Pasak jo, "visos tarptautinės struktūros rekomenduoja taikiai spręsti Karabacho konfliktą, ir Azerbaidžanas ketina laikytis šių rekomendacijų".

Sureguliuoti problemą kariniais metodais, parlamento pirmininko nuomone, neįmanoma ir todėl, kad "Armėnijos teritorijoje yra didelių valstybių karinių bazių".

Tuo pat metu M.Aleskerovas akcentavo "Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos neveiksmingumą sprendžiant Karabacho problemą". ESBO vadovaujasi principu "jūs patys susitarkite, o mes jums padėsim", sakė parlamento pirmininkas.

1988 metais, paskutinėmis Sovietų Sąjungos gyvavimo dienomis, Kalnų Karabachas atsiskyrė nuo Azerbaidžano. Tai sukėlė karą, kuriame žuvo mažiausiai 35 000 žmonių.

Dabar Kalnų Karabachas tvarkosi kaip nepriklausoma valstybė ir palaiko glaudžius ryšius su Armėnija, su kuria ilgainiui Stepanakertas nori sudaryti sąjungą. Kalnų Karabacho kariuomenė taip pat kontroliuoja didelius Azerbaidžano teritorijos plotus.

Kalnų Karabachas nebeturi jokių realių ryšių su Azerbaidžanu, tačiau Baku atmeta šios srities oficialaus atsiskyrimo galimybę.

ESBO pastaruoju metu siūlė, kad Kalnų Karabachas tik juridiškai liktų Azerbaidžano dalimi, išsaugodamas faktinę nepriklausomybę ir glaudžius ryšius su Armėnija. Tačiau tokiam susitarimui priešinasi abiejų šalių griežtos linijos šalininkai.