Brangiai kainavusių Sočio olimpinių objektų išlaikymas Rusijos mokesčių mokėtojams greičiausiai atsies dar 7 mlrd. dolerių (17,73 mlrd. Lt), informuoja „Bloomberg“.

Rekordinė Rusijos prezidento Vladimiro Putino olimpinių žaidynių kaina ir toliau augs – net ir joms pasibaigus, kai visi sportininkai Sočį paliks, skelbia „Bloomberg“.

Rusija jau išleido pusę trilijono rublių („Bloomberg“ remiasi opozicijos veikėjo Aleksejaus Navalno skaičiavimais, o ne oficialia olimpinių žaidynių Sočyje kaina, kuri įvardijama kaip 214 mlrd. rublių (15,60 mlrd. Lt) – tokią sumą sausio viduryje pateikė šalies vicepremjeras Dmitrijus Kozakas), o per ateinančius trejus metus reikės dar mažiausiai 7 mlrd. dolerių (201 mlrd. rublių (skaičiuojant šiandienos kursu), tvirtina Amerikos žurnalistai.

Tokios sumos prireiks olimpinių objektų, įskaitant ir infrastruktūrą, išlaikymui, skelbia „Bloomberg“, remdamasis dviem pareigūnais, kurie, kaip teigia leidinys, tiesiogiai susiję su sąmatos rengimu.

7 mlrd. dolerių – būtent tokią sumą Vankuveriui kainavo surengti žiemos olimpines žaidynes, primena leidinys. Rusijos pareigūnai tvirtina, jog ir ši suma gali būti negalutinė. Rusijos valdžia bent jau kol kas griežtai neapsisprendė, koks likimas laukia Sočio olimpinių objektų žaidynėms pasibaigus.

Šiuo klausimu pateikiama kuo įvairiausių siūlymų. Konkrečiai žinoma tik tiek, jog Sočyje tikrai nebus azartinių lošimų zonos. Apie tai prieš kelias dienas kalbėjo pats V. Putinas. Tačiau vicepremjeras D. Kozakas dar šiek tiek anksčiau gynėsi, jog tokia galimybė egzistuoja, tačiau šis klausimas bus svarstomas ne anksčiau kaip po poros metų.

Pagrindiniai siūlymai, ką daryti su Sočiu žiemos olimpinėms žaidynėms pasibaigus, susiję su ketinimais miestą ir toliau reklamuoti kaip pasaulinio lygio sporto centrą, vystyti turizmą. Neatmetama galimybė, jog dalis olimpinių objektų bus atiduoti visuomenės poreikiams.