Šią informaciją, anksčiau perduotą Rusijos žiniasklaidos, remiantis šaltiniu Pentagone, dabar patvirtino ir Rusijos kariniai šaltiniai.

„Šiuo metu Juodojoje jūroje yra eskadrinis minininkas „USS Ramage“ ir JAV šeštosios flotilės flagmanas „Mount Whitney“. Neseniai jie forsavo Bosforo ir Dardanelų sąsiaurius abipusiu susitarimu su turkais. Amerikiečių laivuose yra apie 600 karo laivyno specialiųjų pajėgų SEAL karių“, – pranešė karinis-diplomatinis šaltinis, informuoja newsru.com.

Sprendžiant iš laivų judėjimo vektoriaus, jie plaukia prie Ukrainos pakrantės, pabrėžė šaltinis. Klausimas apie įplaukimą į Rusijos vandenis kol kas nebuvo iškeltas.

Anksčiau buvo pranešama, kad du JAV kariniai laivai atplauks į Juodąją jūrą suteikti Rusijai pagalbą, jei Olimpinių žaidynių metu kiltų ekstremalių situacijų.

„Jei per konsultacijas su Rusijos vyriausybe prireiks paramos, kilus nepaprastajai padėčiai, mes pasitelksime karinių oro ir karinių jūrų pajėgų priemones ir pajėgas, taip pat ir du laivus, išsiuntimui į Juodąją jūrą“, – pareiškė Pentagone. Lėktuvai skubiai amerikiečių olimpinės delegacijos evakuacijai šiuo metu yra Vokietijoje.

„Mount Whitney“ ilgis – 189 metrai, talpa – 18 400 tonų, maksimalus grietis – 32 mazgai. Laive yra sraigtasparnis ir artilerijos įranga. Šis laivas per penkių dienų karą su Pietų Osetija plukdė į Potį tualetinio popieriaus. 2008 m. Sevastopolyje „Mount Whitney“ sutiko su plakatais „Jankiai, go home“ („Jankiai, namo“).

Eskadrinis minininkas „USS Ramage“, kurio talpa – 8 775 tonos, išvysto maksimalų 32 mazgų greitį. Šis valdomo raketinio ginklo laivas turi taktinę smūginę ginkluotę, sparnuotąsias raketas „Tomahawk“, zenitinio valdumo raketas, artilerinį priešlaivinį daugiatorpedį ginklą ir sraigtasparnį.

Rusijos gynybos ministerija neigia

Rusijos gynybos ministerija paneigė žiniasklaidos pranešimus, kad Juodojoje jūroje dislokuoti du JAV karo laivai, praneša agentūra "RIA Novosti".

"JAV karinio jūrų laivyno laivai "USS Ramage" ir "Mount Whitney" neįplaukė į Juodosios jūros vandenis", - pirmadienį pareiškė oficialus ministerijos atstovas.

Prieš tai naujienų agentūra "Interfax", remdamasi kariuomenės šaltiniais, paskelbė, kad Vašingtonas Juodojoje jūroje dislokavo du karo laivus. Laivuose esą yra "daugiau kaip 600 karinio jūrų laivyno specialiųjų pajėgų karių".

JAV sausio pradžioje pareiškė pasiūliusios Rusijos vyriausybei paramą užtikrinant olimpiados saugumą.

Sočio žiemos olimpinės žaidynės vyks vasario 7-23 dienomis. Renginio vietoje imtasi griežtų saugumo priemonių. Nerimą kelia pirmiausiai galimi radikalių ekstremistų iš netoliese esančio Kaukazo regiono išpuoliai.