Policija pranešė, kad demonstracijoje Prancūzijos sostinėje dalyvavo 80 tūkst. žmonių, kurie sudarė mėlynos, baltos ir rožinės spalvų jūrą. Šias spalvas yra pasirinkęs pagrindinis tokius protestus organizuojantis judėjimas LMPT („Protestas kiekvienam“), kuris pateikė daug didesnį dalyvių skaičių – pusės milijono.

Mažiausiai 20 tūkst. žmonių dalyvavo demonstracijoje Lione, daugelis – važiuodami autobusais. Žmonės mojavo plakatais su užrašais „Mama ir tėtis, nieko nėra geriau vaikui“, „Du tėvai, dvi motinos, vaikai be orientyrų“. Pastarasis šūkis prancūziškai yra rimuotas.

Katalikų kardinolas Philippe'as Barbarinas, Liono arkivyskupas, kuris žygiavo demonstracijos priekyje greta Didžiosios mečetės rektoriaus Kamelio Kabtane'o, sakė nuogąstaujantis, kad į pataisas, kurios po kelių mėnesių bus pateiktas svarstyti parlamentui, gali būti įtrauktas siūlymas legalizuoti pagalbą lesbietėms susilaukti vaikų ar leisti rinktis surogatinę motinystę gėjams, norintiems genetiškai giminingų vaikų.

"Nesame naivūs“, - sakė jis žurnalistams.

Organizatoriai šiame mieste centriniame šalies regione apskaičiavo, kad dalyvių buvo 40 tūkst., ir savo pareiškime kalba apie „mėlynos ir rausvos spalvų bangą“.

„Gyvename visuomenėje, kuri prarado daug savo orientyrų, ir visa, kas buvo institucija, ... kas tarnavo kaip pamatas, palaipsniui išnyko, - sakė vienas penktą dešimtį metų einantis protestuotojas, prisistatęs Erico vardu. - Šeimos puolimai yra pavojingi šeimai, vaikams, šaliai“.

LMPT prezidentė Ludovine de la Rochere sakė, kad labai džiaugiasi dalyvių skaičiumi, ir paragino vyriausybę reaguoti į demonstrantų susirūpinimą.

Tarp kitų LMPT protestų taikinių yra medicininės reprodukcijos technologijos lesbiečių poroms ir apvaisinimas mėgintuvėlyje.

Protestuotojai taip pat reikalauja atsisakyti eksperimentinės mokyklų programos, kuria siekiama kovoti su lyties stereotipais.

Demonstracijos Lione priešakyje žengė ir politikai su savo trispalvėmis juostomis - už transparanto su anglišku užrašu „Briuseli, palik mūsų vaikus ramybėje“.

LMPT darbuotojas Francois de Vivies'as sakė, kad Europos Parlamentas antradienį turi svarstyti ataskaitą, kurioje „vėl mums bandoma sakyti, kaip mes turėtume ugdyti savo vaikus“.

Toje ataskaitoje raginama imtis naujo Europos Sąjungos (ES) veiksmų plano kovoti su homofobija.

Liono protestuotojai šaukė: „Hollande'ai, tu suskaldei Prancūziją“. Daugelis reikalavo prezidento ir švietimo ministro Vincent'o Peillono atsistatydinimo.

Harlemas Desiras, F.Hollande'o Socialistų partijos pirmasis sekretorius, apkaltino „reakcionierišką pakraštį“ tuo, kad jis pasitelkia „melą ir manipuliacijas, siekdamas konsoliduoti opoziciją vyriausybės politikai“, jį remiant opozicijos parlamentarams.

Tačiau opozicinės partijos UMP deputatas Henri Guaino, kuris dalyvavo demonstracijoje Paryžiuje, sakė, kad vyriausybė „bando kurstyti susiskaldymus, gaivinti senus skilimus Prancūzijos visuomenėje“.

Šie masiniai protestai vyko savaitė po to, kai keli tūkstančiai žmonių Paryžiuje dalyvavo „Pykčio dienos“ demonstracijoje prieš F.Hollande'o socialistų vyriausybę.

Vidaus reikalų ministras Manuelis Vallsas perspėjo, kad sekmadienį nebus toleruojami „jokie ekscesai“. Paryžiuje budėjo 2 tūkst. saugumo pajėgų narių, virš demonstracijos skraidė policijos sraigtasparnis, buvo uždarytos penkios metropoliteno stotys.

Policija pranešė areštavusi 18 žmonių, tarp jų – kelis kraštutinių dešiniųjų studentų judėjimo narius. Du jų buvo sulaikyti, vienas – dėl žurnalisto užpuolimo.

Griežtame interviu vienam sekmadienio laikraščiui M.Vallsas kalbėjo apie šalį skaldančias „tamsias jėgas“ ir užsiminė, kad konservatyvūs protestuotojai yra susiję su kraštutinių dešiniųjų radikalais, kurie surengė praėjusios savaitės protestą, pasibaigusį smurtu ir antisemitiniais šūkiais.

Pasak ministro, formuojamas „prancūzų Arbatėlės judėjimas“ - pagal JAV dešiniojo sparno politinį judėjimą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)