Nuo santechnikos problemų, netvarkos viešbučių kambariuose iki keistų instrukcijų, kaip elgtis išgirdus pavojaus signalą. Tokiais įrašais socialiniame tinkle dalijasi atvykusieji į Sočį.




















V. Jakuninas nepatenkintas užsienio žurnalistais

Bendrovės „Rusijos geležinkeliai“ vadovas Vladimiras Jakuninas išsakė nepasitenkinimą daugeliu užsienio žurnalistų, aktyviai kritikuojančių Rusijos pasiruošimą Olimpinėms žaidynėms.

Vienos iš didžiausių investuotojų į Sočio olimpinių statybų vadovas skundžiasi, kad užsienio žiniasklaida kelia isteriją, rašo newsru.com.

Vladimiras Jakuninas
„Man nemalonu, kad kuo labiau artėja olimpiados atidarymas, tuo daugiau užsienio žiniasklaidoje keliama isterija dėl Rusijos. Daugelyje solidžių leidinių, kaip antai, „The Time“, „The Economist“, „Spiegel“ ir pan., pasirodė ikiolimpiniai vedamieji straipsniai su karikatūromis, kurių dalis vaizduoja Rusijos prezidentą, – rašo V. Jakuninas savo tinklaraštyje. – Signalai, kuriuos jie transliuoja savo skaitytojams, toli gražu nesusiję su sportu, o publikacijų apie olimpiadą rengiančią šalį tonas toli gražu nėra draugiškas.“

Žurnalistų straipsniai – tegu tai ir populiariausia šiuo metu tema, begėdiški svarstymai, įsitikinęs V. Jakuninas. „Rašoma apie Rusijos valdžios ambicijas, apie olimpinius biudžetus, (daromi) beapeliaciniai pareiškimai apie statybų kompanijas, kurstoma baimė, kad Sočio žaidynėse nebus užtikrintas reikiamas saugumas, mėtomos įvairiausios užuominos“, – rašo V. Jakuninas ir skundžiasi, kad „nėra nė žodžio apie olimpinių objektų kokybę, apie tai, kad olimpiados infrastruktūros ruošimo lygis neturi analogų pasaulyje“.

Jo nuomone, nenoromis prisimeni 80-ųjų olimpiadą, kai dėl šaltojo karo dalis užsienio valstybių paskelbė boikotą. Regis, situacija taip ir nepasikeitė, reziumavo V. Jakuninas.

„Susidaro įspūdis, kad už demokratinio principo žodžio laisvė slepiasi ne nuomonių įvairovė, o gerai organizuotas informacinis karas... Visa tai pateikiama tokia forma, kuri labiau primena bulvarinius laikraščius, o ne rimtą žurnalistiką ir, deja, sekama tam tikro lygio tėvynės žiniasklaidos, taip pat aktyviai platinama internete“, – rašo V. Jakuninas.

Jo nuomone, metamas „iššūkis mūsų visuomenei, kuriai svarbu, kad tie, kas pas mus atvažiuos, sulauktų tikro olimpinio džiaugsmo, o mes – dar ir absoliučiai naują gyvenimą Sočyje.“

Savo nepasitenkinimą V. Jakuninas išsakė praėjus dienai po publikacijos leidinyje „The Washington Post“ apie prastą Sočio viešbučių būklę.

Publikacijoje – neigiami užsienio žurnalistų atsiliepimai, kuriuose jie dalinosi savo įspūdžiais socialiniame tinklalapyje „Twitter“. Užsienio žurnalistai kritikavo ne tik viešbučius, bet ir kitus trūkumus Sočyje – pavyzdžiui, atvirą kanalizacijos liuką naujoje krantinėje prie jūros.

V. Putinas: mes pasiruošę

Sočio olimpinių žaidynių organizatoriai susidūrė su rimta apgyvendinimo krize – darbininkams nepavyko darbų atlikti laiku. Kitaip tariant, dalis Sočio olimpinių žaidynių darbuotojų ir savanorių neturi kur apsistoti.

Pasirengimą olimpinėms žaidynėms apsunkino sugriežtintas saugumas. Žmogaus teisių gynėjai ėmėsi teisinių veiksmų – juos papiktino draudimas dalyvauti žaidynių renginiuose.

Bendrabučiai, kuriuose turėjo apsistoti 25 tūkst. savanorių (daugiausia Rusijos universitetų studentai), dar nebaigti statyti. Mažiausiai 5 tūkst. statybininkų apgyvendinti viešbučiuose ir butuose, skirtuose žurnalistams iš viso pasaulio.

Tokią informaciją atskleidė olimpinių žaidynių organizacinio komiteto pareigūnas, pageidavęs išlikti anonimu. Dabar žiniasklaidos atstovai priversti glaustis privačiuose viešbučiuose – o tai nemenkos papildomos išlaidos.

Vienas su žaidynių organizavimu susijęs pareigūnas sako: „Tai labai rimta problema, jūs net nenumanote“.

Rusijos valdžios pareigūnai žadėjo, jog sugriežtintas saugumas darbams netrukdys, tačiau vis auganti islamistų kovotojų, besibazuojančių šalia esančiose Šiaurės Kaukazo respublikose, veiksmų grėsmė skatina imtis papildomų saugumo priemonių.

Skaičiuojama, jog pačiame Sočyje ir aplink jį dislokuota apie 70 tūkst. policijos pareigūnų, karių ir kito saugumu besirūpinančio personalo, taikomos itin griežtos saugumo ir patekimo į teritoriją bei iš jos procedūros.

Nepaisydamas šių nesklandumų, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad jo šalis „pasiruošusi“ Sočio žiemos olimpinėms žaidynėms.

Rusijos vicepremjeras Dmitrijus Kozakas pabrėžė, kad terorizmo pavojus Sočyje nėra didesnis nei kituose pasaulio miestuose, praneša agentūra "RIA Novosti".

"Terorizmas šiuolaikiniame pasaulyje neturi sienų - jis yra globalus", - pareiškė D. Kozakas ketvirtadienį spaudos konferencijoje. Anot jo, perspėjimai dėl pavojų Sočyje ar Rusijoje yra bereikalingi. Grėsmės lygis Sočyje esą yra toks pat, kaip ir Bostone, Londone, Vašingtone ar Niujorke. Anot vicepremjero, terorizmo grėsmei atremti pasitelkti apmokyti specialistai.

"Mūsų saugumo tarnybos glaudžiai bendradarbiauja su visomis Europos ir Šiaurės Amerikos šalimis", - kalbėjo D. Kozakas. Pasak jo, efektyviai keičiamai informacija apie visas įmanomas teroristinių organizacijų grėsmes.

"Šiandien nėra priežasties kalbėti apie tai, kad Sočis ir Rusija šiuo metu susiduria su didesniu pavojumi, nei kokia kita vieta mūsų planetoje", - pabrėžė D. Kozakas.