Vaizdo įraše su puldinėjimais, kurį sudarė organizacija „Human Rights Watch“, matyti, kaip gaujų užpulti homoseksualūs vyrai yra žeminami, mušami, spardomi ir verčiami kankinti vienas kitą, rašo world.time.com.

Aktyvistų teigimu, šiuos užpuolimus įrašė tokios gaujos kaip „Okupuok pedofilus“, vadinančios save Rusijos vaikų gynėjomis.

„Human Rights Watch“ pažymi, kad šios atakos prasidėjo maždaug tuo pačiu metu, kai padaugėjo homoseksualumui priešiškos Rusijos lyderių retorikos ir garsių asmenų, propaguojančių oficialų homoseksualumo „propagandos“ draudimą.

„Human Rights Watch“ nurodė susitikusi su viena auka – 28 metų vyru, kuris sakė, kad policija dar neatliko išsamaus tyrimo ir nenustatė nė vieno vaizdo įraše užfiksuoto užpuoliko.

Vyksta protestai

Per Sočio miestą, kur po dviejų dienų prasidės žiemos olimpiada, trečiadienį buvo pradėtas nešti olimpinis deglas, o pasaulyje tuo tarpu rengiami protestai dėl Rusijos įstatymų, nukreiptų prieš gėjų bendruomenę.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį aplankė olimpiniame kaimelyje įsikuriančius sportininkus, o pareigūnai skuba atlikti paskutinius darbus prieš penktadienį įvyksiančią atidarymo ceremoniją Fišto stadione, esančiame už maždaug 40 km į pietus nuo Sočio centro.

V.Putinas pažadėjo, kad Rusija užtikrins svetingas ir aukščiausios klasės žaidynes visiems, bet šį 50 mlrd. dolerių projektą jau seniai temdo Rusijos įstatymas, kuriuo draudžiama „gėjų propaganda“ nepilnamečiams.

Gėjų teisių gynimo organizacija „All Out“ organizuoja protestus 19-oje pasaulio miestų, tarp jų - Sankt Peterburge Rusijoje, bet ne pačiame Sočyje, ir ragina rėmėjus „nebetylėti“ dėl to prieštaringai vertinamo įstatymo.

„Tai yra momentas spausti rėmėjus pasinaudoti savo ekonomine galia ir paraginti užbaigti šiuos diskriminacinius įstatymus“, - sakoma organizacijos pareiškime.

Tarptautinės demonstracijos planuoja kreiptis į tokius olimpiados rėmėjus kaip „McDonald's“, „Coca-Cola“, „Samsung“, „Omega“ ir „Visa“ - miestuose, tarp kurių bus Londonas ir Niujorkas.

Per protestą Melburne protestuotojai prie Flinderso gatvės geležinkelio stoties susirinko su užrašais „Olimpiniai rėmėjai, kalbėkit dabar!“.

JAV telekomo milžinė AT&T antradienį prisijungė prie didėjančio tarptautinio nepritariančiųjų „gėjų propagandos“ įstatymui choro.

Aktyvistams teigiant, kad šis įstatymas yra iš esmės labai homofobiškas, AT&T savo tinklaraštyje korporacijos interneto svetainėje paskelbė: „Nepritariame Rusijos įstatymui prieš LGBT (lesbietes, gėjus, biseksualius ir transseksualius žmones)“.

Olimpinis deglas tris dienas bus nešamas per Sočį ir jo apylinkes, kol penktadienį pagaliau bus atneštas į stadioną uždegti olimpinio aukuro.

Savo kelionę Sočyje olimpinis deglas pradėjo Lazarevskojės rajone į šiaurę nuo miesto centro, o po pietų estafetės maršrutas turi eiti per Roza Chutorą kalnuose, kur taip pat vyks varžybos.

Artimiausiomis dienomis deglas turi būti nešamas bėgikų, traukiniais, laivais ir net, galimas daiktas, Juodosios jūros delfino.

Tarp olimpinės liepsnos nešėjų turi būti Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas, Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) prezidentas Thomas Bachas, rusų sporto žvaigždės, tokios kaip šuolių su kartimi čempionė Jelena Isinbajeva.