Narkotikas, Šiaurės Korėjoje vadinamas „orum“ arba „ledu“, šioje politiškai izoliuotoje šalyje laisvai gaminamas ir parduodamas. Net pačios valdžios.

Taip tvirtina „Los Angeles Times“ rašanti autorė Barbara Demick savo straipsnyje „Nothing to Envy: Ordinary Lives in North Korea“ („Nėra ko pavydėti: įprastas gyvenimas Šiaurės Korėjoje“ – liet.).

Straipsnio autorė tikina, kad net ir dabar, kai metamfetamino gamyba ir prekyba perėjo į mažesnio masto verslininkų rankas, diktatūra dėl šio narkotiko vartojimo sau galvos pernelyg nesuka.

Tiesą sakant, Šiaurės Korėjoje „ledo“ jums pasiūlys taip pat dažnai, kaip ir puodelį arbatos.

„Jeigu einate į kažkieno namus, mandagus būdas pasveikinti svečią – pasiūlyti jam porciją narkotiko, - teigia prie Kinijos sienos esančiame Šiaurės Korėjos Hoeryongo mieste gyvenanti Lee Saera. - Tai tas pats, kaip gerti kavą, kai esi mieguistas, bet „ledas“ yra kur kas geriau“.

Niekas ten nesigėdija vartoti metamfetamino, kuris naudojamas ne tik gydymui, bet ir yra pamėgtas tarp studentų, siekiančių išsaugoti budrumą iki paryčių.

„Ledas“ taip pat padeda pažaboti apetitą, o tai šalyje, nepertekusioje maisto, yra labai svarbu.

Metamfetamino gamyba Šiaurės Korėjoje tapo populiaria verslo šaka, mat šį nemažą pelną nešantį narkotiką galima nesunkiai pasigaminti tiesiog namuose.

„Metamfetaminas yra toks produktas, kurį galite pasidaryti vonioje ar automobilio priekaboje, - tvirtina Sheena Chestnut Greitens iš Harvardo universiteto, stebinti metamfetamino gamybą Šiaurės Korėjoje. - Jį galima ir prekiauja daugybė žmonių“.

Daugelio nuostabai, Šiaurės Korėjos gaminamas metamfetaminas pasižymi tokiu grynumu, apie kurį daugelis šio narkotiko gamintojų gali tik svajoti.

Neseniai slaptieji amerikiečių agentai gavo Šiaurės Korėjos metamfetamino mėginius, kuriuos ištyrus paaiškėjo, jog jo grynumas siekia 99 procentus.