Trečiadienį, kai olimpinis deglas buvo nešamas žaidynių sostinės gatvėmis, išliko nuogąstavimų dėl saugumo ir žmogaus teisių klausimų – ypač dėl gėjų teisių.

JAV vyriausybė trečiadienį perspėjo Amerikos ir užsienio oro bendroves, kad teroristai gali mėginti paslėpti sprogmenų dantų pastos tūbelėje į Rusiją skrendančiuose lėktuvuose.

Vienas pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP, kad ši informacija „konkrečiai susijusi su skrydžiais į Rusiją“, kur penktadienį kurortiniame Sočio mieste prasidės žiemos olimpinės žaidynės.

Savo pranešime JAV teritorinio saugumo departamentas (DHS) nurodė, kad jam nežinoma apie jokias konkrečias grėsmes, tačiau pridūrė: „Kaip visada mūsų saugumo aparate esama įvairių priemonių – tiek matomų, tiek nematomų.“

Vasario 7–23 dienomis vyksiančios olimpiados saugumas kelia didelį susirūpinimą Vašingtonui – ypač po gruodį įvykdytų dviejų pražūtingų mirtininkų sprogdintojų atakų Rusijos pietiniame Volgogrado mieste.

Nerimą taip pat didina grasinimai, kuriuos skelbia islamistai kovotojai, veikiantys neramiame Šiaurės Kaukazo regione, esančiame netoli olimpiados sostinės.

JAV karo laivai atplaukė į Juodąją jūrą

Trečiadienį Amerikos pareigūnai paskelbė, jog du JAV karo laivai atplaukė į Juodąją jūrą, kur bus pasiruošę suteikti pagalbą iškilus bet kokiai grėsmei per šį Sočio olimpiadą.

Kariškiai nurodė, kad tie laivai pajėgūs suteikti įvairią pagalbą, įskaitant potencialią amerikiečių arba kitų šalių piliečių evakuaciją, jeigu per žaidynes būtų įvykdytas koks nors teroro išpuolis.

Dešimtys tūkstančių Rusijos saugumo pareigūnų taip pat yra sutelkti atremti bet kokias atakas, kurias galėtų surengti kaimyniniame Šiaurės Kaukaze veikiantys islamistai kovotojai.

Saugumas „visuomet kelia rūpesčių – ne vien per tarptautinius, bet ir per politinius renginius“, pripažino V.Putinas, primindamas apie sprogdinimus Bostono maratone, kuriuos įvykdė islamo ekstremistai, kilę neramaus Šiaurės Kaukazo regiono. Per tą ataką žuvo trys žmonės, o dar 260 buvo sužeisti.

Praėjus septyneriems metams po to, kai Rusija nustebino pasaulį, sėkmingai užsitikrinusi teisę rengti žaidynes, kurios bus didžiausias renginys šalyje nuo Sovietų Sąjungos subyrėjimo, organizatoriai deda baigiamuosius štrichus prieš 22-osios žiemos olimpiados atidarymą.

Tarp olimpinio deglo nešėjų bus Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas, Tarptautinio olimpinio komiteto prezidentas Thomas Bachas, taip pat Rusijos sporto žvaigždės, įskaitant šuolių su kartimi čempionę Jeleną Isinbajevą.

„Rusija darbavosi dėl šio momento septynerius metus. Tai buvo nacionalinis projektas, – sakė V.Putinas, apsilankęs Olimpiniame kaimelyje. – Rusija pasiruošusi olimpinėms žaidynėms.“

Kreipdamasis į savo šalies olimpinę komandą, V.Putinas pareiškė, kad „mes labai daug tikimės iš jūsų. Turime jauną, labai daug žadančią komandą, ir neabejoju, kad padarysite viską, kad jums pasisektų“.

Per 2010 metų žiemos olimpiadą Vankuveryje rusų sportininkai iškovojo tik tris aukso medalius, o šis faktas buvo itin apmaudus daugeliui jų tėvynainių. Tačiau ekspertai prognozuojam, kad net ir tėvynėje Rusijos sportininkams tikriausiai seksis ne ką geriau.

Ši olimpiada, kuriai, kaip teigiama, buvo išleista apie 50 mlrd. JAV dolerių, yra brangiausia kada nors surengta, tačiau taip pat viena iš prieštaringiausiai vertinamų.

Ji vyks tvyrant santykiuose tarp Rusijos ir Jungtinių Valstijų dėl įvairių užsienio politikos klausimų, įskaitant konfliktą Sirijoje ir Maskvos suteikto prieglobsčio JAV žvalgybos paslapčių viešintojui Edwardui Snowdenui.

Be to, aplinkosaugos aktyvistai piktinosi olimpinių kompleksų statybos projektų padaryta ekologine žala.

