JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Victoria Nuland (Viktorija Njuland) planuoja dviem dienoms atvykti į Kijevą, kur susitiks su Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovyčiumi ir opozicijos lyderiais.

Jos vizitas įvyks kitą dieną po Europos Sąjungos (ES) išorės politikos vadovės Catherine Ashton (Ketrin Ašton) viešnagės. Pastaroji pareigūnė Kijeve pareiškė, kad vyriausybė deda nepakankamas pastangas, kad išspręstų didžiausią krizę Ukrainoje po Sovietų Sąjungos subyrėjimo 1991 metais.

„Išties noriu matyti didėjantį suvokimą, kad šis procesas įsibėgėja“, – sakė C.Ashton.

Neramumai Ukrainoje, jau pareikalavę kelių žmonių gyvybių, įsiplieskė lapkritį, kai V.Janukovyčius atsisakė pasirašyti asociacijos sutartį su ES, spaudžiant Kremliui.

Dabar tas judėjimas peraugo į visuotines pastangas nuversti prezidentą.

Kilus šiai krizei Maskva, palaikanti tradiciškai glaudžius santykius su Kijevu, ne kartą ginčijosi su Vakarų valstybėmis dėl 46 mln. gyventojų turinčios rytinės ES kaimynės ateities.

Rusija pažadėjo stringančiai Ukrainos ekonomikai skirti 15 mlrd. dolerių pagalbos paketą, kai V.Janukovyčius atmetė sutartį su Europa.

Maskva jau pervedė pirmąją 3 mlrd. dolerių dalį, tačiau trečiadienį perspėjo, kad Kijevui gresia netekti likusios pažadėtos sumos dalies.

Numatoma, kad V.Janukovyčius susitiks su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu penktadienį vyksiančio Sočio žiemos olimpiados atidarymo kuluaruose.

Darydamas nuolaidą opozicijai, V. Janukovyčius jau atšaukė prieštaringai vertintus įstatymus, varžiusius teisę protestuoti, taip pat priėmė visos vyriausybės atsistatydinimą, tačiau protestuotojai gatvėse reikalauja pirmalaikių rinkimų ir prezidento pasitraukimo.

Didindamas spaudimą V.Putino atstovas Dmitrijus Peskovas sakė radijui „Kommersant FM“, kad Rusija laukia, kol bus paskirtas naujasis Ukrainos premjeras, ir tik tuomet spręs, ar pervesti likusią 15 mlrd. dolerių pagalbos paketo dalį.

„Aišku, reikės laiko, kol naujas Ukrainos vyriausybės vadovas gali paaiškinti Maskvai, kiek jis ketina laikytis anksčiau skelbto kurso“, – pažymėjo D.Peskovas.

Jis taip pat priminė, kad Ukrainos skola už Rusijos tiektas dujas, kurią bendrovė „Gazprom“ šią savaitę įvertino 3,3 mlrd. dolerių, „auga labai sparčiai“.

Opozicija ketvirtadienį planuoja surengti piketą prie Aukščiausiosios Rados, kur tikriausiai vyks tolesni debatai.

Buvęs premjeras Mykola Azarovas ir visas jo kabinetas atsistatydino praeitą mėnesį, spaudžiant opozicijai, o V.Janukovyčius turi per 60 dienų paskirti naują vyriausybę.

V.Janukovyčiaus valdančioji Regionų partija nurodė, kad tas paskyrimas gali įvykti ateinančią savaitę, tačiau opozicijos nacionalistinio sparno lyderis Olehas Tiahnybokas sakė, kad tai gali įvykti jau ketvirtadienį.

Pradėtas tyrimas prieš J. Lucenką

Ukrainos opozicijos lyderis, buvęs vidaus reikalų ministras Jurijus Lucenka pranešė, kad yra įtariamas mėginimu įvykdyti valstybės perversmą ir kad dabar šalies saugumo tarnybos dėl to atlieka tyrimą.

J.Lucenka, artimas kalinamos provakarietiškų pažiūrų buvusios premjerės Julijos Tymošenko bendražygis, yra svarbi figūra protestų judėjime, kuris du mėnesius konfrontuoja su prezidentu Viktoru Janukovyčiumi.

„Šiandien buvau informuotas SBU (Ukrainos saugumo tarnybos) apie man iškeltą bylą dėl mėginimo įvykdyti valstybinį perversmą“, – trečiadienį vėlai vakare savo oficialiame tinklalapyje nurodė J.Lucenka.

Pasak jo, tyrimas susijęs su jo paskelbtu raginimu įsteigti alternatyvų parlamentą – Liaudies Radą.

Jei bus pripažintas kaltu, 49 metų politikui, kuris jau praleido dvejus metus kalėjime, iš kurio spaudžiant Vakarams buvo paleistas praėjusiais metais, gresia iki penkerių metų nelaisvės.

Oficialiai informacija apie pradėtą tyrimą kol kas nepatvirtinta. SBU ją komentuoti atsisakė.

Tačiau „Ukrainska Pravda“ naujienų tinklalapis paskelbė Ukrainos saugumo tarnybos laišką, kuriame žiniasklaida prašoma perduoti vaizdo medžiagą su J.Lucenkos kalba per protesto mitingą sausio 22 dieną.

2012 metais J.Lucenka buvo nuteistas kalėti ketverius metus už tai, kad prisidėjo prie neteisėtos pensijos savo vairuotojui apskaičiavimo, būsto jam skyrimo, taip pat jo priėmimo į Operatyvinės tarnybos departamentą.

Pernai spaudžiamas Europos Sąjungos V.Janukovyčius suteikė buvusiam ministrui malonę.