Dešimtys tūkstančių žmonių pirmadienį lydėjo Popiežių Joną Paulių II paskutiniame jo kelyje per Šv. Petro aikštę. 12 vyrų ant pečių nešė karstą su Katalikų Bažnyčios vadovo palaikais, juos lydėjo daugybė kardinolų ir kitų aukštų Bažnyčios atstovų, taip pat šveicarų gvardiečiai.

Kai procesija vakare iš Apaštalų rūmų pajudėjo aikštės link, minia pradėjo ploti. "Tai yra paskutinioji Popiežiaus kelionę per Šv. Petro aikštę", - sakė viena moteris. Tarp dešimčių tūkstančių piligrimų čia buvo daug lenkų, mojavusių vėliavėlėmis. Ceremonijos metu skambėjo varpai, buvo giedamos bažnytinės giesmės.

Karstas su popiežiaus palaikais buvo pastatytas priešais altorių, prie jo garbės sargybą eis šveicarų gvardiečiai.

Nuo pirmadienio vakaro Popiežiui tris dienas ir naktis paskutinę pagarbą galės atiduoti tikintieji iš viso pasaulio. Penktadienį jis bus palaidotas Šv. Petro bazilikos požemiuose. Laidotuvėse ketina dalyvauti 200 valstybių ir vyriausybių vadovų.

Vatikano atstovas pranešė, kad kardinolai dar nesusitarė dėl konklavos, kurios metu bus išrinktas naujas popiežius, datos.

Vatikanas taipogi informavo, kad popiežius nepaliko testamento ir jokių reikalavimų jo laidotuvėms. Mišias aukos kardinolas Josephas Ratzingeris, kuris taipogi įvardinamas ir kaip galimas kandidatas į popiežius.

Spaudoje buvo teigiama, kad lenkai pageidauja, jog Krokuvoje, kur jis iki išrinkimo popiežiumi buvo vyskupas, būtų palaidota Jono Pauliaus II širdis, jei popiežiaus kūnas liktų Vatikane. Anksčiau teigta, kad spėjama, jog Vatikanas tikriausiai gali sutikti, kad popiežiaus širdis būtų palaidota šalia Lenkijos karalių Vavelio rūmų katedroje.

Tiesa, oficialiai Vatikano atstovas nieko dėl tokių planų nepranešė.

Popiežiaus laidotuvės gali tapti didžiausiu pastarojo meto pasaulio lyderių susibūrimu, todėl ypatingas dėmesys bus skiriamas saugumui. Precedento neturinčią naštą Italijos sostinei dar labiau padidins tai, kad popiežiaus laidotuvėse dalyvaus dešimtys valstybių vadovų. JAV žiniasklaida praneša, kad į laidotuves turėtų atvykti ir JAV prezidentas George'as W.Bushas, tačiau Baltieji rūmai to dar nepatvirtino.

Roma laukia tikinčiųjų antplūdžio

Šiomis dienomis Romoje laukiama atvykstant kelių milijonų tikinčiųjų, norinčių atsveikinti su popiežiumi. Tuo suskubo pasinaudoti verslininkai - netoli Šv. Petro aikštės esančių viešbučių, kavinių ir restoranų savininkai jau padidino kainas.

Pareigūnai prognozuoja, kad vien popiežiaus laidotuvėse dalyvaus mažiausiai 2 mln. maldininkų - daug daugiau nei 2003 metais per Motinos Teresės paskelbimą palaimintąja, kai Šv.Petro aikštėje buvo susirinkę 250 tūkst. tikinčiųjų. Žmonės atvyks iš viso pasaulio, tačiau daugiausia jų turbūt atvažiuos iš popiežiaus gimtosios Lenkijos.

Romos valdžia, numatydama, kad po popiežiaus mirties gali atvykti daugiausiai maldininkų per visą miesto istoriją, pasirūpino, kad kursuotų daugiau traukinių ir būtų tiekiama daugiau gėlo vandens, be to sekmadienį buvo pradėta statyti šimtai palapinių.

Pasak pareigūnų, vien sekmadienį į Šv.Petro aikštę pagerbti lenkų tautybės popiežiaus, kuris ketvirtį amžiaus vadovavo 1,1 mlrd. pasaulio katalikų, buvo atėję 200 tūkst. žmonių. Minia blokavo į Vatikaną vedančias gatves.

Balsuos 117 kardinolų

Po naujienų apie jo mirtį į Romą išskubėjo Bažnyčios kardinolai, jau galvojantys apie konklavą, kuri turi įvykti vėliau šį mėnesį ir kurios metu bus išrinktas naujas popiežius, vadovausiantis 1,1 mlrd. pasaulio katalikų.

Teisę balsuoti turi 117 jaunesnių nei 80 metų kardinolų. Tik du iš jų buvo paskirti ne Jono Pauliaus II.

Paprastai nugalėtojas turi surinkti du trečdalius plius vieną balsą. 1996 metais Jonas Paulius II pakeitė šią taisyklę. Jeigu per 12 -13 dienų popiežius nėra išrenkamas, tuomet konklava gali taikyti daugumos taisyklę, kuri traktuojama kaip absoliučia balsų dauguma.

Po balsavimo išrinktas popiežius turi pasirinkti sau vardą.

Kad naujas popiežius išrinktas, žmonės sužino iš baltų dūmų, kurie pasklinda iš koplyčios kamino. Taip naudojant tam tikrą medžiagą yra sudeginami balsavimo lapeliai. Jeigu balsavimas nebaigtas, yra naudojama kita medžiaga, ir tuomet iš koplyčios kamino sklinda juodi dūmai.