Krasnodaro regiono, kuriam priklauso Sočis, teismai šią savaitę skyrė 5–15 parų administracinius areštus dviem aktyvistams iš žaliųjų judėjimo „Ekologinė vachta Šiaurės Kaukaze“ dėl smulkių pažeidimų.

Ta organizacija savo pranešime pareiškė, kad tokiais veiksmais siekiama „įbauginti ekologų bendruomenę, kurių nuomone, šių žaidynių organizavimas yra nacionalinė gėda“.

Tarptautiniai protestai

Gėjų teisių gynimo grupė „All Out“ organizavo protestus 19-oje miestų visame pasaulyje, įskaitant Londoną ir Niujorką, ragindami olimpiados rėmėjus „nutraukti tylą“ dėl Rusijos prieštaringai vertinamo įstatymo, kuriuo draudžiama homoseksualumo propaganda nepilnamečiams.

Ketvirtadienį daugiau kaip 200 tarptautiniu mastu garsių rašytojų, tarp jų - Salmanas Rushdie, Margaret Atwood ir Jonathanas Franzenas, griežtai sukritikavo Rusijos įstatymus prieš gėjus ir šventvagystes, ir pavadino juos kūrybiškumo „dusinimu“.

Atvirame laiške, kurį paskelbė britų laikraštis „The Guardian“, rašytojai sako, kad neseniai Rusijoje priimti įstatymai, kuriais uždraudžiami įžeidinėjimai religiniu pagrindu ir „netradicinių lytinių santykių propaganda“ nepilnamečiams, taip pat – vėl nusikaltimu padaromas šmeižtas, „konkrečiai kelia pavojų rašytojams“.

Laiško autoriai žada nestovėti ir „nežiūrėti, kaip kiti rašytojai ir žurnalistai nutildomi ar rizikuoja baudžiamuoju persekiojimu bei dažnai drastiškomis bausmėmis vien už savo minčių perteikimo aktą“.

Laišką pasirašė keturi Nobelio premijos laureatai - Gunteris Grassas, Wole Soyinka, Elfriede Jelinek ir Orhanas Pamukas, taip pat - kiti žinomi rašytojai, tarp kurių yra Carol Ann Duffy, Julianas Barnesas, Ianas McEwanas ir Neilas Gaimanas.

S.Rushdie minėtam laikraščiui sakė, kad ši kampanija yra „nepaprastai svarbi Rusijos rašytojams, menininkams ir piliečiams“.

„Dusinimas, kurį Rusijos Federacija ėmė taikyti raiškos laisvei, kelia didelį susirūpinimą, jį reikia spręsti, kad Rusijoje atsirastų sveika demokratija“, - sakė „Šėtoniškų eilių“ autorius.

Tuo tarpu savo homoseksualumo neslepianti legendinė amerikiečių tenisininkė Billie Jean King pasitraukė iš JAV delegacijos Sočio žiemos olimpiadoje, savo sprendimą motyvuodama pablogėjusia motinos sveikata.

Tačiau, kaip pranešė Baltųjų rūmų atstovas, B.J.King vietą delegacijoje, kuri dalyvaus žaidynių atidarymo ceremonijoje, užims buvusi amerikiečių ledo ritulio žvaigždė Caitlin Cahow, kuri taip pat neslepia homoseksualumo.

Anksčiau planuota, kad C.Cahow dalyvaus žaidynių uždarymo ceremonijoje.

Šių metų žiemos olimpinės žaidynės yra pirmoji olimpiada nuo 2000-ųjų, kai JAV delegacijoje nebus prezidento, viceprezidento arba pirmosios ponios.

„Pussy Riot reikalavo „Rusijos, kuri būtų laisva“

Rusijos protestų pankgrupė „Pussy Riot“, kurią pagerbė Madonna ir sveikino tūkstančiai žiūrovų, Sočio olimpiados išvakarėse per koncertą Niujorke metė iššūkį prezidentui V. Putinui.

Šis pasirodymas akcentavo didelę įtampą tarp Rusijos ir JAV, kuri smarkiai padidėjo Maskvai pernai suteikus prieglobstį JAV žvalgybos paslaptis nutekinusiam Edwardui Snowdenui.

JAV popmuzikos superžvaigždė Madonna gyrė 25 metų Marijos Aliochinos ir 24 metų Nadeždos Tolokonikovos, kurios gruodį buvo paleistos iš Rusijos pataisos kolonijų, drąsą ir bebaimiškumą.

Madonna sakė, kad jai buvo grasinama mirtimi, kai ji parėmė jas per savo koncertą Maskvoje 2012 metų rugpjūtį, kuris įvyko jų teismo proceso metu, ir kad Rusijos pareigūnai apkaltino ją propagavus homoseksualų elgesį.

