Pristatome jums 15 faktų – vieni tiesiog kelia šypseną, kiti verčia ne juokais sunerimti, įrodančių, jog olimpinių žaidynių startas Rusijoje nebus toks sklandus kaip galbūt norėtų šalies valdžia, skelbia washingtonpost.com.

1) Olimpinė ugnis geso 44 kartus
Sumanus Rusijos planas olimpinį deglą išleisti į tūkstančių kilometrų kelionę, aplankant ir Šiaurės ašigalį, teoriškai pasiteisino – tai buvo ilgiausia olimpinės ugnies įveikta distanciją per visą istoriją. Tačiau netrūko nesklandumų – ugnis vis geso. Vienas iš tokių ne itin malonių incidentų įvyko priešais Kremlių – praėjus vos kelioms akimirkoms nuo momento, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas išdidžiai padėjo deglą uždegti. Vaizdo įraše užfiksuoja, kaip apsaugos darbuotojas bando deglą pakartotinai uždegti paprasčiausiu žiebtuvėliu – stebint visam pasauliui.

2) Oficialus olimpinių žaidynių centras dar net nebaigtas įrengti
Sekmadienį išgirtasis „Gorki Plaza“– transporto ir apgyvendino centras, skirtas žiūrovams – dar buvo nebaigtas įrengti. Organizatoriai dėl užsitęsusių darbų kaltina dešimt pastarųjų dienų pliaupusį lietų.

3) Neįvaizduojama žala aplinkai
Aplinkosaugos specialistai iš viso pasaulio prognozuoja, jog pavojingos ir neapgalvotos statybos Sočyje galėjo smarkiai pakenkti vietos gamtai. Rusijoje itin opi skaidrumo visose srityje problema, tad tiksliai įvardyti žalos mastą sunku net ir geriausiems specialistams. Tokių organizacijų kaip „WorldWatch Institute“ ir Pasaulio gamtos fondas siųsti stebėtojai vieningai sutaria: Sočyje itin aktualios problemos, susijusios su neteisėtu atliekų atsikratymu, geriamojo vandens užterštumu, pavojingomis statybomis ant nestabilios dirvos, šviesos tarša, šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijomis ir sutrikdytu laukinių gyvūnų gyvenimo ritmu natūralioje aplinkoje.

4) Korupcijos šešėlis
Rusijos valdžios pareigūnai ir stebėtojai iš viso pasaulio kaltina Sočio žiemos olimpinių žaidynių organizatorius plačiai paplitusia korupcija ir netinkamu žaidynėms skirtų lėšų panaudojimu. Kovos su korupcija fondas – opozicijos grupė, įsteigta aktyvisto ir politikos Aleksejaus Navalno – netgi parengė interaktyvią lėšų iššvaistymo schemą.

5) Dėl statybininkų klaidų žmonės priversti glaustis savadarbėse lūšnose
Vienas iš daugelio pavyzdžių. 58 metų moteris, gyvenanti visai šalia Sočio, priversta glaustis savadarbėje lūšnoje: dėl statybininkų įveltų klaidų jos dviejų aukštų namas paprasčiausiai nugriuvo, ir ji liko be stogo virš galvos. Ši moteris – viena iš daugelio rusų, reikalaujančių kompensacijų už sugriautus namus. 58 metų rusė dėl ją ištikusios bėdos kaltina olimpinių žaidynių subrangovus.

6) Statybininkai deportuojami, negauna atlyginimo
Daugiau nei 100 statybininkų iš Serbijos ir Bosnijos bei Hercogovinos buvo sulaikyti ir deportuoti atgal į savo gimtąsias šalis – dažniausiai jiems už atliktą darbą taip ir nesumokama.

7) Masinė benamių šunų naikinimo kampanija
Sočio gatvėmis besitrainiojantys benamiai šunys – itin opi problema, tad žiemos olimpinių žaidynių organizatoriai buvo priversti kreiptis į specialią tarnybą, kuriai patikėta užduotis „sugauti ir sunaikinti“ benamius keturkojus, besitrinančius aplink miesto viešbučius ir kitus olimpinius objektus (problema iš tikrųjų egzistuoja – Sočyje itin daug benamių šunų). Benamių gyvūnų sanitarijos tarnybos vadovas Aleksejus Sorokinas sako: „Neduok Dieve, koks šuo išbėgs atidarymo ceremonijos meru. Toks incidentas užtrauktų gėdą visai šaliai“.



