Anot panešimo, daug moterų, nepateikus joms kaltinimų, nelaisvėje yra laikomos mėnesius ar net metus. Tardytojai dažnai klausinėja moterų apie jų artimųjų vyrų veiklą, o ne nusikaltimus, kuriais jos yra kaltinamos.

Šalies vyriausybė pareiškė, kad pareiškimai yra "perdėti", tačiau kartu pripažino, kad su keliomis sulaikytosiomis buvo elgiamasi netinkamai.

"Saugumo pajėgos praktikuoja tam tikrą neteisėtą elgesį su kalinamomis moterimis, - teigė Žmogaus teisių ministerijos atstovas. - Irakas vis dar dirba, kad būtų užkirstas kelias sulaikytųjų teisių pažeidimams kalėjimuose".

Atstovas pridūrė, kad atsakingiesiems bus įvykdytas teisingumas.

Remiantis 105 puslapių ataskaita, šiuo metu Irako kalėjimuose kalinama per 4 tūkst. 500 moterų. Dauguma jų yra musulmonės sunitės, tačiau "Human Rights Watch" ataskaitoje teigiama, kad kenčia "visų religinių grupių ir klasių moterys".

Dauguma apklaustų moterų sakė, kad buvo "mušamos, spardomos, daužomos, kankinamos elektra, prievartaujamos ar bauginamos išprievartavimu per saugumo pajėgų tardymą".

Nepaisant Irako įstatymų, daug sulaikytų moterų neleidžiama išsikviesti advokatą prieš ar per apklausą.

"Irako saugumo pajėgos ir pareigūnai elgiasi taip lyg brutalus elgesys su moterimis padarys šalį saugesnę, - sakė "Human Rights Watch" vadovo Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje pavaduotojas Joe Storkas.