B. Obama ir Rusijos prezidentas pagarsėjo nenatūraliomis pozomis per fotografavimąsi dvišalių susitikimų metu įvairiuose pasauliniuose viršūnių susitikimuose – žiūrėjimu tiesiai prieš save ir šilumos ar simpatiją išreiškiančios kūno kalbos nerodymu vienas kitam.

Tačiau interviu NBC, kuris turi pasirodyti prasidedant Sočio olimpiadai ir kurio ištraukos buvo paskelbtos iš anksto, B. Obama sakė, kad išorė gali būti apgaulinga.

Jis paneigė, kad jo santykiai su Rusijos prezidentu yra „šalti“.
„Tiesa ta, kad kai susitinkame, būna daug apsikeitimo, netikėtas kiekis humoro ir daug pasikeitimo nuomonėmis“, - sakė B.Obama interviu, kuris buvo parodytas vėliau ketvirtadienį.

„Jis visuomet rodė man didžiausią pagarbą“, - sakė B. Obama ir pridūrė manantis, jog nepaisydamas didelių pastarųjų mėnesių nesutarimų tarp Kremliaus ir Baltųjų rūmų, V.Putinas supranta, kad reikia dirbti su Vašingtonu.

„Jis tikrai turi viešą stilių, kai mėgsta per bendrus interviu sėdėti nejudėdamas ar atrodyti truputį nuobodžiaujantis, - sakė JAV lyderis. - Man atrodo, kad tokio politinio triuko jis griebiasi, norėdamas namie atrodyti kietu vaikinu“.

„JAV politikų stilius kitoks. Mes linkę kartas nuo karto nusišypsoti“, - pridūrė jis.

Rusija itin suinteresuota užkirsti kelią teroro išpuoliams per olimpiadą

JAV prezidentas B. Obama ketvirtadienį pareiškė, kad Rusija „nepaprastai suinteresuota“ užkirsti kelią terorizmui per Sočio žiemos olimpines žaidynes, pridūręs, kad Vašingtonas irgi daro viską, kas įmanoma, kad užtikrintų sportininkų saugumą.

„Rusai, žinoma, nepaprastai suinteresuoti užkirsti kelią bet kokiam teroro aktui arba smurtui tuose kompleksuose. Jie tam skyrė daug išteklių“, – B.Obama sakė duodamas interviu televizijai NBC, kuri transliuos šią olimpiadą.

„Mes su jais nuolat palaikome ryšį – tiek teisėsaugos, tiek kariniu, tiek žvalgybos lygiais“, – sakoma ištraukose iš interviu, kuris visas buvo parodytas vėliau ketvirtadienį.

„Nuolat dirbame su jais, siekdami užtikrinti, kad būtų saugūs ne vien mūsų atletai, bet ir visi, dalyvaujantys tose žaidynėse“, – pabrėžė B.Obama.

B.Obama sakė, jog nėra neįprasta, kad JAV teisėsaugos ir žvalgybos agentūros siekia glaudžiai bendradarbiauti saugumo srityje su olimpiadas organizuojančiomis šalimis.

Tačiau jis įtempti Maskvos ir Vašingtono santykiai bei aiškus pasitikėjimo stygius trikdė šį procesą prieš žaidynes, kurios prasidės penktadienį.

JAV pareigūnai lygino, kaip jiems sekėsi bendradarbiauti užtikrinant saugumą šioje olimpiadoje ir ankstesnėse, kurias organizavo Amerikos sąjungininkė Didžioji Britanija (per 2012-ųjų vasaros olimpiadą Londone) ir Kanada (per 2010 metų žiemos olimpiadą Vankuveryje).

Prieš kelias savaites JAV pareigūnai, kalbėdami privačiai, skundėsi, kad rusai nelinkę dalytis informacija apie grėsmes prieš šias žaidynes.
Duodamas naujausią interviu B.Obama tiesiogiai nesakė, kad olimpiados saugumas visiškai užtikrintas, nors taip buvo pareiškęs per vieną interviu, duotą praeitą savaitę.

Atletų gėjų įtraukimas į olimpinę delegaciją parodo JAV nepakantumą diskriminacijai

Prezidentas Barackas Obama ketvirtadienį pareiškė, kad įtraukė į JAV olimpinę delegaciją savo homoseksualumo neslepiančius atletus, kad parodytų, jog Jungtinės Valstijos nepakęs diskriminacijos sporte ar kurioje nors kitoje srityje.

Tai B.Obama pareiškė interviu televizijai NBC Sočio olimpiados atidarymo išvakarėse.
Kiek anksčiau ketvirtadienį aukštas Rusijos vyriausybės pareigūnas įspėjo atletus ir žiūrovus olimpinių žaidynių metu nepropaguoti gėjų teisių, nes tai draudžia pernai priimtas prieštaringai vertinamas įstatymas, nukreiptas prieš homoseksualistus.

JAV prezidentas į olimpinę delegaciją, dalyvausiančią žaidynių atidarymo ceremonijoje, įtraukė kelis homoseksualumo neslepiančius sportininkus ir pabrėžtinai nedelegavo į olimpiadą nė vieno vyriausybės lygio pareigūno ar savo šeimos nario.

„Be abejo, mes norėjome labai aiškiai parodyti, kad netoleruojame jokios diskriminacijos, įskaitant diskriminaciją dėl seksualinės orientacijos“, – sakė B.Obama interviu televizijai NBC, kuri yra Sočio žaidynių transliuotoja.

„Vienas nuostabių dalykų, susijusių su olimpiada, yra tai, kad apie tave sprendžia pagal tavo nuopelnus, pagal tai, koks geras esi, o ne pagal tai, iš kur atvykai, kaip atrodai, ką myli. Tai, manau, atitinka olimpiados dvasią“, – pabrėžė prezidentas.

B.Obama į Amerikos olimpinę delegaciją, dalyvausiančią penktadienį vyksiančioje žaidynių atidarymo ceremonijoje, įtraukė homoseksualius dailiojo čiuožimo atstovą Brianą Boitano ir ledo ritulininkę Caitlin Cahow.

Ceremonijoje turėjo dalyvauti ir legendinė amerikiečių tenisininkė, garsi gėjų teisių aktyvistė Billie Jean King, tačiau pasitraukė iš delegacijos dėl motinos ligos.

Ketvirtadienį Rusijos vicepremjeras Dmitrijus Kozakas įspėjo atletus ir žiūrovus neužsiimti „homoseksualizmo propaganda“ olimpinių žaidynių metu, nes tai draudžia Olimpinė chartija ir pernai Rusijos priimtas įstatymas.

Vašingtonas ir Maskva taip pat nesutarė dėl Rusijos paramos prezidentui Basharui al Assadui Sirijoje.

Tačiau JAV ir Rusija sugebėjo pasiekti susitarimą, kuris dar nėra iki galo gyvendintas ir pagal kurį Sirija sutiko perduoti savo cheminių ginklų atsargas, kad išvengtų JAV smūgių iš oro grėsmės.

Rusijos sprendimas suteikti prieglobstį daugybę žvalgybos paslapčių apie JAV Nacionalinės saugumo agentūros sekimo programas nutekinusiam Edwardui Snowdenui taip pat atgaivino Šaltojo karo laikų konfliktų dėl šnipinėjimo dvelksmą.