Vienas Minamikiūšiū miesto muziejus praeitą savaitę pateikė prašymą, kad japonų kamikadzių pilotų atsisveikinimo laiškai būtų įtraukti į JT Švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos (UNESCO) Pasaulio atminties registrą, pranešė žiniasklaida, įskaitant visuomeninį transliuotoją NHK.

Muziejus savo tinklalapyje nurodė norintis, kad tie dokumentai būtų įtraukti į registrą 2015 metais, „siekiant amžinai perduoti tuos laiškus būsimosioms kartoms kaip žmogiškojo gyvenimo vertybę“.

Tarp dokumentų, jau įtrauktų į UNESCO registrą, yra dienoraštis, rašytas žydaitės Anne Frank, kuri kartu su šeima slapstėsi Amsterdame, mėgindama išvengti nacių deportacijos. Ta mergaitė mirė Vokietijoje veikusioje Bergeno-Belzeno koncentracijos stovykloje 1945 metais.

„Tai mėginimas pagražinti Japonijos militaristinės agresijos istoriją ir mesti iššūkį pergalei Pasauliniame antifašistiniame kare bei tarptautinei pokario tvarkai“, – Kinijos URM atstovė Hua Chunying (Hua Čunjing) atsakė, kai buvo paprašyta komentaro apie tuos laiškus.

Kalbėdama per eilinę spaudos konferenciją, ji pridūrė, kad Japonijos pajėgos įvykdė „daug“ nusikaltimų žmoniškumui per Antrąjį pasaulinį karą.

Kamikadzių laiškai yra tarp tūkstančių kitų eksponatų, saugomų Čirano taikos muziejuje, veikiančiame Minamikiūšių. Tuos laiškus parašė 1 036 pilotai, kurie žuvo kaip mirtininkai, atakuodami priešus paskutiniaisiais Antrojo pasaulinio karo metais.

Čirano miestelis yra žinomas kaip vieta, iš kurios kamikadzių lėktuvai išskrisdavo į savo paskutinę misiją.

UNESCO Pasaulio atminties registras buvo įkurtas 1992 metais, siekiant išsaugoti pasaulinį dokumentų paveldą.