„Laikas likusiai pasaulio daliai būti tokiai drąsiai kaip „Pussy Riot“ ir stoti prieš tokius žmones kaip prezidentas Putinas ir kiti lyderiai, ir kitos organizacijos, kurie negerbia žmogaus teisių ir įtvirtina diskriminaciją bei neteisingumą“, - sakė Madonna.

„Man privilegija ir garbė, ponios ir ponai, pristatyti Mašą ir Nadią iš „Pussy Riot“, - sušuko ji, pašėlus ekstatiškai auditorijai „Barclays Center“ Brukline salėje.

Tada Madonna, kuri vilkėjo juodą ilgą paltą ir buvo užsidėjusi juodą kepurę, scenoje apkabino abi moteris.

M.Aliochina ir N.Tolokonikova, kurios vilkėjo juodus švarkus ir tunikas su nupieštais krucifiksais, pasakė piktą ir emocingą kalbą prieš V.Putino režimą.

„Mes neatleisime ir nepamiršime to, ką šis režimas daro mūsų piliečiams. Mes reikalaujame Rusijos, kuri būtų laisva“, - miniai pasakė N.Tolokonikova.

„Dabar Rusija bus laisva“, - skandavo jos abi. Moterys taip pat padėkojo Madonnai ir sakė, jog nepaprastai džiaugiasi jos parama.

Prieštaringai vertinama „Pussy Riot“ akcija – protesto prieš V.Putiną daina - įvyko Maskvos Kristaus Išganytojo katedroje 2012 metų vasarį. Šios mažų vaikų turinčios moterys dėl chuliganizmo iš religinės neapykantos buvo nuteistos kalėti dvejus metus, bet iš kolonijų buvo paleistos po metų ir devynių mėnesių.

Nors jų protesto akcija katedroje nėra populiari tarp paprastų rusų, jų nuteisimas ir joms skirtos bausmės Vakaruose pavertė jas disidentėmis žvaigždėmis.

Jos gruodį buvo paleistos du mėnesiai pirma laiko pagal amnestiją prieš Sočio olimpiadą. Tačiau moterys pažadėjo nenutraukti savo kampanijos prieš V.Putino vykdomą pilietinių laisvių varžymą.

„Amnesty International“ organizuotas trečiadienio koncertas įaudrino tūkstančius žiūrovų vienoje didžiausių Niujorko salių.

„Blondie“ su vis dar įelektrinančia Debbie Harry sudrebino šią 18 tūkst. vietų salę savo hitais „Call Me“ ir „One Way or Another“.

JAV popmuzikos ir roko grupės „Imagine Dragons“, „Flaming Lips“, „Cake“, „The Fray“ ir „Cold War Kids“ privertė minią šokti ir šaukti iš savo vietų.

Amerikiečių soulo dainininkė, „Grammy“ laureatė Lauryn Hill, kuri pernai tris mėnesius praleido JAV kalėjime dėl nepateiktų mokesčių deklaracijų, taip pat sulaukė entuziastingo gerbėjų palaikymo.

Koncerto pradžią paskelbė JAV aktorė Susan Sarandon, be to, iš anksto įrašytus sveikinimus atsiuntė tokios žvaigždės kaip Peteris Gabrielis ir Stingas.

Naujas nepasitikėjimo frontas

Sočio olimpiada atidarė naują nepasitikėjimo tarp JAV ir Rusijos frontą, ir sukėlė įtampą dėl pasirengimo užtikrinti saugumą žaidynėse iškilus nuogąstavimams, kad olimpiada gali tapti ekstremistų taikiniu.

Tai pirmosios Rusijoje rengiamos olimpinės žaidynės nuo 1980 metų Maskvos olimpiados, kurią JAV boikotavo dėl sovietų invazijos į Afganistaną. Sočio olimpiada yra tik dar vienas iš virtinės Maskvos ir Vašingtono nesutarimus keliančių klausimų, tarp kurių yra ir Sirijos pilietinis karas.

JAV ir Rusijos santykiai žemiausią tašką pasiekė praėjusią vasarą, kai Maskva suteikė prieglobstį E.Snowdenui, o JAV prezidentas Barackas Obama atšaukė planuotą vizitą.

Maskva taip pat piktai reagavo į gruodį pareikštus JAV kaltinimus sukčiavimu 49-iems esamiems ir buvusiems rusų diplomatams bei jų žmonoms.

„Amnesty International“ sako, kad „Pussy Riot“ atstovauja jaunajai kartai rusų, stojančių prieš represinius įstatymus, kurie buvo įvesti valdant V.Putinui.

Airių dainininkas Bobas Geldofas paragino jaunesniąją amerikiečių kartą kovoti už žmogaus teises ir jau apmažėjusiai auditorijai atliko savo hitą „I Don't Like Mondays“.

Kalbėdamas anksčiau jis palygino „Pussy Riot“ su „Sex Pistols“ ir paragino žmones užimti poziciją bendrai teisių klausimu.