Netrukus kardinolų kolegijos dekanas išeina į Šv. Petro Bazilikos pagrindinį balkoną ir miniai susirinkusiųjų paskelbia "Habemus Papam" ("Mes turime popiežių"). Tuomet balkone pasirodo naujasis popiežius ir palaimina minią.

Aukščiausi hierarchai lenkia galvas

Vatikano televizija parodė 84 metų popiežių, iškilmingai pašarvotą Vatikane, atvirame karste.

Jonas Paulius II į paskutinę kelionę palydimas aprengtas raudonos ir baltos spalvos bažnytiniais drabužiais, su balta mitra ant galvos. Jo kūnas paguldytas ant aksomu apdengtos pakylos, kurią saugo du šveicarų gvardiečiai. Popiežius pašarvotas trečiajame Apaštalų rūmų aukšte, Klemenso salėje.

Popiežiui į kairę ranką įdėta lazda su nukryžiuotuoju. Velionio galva atremta į aksomines pagalves ir kiek pasvirusi į dešinę, jo kojos apautos rudais odiniais batais.

Pro žmogų, kuriam tarnavo ir kurį mylėjo daugiau kaip ketvirtį amžiaus, ėjo asmeniniai padėjėjai, kardinolai, vyskupai, vienuolės, aukštus postus užimantys asmenys ir Vatikano darbuotojai. Šimtai tūkstančių tikinčiųjų su velioniu atsisveikins, kai jo palaikai bus perkelti į baziliką. Daug kas tikisi, kad jo laidotuvės įvyks penktadienį.

Airijoje galima lažintis dėl popiežiaus įpėdinio

Pirmadienį airių bukmekeriai pradės lažybas dėl popiežiaus Jono Pauliaus II įpėdinio. Lošimų kompanija "Paddy Power" jau anksčiau skelbė prognozes, kas bus popiežiumi, bet lažybas sustabdė sekmadienį po Jono Pauliaus II mirties.

Lažybose jau dalyvauja nuo 1,5 tūkst. iki 2 tūkst. lošėjų. Didžiausia suma - 1 tūkst. eurų - buvo pastatyta už Milano kardinolą arkivyskupą Dionigi Tettamanzi, tačiau dauguma statytų sumų buvo nedidelės. Jo galimybės tapti Jono Pauliaus II įpėdiniu vertinamos 5-2. Šis kardinolas minimas pirmuoju italų kandidatų sąraše.

Intelektualas, rektorius ir produktyvus rašytojas, kuris padėjo Jonui Pauliui II rašant kai kurias enciklikas, turi daug draugų ir mažai priešų.

Nigerijos atstovas Francis Arinze yra antroje vietoje, jo galimybės vertinamos 11-4, po jo eina Hondūro atstovas Oscaras Andresas Rodriguezas Maradiaga, kurio galimybės vertinamos 4-1, ir vokietis Josephas Ratzingeris - 7-1.

Naujasis Romos katalikų Bažnyčios vadovą išrinks 117 kardinolų konklava.

Pirmoji naujo popiežiaus užduotis - išsirinkti vardą

Kad ir kas taptų naujuoju popiežiumi, pirmoji jo užduotis bus vadovaujantis istorija bei asmeninėmis pažiūromis išsirinkti vardą, tinkamą Katalikų Bažnyčios vadovui.

Šis pasirinkimas tikriausiai atspindės naujojo popiežiaus teologines ar asmenines preferencijas, o ne dogmą, ir neabejotina tai, kad Vatikano stebėtojai pagal jį bandys nuspėti, kokia bus naujojo Bažnyčios vadovo politika.

Šeštadienį miręs lenkų tautybės Karolis Wojtyla 1978 metais taktiškai išsirinko Jono Pauliaus II vardą, norėdamas užtikrinti tęstinumą po savo pirmtako Jono Pauliaus I, kuris mirė popiežiavęs vos mėnesį, mirties. Jonas Paulius I, kuris iki išrinkimo pontifiku vadinosi Albino Luciano, buvo pirmasis du vardus pasirinkęs popiežius, ir tai jis padarė pagerbdamas du savo pirmtakus - Joną XXIII ir Paulių VI.

Tad visai gali būti, kad naujasis popiežius bus Jonas Paulius III.

Jis gali pasirinkti lotynizuotą savo krikščioniško vardo formą, kokio nors šventojo ar ankstesnio popiežiaus vardą. Jis taip pat gali panorėti pasirinkti vardą, kuris reikštų kokią nors jam svarbią dorybę, pavyzdžiui, vardą Pijus, kuris reiškia "dievobaimingas", vardą Inocentas, reiškiantį "nekaltąjį", ar vardą Klemensas, reiškiantį "gailestingąjį".

Tačiau Petro vardo dėl pagarbos apaštalui ir pirmajam popiežiui Šv.Petrui rinktis negalima. 1009 metais kardinolas, vardu Petras, tapo Sergijumi IV, nes manė, kad pasiskelbti Petru II būtų įžūlu.

Dažniausiai būdavo pasirenkami Jono (23 kartai), Grigaliaus (16), Klemenso (14), Inocento (13), Leono (13) ir Pijaus (12) vardai. Iki pirmojo tūkstantmečio pabaigos popiežiai dažniausiai pasilikdavo savo krikšto vardą.