8) Politikos aktyvistams žaidynėse ne vieta

Rusijos olimpinis komitetas nesutiko išduoti vadinamųjų gerbėjų pasų (specialių leidimų stebėti renginius) keliems šalies politikos aktyvistams. Trumpiau tariant, negavę leidimų, jie negali stebėti nei vienų žaidynių varžybų – net ir paprastų žiūrovų teisėmis.

9) Sočis – statybos atliekų sąvartynas, pilna pastatų vaiduoklių
Neseniai išplatintos nuotraukos iš aplinkinių Sočio olimpinio parko, kur žiemos olimpinių žaidynių metu varžytis geriausi pasaulio sportininkai, rajonų atskleidė šiurpius vaizdus: gatvėse pilna šiukšlių, voliojasi vielos, žioji kanalizacijos šuliniai be dangčių.

10) Pavojai atvykėliams iš užsienio
JAV valstybės departamentas paskelbė perspėjimą į Sočio žiemos olimpines žaidynes vykstantiems tautiečiams. Tokių priemonių imtasi po to, kai internete pradėti platinti grasinimai, esą teroristai žaidynių metu ketina įvykdyti kelis išpuolius.

11) Sportininkų skundai dėl pavojingai stačių tramplinų
Sočio žiemos olimpinių žaidynių organizatoriai buvo priversti tobulinti snieglentėms paruošą trasą, kai snieglentininkas iš Norvegijos Totsteinas Horgmo treniruotės metu patyrė traumą – krito ir susilaužė raktikaulį. Nemažai sportininkų skundėsi dėl pernelyg stačių tramplinų. Į medalį pretendavęs sportininkas iš Norvegijos greičiausiai varžybose taip ir nedalyvaus.

12) Sočio paradoksų nuotraukos internete
Visuomenės nuomonė apie jau rytoj prasidėsiančias Sočio žiemos olimpines žaidynes tokia neigiama, jog netgi įkurta speciali šiai temai skirta paskyra socialiniame tinke „Twitter“ ir jau turi daugiau nei 11 tūkst. pasekėjų. Paskyros aprašyme žodžiai, kuriuos galbūt pasakytų prakalbintas Sočis, į vatą nevyniojami: „Aš apgailėtinas – nesu jums pasirengęs“.

13) Susigėsti verčiantys žurnalistų įspūdžiai iš viešbučių
Dalis žurnalistų, atvykusių į Sočį, iš anksto perspėjami, jog vanduo jų viešbučiuose pernelyg užterštas, kad jame būtų galima saugiai maudytis – ką jau kalbėti apie gėrimą. „Veidą prausiau mineraliniu vandeniu, jaučiuosi kaip kokia Kim Kardashian ar kas nors panašaus“, - parašė „Chicago Tribune“ žurnalistė Stacy St. Clair ir įkėlė nuotrauką stiklinių, pripiltų šlapimo spalvos vandens. Skanaus.

14) Mažiausiai viename Sočio viešbučių vis dar nėra paklotų grindų
Tačiau svečius svetingai pasitinka besišypsančio Rusijos prezidento Vladimiro Putino nuotrauka.

15) Rusijos olimpiniai pareigūnai nesupranta, kas vyksta
Vienas CNN prodiuseris iš savo viešbučio socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė pagalbos prašymą pačiam Sočio žiemos olimpinių žaidynių organizacinio komiteto prezidentui Dmitrijui Černyšenkai. Ir gavo atsakymą: „Žurnalistams skirti viešbučiai jau veikia, vyksta galutinis patikrinimas. Atsiprašome už nepatogumus. Prašome kreiptis į atsakingus žiniasklaidos atstovais besirūpinančius pareigūnus ar apgyvendinimo tarnybą“. Kai prodiuseris pareigūno ironiškai paklausė, „Ar galite patikėti, jog čia vyksta žiemos olimpinės žaidynės“, D. Černyšenka draugiškai patarė jam pasižiūrėti į kalnus ir „patikėti“.