirinko valstybių vadovai ir aukšto rango politikai iš daugiau kaip 40 šalių.

Tikintieji puolė fotografuoti mobiliaisiais telefonais

Aprengtas tamsiai raudonais ir baltais rūbais, popiežius pirmadienį iškeliavo į paskutinę kelionę iš Apaštalų rūmų, nešamas freskomis papuoštais Vatikano koridoriais į sausakimšą Šv. Petro aikštę, o iš ten - į Šv. Petro baziliką.

"Užeiti pas jį į tą bažnyčią, didžiulę, grandiozinę, tai tartum eiti į dangų kartu su šventuoju", - sakė viena vienuolė iš Meksikos, išstovėjusi eilėje 8 valandas, kad galėtų prieiti arčiau Jono Pauliaus II kūno.

Uniformuoti keturi šveicarų gvardiečiai stovėjo sustingę prie aukščiau iškeltos platformos, ant kurios guli popiežius. Jam po pažastimi pakištas sidabrinis nukryžiuotojo atvaizdas, rankose - rožinis.

Daugelis lankytojų savo mobiliaisiais telefonais paveikslavo popiežių, kol uniformoti pareigūnai nesudrausmino jų.