Antradienį kalbėdamas per JAV Kongreso žvalgybos komiteto posėdį, Nacionalinio kovos su terorizmu centro vadovas Matthew Olsenas išreiškė susirūpiną dėl saugumo žaidynių Sočyje metu: spėjama, jog musulmonai fundamentalistai iš separatistinių Rusijos regionų ar kitos teroristinės organizacijos gali surengti mirtinų išpuolių prieš pasirinktus taikinius.

„Egzistuoja net kelios mūsų stebimos konkrečios grėsmės, kurių tikimybės laipsnis nemenkai skiriasi. Glaudžiai bendradarbiaujame su Rusijos pareigūnais ir kitais atsakingais partneriais, norėdami akylai stebėti galimas grėsmes ir, esant reikalui, užkirsti joms kelią“, - teigia M. Olsenas.

Rusijos saugumo pajėgos per pastarąsias kelias savaites jau susidorojo su įtariamais maištininkais Kaukazo Dagestano respublikoje ir kitose vietovėse – tokių veiksmų teko skubiai imtis po dviejų savižudžių išpuolių Volgograde gruodį.

„Pagrindinė grėsmė, vertinant terorizmo požiūriu, kyla iš „Imarat Kavkaz“ (Kaukazo emyrato) – bene geriausiai žinomos teroristų grupuotės Rusijoje. Jos atstovai davė aiškiai suprasti, jog ketina prieš ir per žaidynes rengti išpuolių. Manome, jog didžiausią teroristinę grėsmę kelia galimos atakos prie konkrečių olimpinių objektų Sočyje“, - teigia Nacionalinio kovos su terorizmu centro vadovas.

M. Olsenas išsakytiems nuogąstavimams pritarė ir respublikonas Mike‘as Rogersas, pirmininkaujantis Kongreso žvalgybos komitetui. Jis antradienį buvo kalbintas CNN laidoje „Erin Burnett OutFront“.

„Manau, kad su pačiais olimpiniais objektais problemų nebus. Rusai pasirūpino apsaugos personalu, vartais ir šaunamaisiais ginklais – visos šios priemonės skirtos užtikrinti saugumui Sočio olimpinių žaidynių metu. Esu labai sunerimęs dėl žaidynėms teroristų demonstruojamo dėmesio ir pastangų – kalbu ne tik apie čečėnus ir kitus regiono kovotojus. Yra ir daugiau, reiškiančių susidomėjimą agresija per olimpines žaidynes“, - sako M. Rogersas.

M. Rogersas turi rimtų priekaištų bendradarbiavimui su Rusijos pareigūnais.

„Bendradarbiavimas nevyksta 100 proc. Kalbant apie žmonių gyvybes per olimpines žaidynes, turėtų būti kitaip. Puikiai suprantame, jog kalbame apie itin pavojingą aplinką“, - nuogąstauja M. Rogersas.

Antradienį apie JAV pastangas prisidėti prie saugumo Sočyje užtikrinimo buvo informuotas ir prezidentas Barackas Obama.

„Komanda jį užtikrino, jog imamasi visų reikiamų veiksmų, siekiant užtikrinti amerikiečių Sočyje saugumą. Prezidentas nurodė ir toliau glaudžiai bendradarbiauti su Rusijos valdžia ir kitais partneriais, organizuojant saugias ir sėkmingas Sočio žiemos olimpines žaidynes, bei nuodugniai analizuoti informaciją, galinčią turėti įtakos žaidynių saugumui, ir, esant reikalui, imtis veiksmų“, - teigiama Baltųjų rūmų pranešime.

Išlaidų klausimas

Antradienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas dalyvavo keliuose Tarptautinio olimpinio komiteto renginiuose, tarp kurių buvo iš 126-ojo Tarptautinio olimpinio komiteto sesijos atidarymas, kuriom metu Rusijos vadovas susitiko su organizacijos prezidentu Thomu Bachu.

V. Putinas olimpines žaidynes įvardijo kaip didingą projektą – „ne tik kalbant apie siekį Sočį pristatyti kaip gražų, patogų ir patraukų miestą, bet ir vertinant bendradarbiavimo, socialiniais, ekonominiais, kultūriniais ir aplinkos apsaugos aspektais“.

Th. Bachas pirmadienį atrėmė kritiką dėl įspūdingos Sočio olimpinių žaidynių kainos. Tarptautinio olimpinio komiteto prezidentas pareiškė, jog didelės sumos, išleistos infrastuktūros gerinimui, neturėtų būti įtraukiamos į bendrą sumą, skelbia „RIA Novosti“.

Sočio žiemos olimpinių kaina „tikrai neviršija ankstesnių olimpinių žaidynių kainos,“, teigia Th. Bachas.

„Siekiant šiek tiek senamadišką vasaros kurortą transformuoti į modernų, visus metus lankytojus traukiantį sporto ir turizmo centrą – būtent tokią transformaciją ir matote prieš akis – išleisti pinigai nėra olimpinių žaidynių kaina. Tai viso regiono pokytis. Olimpinės žaidynės tik paskatino šį vystymosi procesą“, - aiškina Th. Bachas.

Rusijos vicepremjeras Dmitrijus Kozakas praeitais metais sakė, jog Sočio žiemos olimpinės žaidynės kainuos 51 mlrd. dolerių (130 mlrd. Lt) – ir taps brangiausiomis kada nors surengtomis olimpinėmis žaidynėmis.

Dabar Rusijos pareigūnai sako, jog žaidynės kainos viso labo 6,4 mlrd. dolerių (16,34 mlrd. Lt). – esą pinigai, išleisti transporto jungčių tobulinimui, elektros tiekimo užtikrinimui ir vandentiekio sistemoms į šią sumą neturėtų būtų įtraukiami.