Taip pat galimai bus sudaryta komisija, kuri rūpinsis „įkaitų“ - suimtųjų protestuojų – išlaisvinimu. Tuo tarpu valdančio Regionų partija paskelbė steigianti „Ukrainos frontą“, kuris „valys“ šalies žemę nuo okupantų.

Pasak vieno iš opozicijos lyderių Arsenijaus Jaceniuko, abi šalys aptarė veiksmus, kurie padės sustabdyti prievartą, išlaisvinti visus suimtuosius, ištirti pagrobimo atvejus, ukrainiečių kankinimus ir nužudymus.

„Mes priėmėme pasiūlymą sudaryti nepriklausomą komisiją iš iš opozicijos, valdžios ir Europos Tarybos atstovų. Ketvirtas punktas – konstitucinė reforma, kurios tikslas – tuoj pat grįžti prie parlamentinės-prezidentinės respublikos. Pagaliau su mūsų Vakarų partneriais aptarėme rimta ekonominės pagalbos priemonių paketą, kuris gali būti pasiūlytas naujai Ukrainos valdžiai, jei opozicija po reformos gaus visą valdžią“, - sakė jis. Kitą savaitę Ukrainoje laukiama Europos Sąjungos ir JAV atstovų.

„Mes nesiderame kaip turguje dėl ministro posto ir neverta opozicijos papirkinėti postais. Jei kalbama apie tai, kad reikia gelbėti šalį, ko nesugeba padaryti dabartinė vyriausybė, mes pasiruošę, tačiau jei bus įvykdyti išvardinti punktai“, - teigė A. Jaceniukas.

Paklaustas apie sumą, kurią Ukraina, kaip paramą, gali gauti, jis paminėjo, kad minimali suma, kurios reikia situacijai stabilizuoti, siekia 15 mlrd. dolerių. Tuo tarpu dabartinė vyriausybė, pasak jo, per 3,5 metus išvogė 35 mlrd. dolerių.

„Kompromisu, galinčiu išvesti Ukrainą iš krizės, gali būti tik visiškas valdžios pasikeitimas. Grįžimo prie 2004 m. Konstitucijos buvo aptariama praktiškai visuose susitikimuose Miuncheno konferencijoje, ir visi sakė, kad tai iš tiesų veiksmingas sprendimas. Kad nebūtų taip, kaip dabar, kai visa valdžia sukoncentruota vieno žmogaus rankose ir tik nuo jo priklauso, ar Ukrainai ilga dar teks patirti šį siaubą. Aš noriu pasakyti, kad absoliuti valdžia – tai ir absoliuti atsakomybė“, - teigė kitas opozicijos lyderis Vitalijus Kličko.

Pasak jo, valdžia tik kalba apie kompromisus, tačiau jų nedaro. Tai įrodo faktas, kad vos tik iš nelaisvės ištrūkusį aktyvistą Bulatovą norima tuoj pat suimti ligoninėje, kad ir toliau suimami ir gąsdinami žmonės, kad žmonės dingsta, o miestuose siautėja nusikaltėliai. „Argi teroras prieš tautą yra kompromisas? Mes suvokiame, kad ši sistema, šis režimas kitaip nesielgs, todėl turi išeiti“, - sakė aktyvistas.

JAV ir ES - už protestuotojų siekius

Tuo tarpu J. Kerry teigė, kad ukrainiečiai kovoja už demokratinę Europos ateitį, todėl tiek ES, tiek JAV solidarios su šia kova. „Niekur kitur kova už demokratinę Europos ateitį šiandien nėra tokia svarbi, kaip Ukrainoje. Dauguma ukrainiečių siekia gyventi laisvi ir klestinčioje šalyje. Rusija neturėtų vertinti savo kaimynų integracijos į Europą kaip pralaimėjimo. Paskutinių 50 metų istorijos pamokos byloja, kad mes galime pasiekti daug daugiau, jei ES, JAV ir Rusija dirbs kartu“, - sakė jis.

Savo ruožtu Europos Tarybos komisaras Stefanas Fuele pabrėžė, kad ES ir toliau reikalauja opozicios lyderės Julijos timošenko išlaisvinimo ir ketina aktyviai dalyvauti sprendžiant dabartinę politinę krizę Ukrainoje.

Neeiliniame Euromaidano forume paskelbtos veiklos kryptys

Kijeve neeilinis Euromaidano forumas, kuriame dalyvavo 46 delegatai iš visos Ukrainos, šeštadienį sutarė dėl veiklos pereinamosios ir techninės vyriausybės krypčių, skelbia „Laisvės radijas“.

„Techninė valdžia turi užtikrinti tvarką šalyje ir pasirašyti sutartį su Europos Sąjunga. Vyriausybės atstovai turi atitikti labai aukštus moralinius standartus, pateikti teisingą informaciją apie save, būti nepriekaištingos reputacijos, sutikti tikrinami labai griežtai, taip pat ir poligrafu, nebūti priklausomi nuo oligarchinių grupių, nebūti dabartinės valdžios atstovais“, - teigė aktyvistai.

Forumo dalyviai taip pat nusprendė įsteigti koordinacinį centrą, kuris koordinuotų visus šalies protestuotojus, o pasibaigus krize – visuomeninius teismus ir platinti peticijas kaip būdą siūlyti įstatymų projektus. Taip pat planuojama kurti duomenų bazę, kurioje bus galima rasti nusikaltimų prieš protestuotojus sąrašą.

Tuo tarpu buvęs vidaus reikalų ministras Jurijus Lucenko, kurį delegavo Maidano Taryba, įsitikinęs, kad dabar svarbiausia ne rezoliucijas priiminėti, bet valdžios deputatus kuo greičiau palenkti į protestuotojų pusę. Taip pat jis paragino suaktyvinti euromaidanų veiksmus vietose. Būtent tai, jo manymu, gali pakeisti situaciją parlamente.