Lvovo aikštėje, maždaug už 1 km nuo Kreščatiko gatvės, susirinko miesto tvarkyti keli šimtai Kijevo gyventojų. Nepriklausomybės aikštės aktyvistai šiuos veiksmus vertina kaip bandymus išardyti barikadas.

Barikadomis užtvertame rajone šiuo metu budi keli greitosios pagalbos ekipažai ir milicijos patruliai.

Tinklalapio kyivpost.com žurnalistas iš įvykio vietos pranešė, kad miesto centre yra apie 200 jaunuolių, panašių į vadinamuosius „tituškas“ - provokatorius, galimai pasamdytus valdžios tam, kad keltų Kijeve sumaištį bei skatintų agresiją tarp protestuotojų.

Įvykio liudininkė teigė, kad didelė žmonių grupė, kurią sudarė įvairaus amžiaus vyrai ir moterys, atvyko iš rytinės Ukrainos miesto Donecko. Moteris motyvavo, jog „Kijeve įsivyravo betvarkė ir mes norime ją sutvarkyti“.

Įspėjama apie naktį vyksiančius susirėmimus

Žiniasklaida praneša, jog opozicinis judėjimas „Dešinysis sektorius“ yra mobilizuotas ir galimai rengiasi naktį iš šeštadienio į sekmadienį vyksiančiam šturmui. Apie tai socialiniame tinkle Facebook paskelbė judėjimo lyderis Dimitrijus Jarosas. 

Jo žiniomis, „Berkut“ pajėgos yra pergrupuojamos, o trapios paliaubos tarp protestuotojų ir valdžios struktūrų šiandien gali baigtis. 

V. Klyčko kviečia aktyvistus rinktis į Maidaną

Vienas iš opozicijos lyderių Vitalijus Klyčko kviečia protestuotojus sekmadienį, vasario 9 d., rinktis Nepriklausomybės aikštėje. Apie tai jis paskelbė internetiniame tinklalapyje „UDARa“, ragindamas „Būti laisviems ir nepasiduoti bauginimams“. Teigiama, jog per sekmadienį vyksiantį mitingą opozicija dar kartą patvirtins reikalavimus Prezidentui. 

Opozicija skelbia, jog V. Janukovyčius susitikime su V. Putinu aptarė premjero kandidatūrą

Opozicijos lyderiai teigia, jog Prezidentas Viktoras Janukovyčius susitikimo su Vladimiru Putinu Sočyje metu aptarė Andrejaus Kliujevo kandidatūrą į premjero postą. Opozicijos teigimu, būtent A. Kliujevas yra atsakingas už tai, jog Maidane buvo žiauriai išvaikyti taikūs protestuotojai.

DELFI primena, jog protestai Kijeve atsinaujino sausio 16 dieną, kuomet provyriausybinė dauguma Aukščiausioje Radoje be valstybės biudžeto 2014 metams priėmė visą eilę įstatymų be jokio svarstymo. Už šiuos įstatymus buvo balsuojama iškart už visus.

Tuomet balsavimas vyko pagal tokią schemą: parlamentarai pakelia rankas ir po kelių sekundžių skaičiavimo komisijos vadovas Vladimiras Oleinikas paskelbia balsavimo rezultatus (visais atvejais – 235 balsai „už“).

Visų pirma, Ukrainos Rada sugriežtino apribojimus masinėms akcijoms, amnestavo specialiųjų pajėgų dalinio „Berkut“ karius, sumušusius taikius demonstrantus, nustatė atsakomybę už šmeižtą bei griežtai reglamentavo žiniasklaidos veiklą.

Vėliau, atsistatydinus Ukrainos Vyriausybei, vadovaujamai tuometinio premjero Mykolo Azarovos, protestai kiek aprimo, tačiau opoziicja iki šiol teigia, jog iš Maidano nesitrauks tol, kol nebus patenkinti visų jų reikalavimai, t.y. kol neatsistatydins Prezidentas Viktoras Janukovyčius ir nebus pakeista Konstitucija, suteikusi daugiau galių Prezidento institucijai. 

Stebėkite tiesioginę transliaciją iš Kijevo: