Politikas pažymėjo, kad jis svarsto galimybę dirbti vyriausybėje, jeigu kalba eina apie Asociacijos sutarties su Europos Sąjunga pasirašymą, apie visa apimančias reformas šalyje, pradedant specialiosios paskirties dalinio „Berkut“ likvidavimu ir baigiant realia kova su korupcija bei ukrainiečių gyvenimo standartų pakėlimu.

Tuo pat metu A. Jaceniukas pabrėžė, kad tam reikia trijų opozicijos frakcijų – „Udar“, „Batkivščina“ ir „Svoboda“ – sprendimo.

„Faktiškai, mes ateiname į valdžią ir sakome: Ankstesnioji vyriausybė išvogė šalį. Ankstesnioji vyriausybė netgi esant kainoms su nuolaida už dujas rusams nesumokėjo 2,5 milijardo dolerių (6,32 milijardo litų, red.) Ankstesnioji vyriausybė vien per trejus metus paėmė 35 milijardus dolerių (88,44 milijardo litų, red.) kreditų. Tai katastrofiška suma“, - pareiškė opozicijos atstovas.

Jis patikino, kad opozicija pasirengusi prisiimti sau visą atsakomybę už šalį, jeigu jai bus suteikta galimybė įgyvendinti visus aukščiau išvardytus punktus.

„Tačiau kol kas mes tokio atsakymo nesulaukėme, todėl vakar į tiesų klausimą „Ar sutinkate užimti Ukrainos ministro pirmininko postą?“ aš pas prezidentą Viktorą Janukovyčių atsakiau, kad šią akimirką nesutinku ir nesvarstau tokios galimybės“, - reziumavo A. Jaceniukas.

Ukrainos opozicija: to negana!

Ukrainos opozicija trečiadienį pareikalavo daugiau nuolaidų iš prezidento Viktoro Janukovyčiaus, įskaitant amnestiją kalinamiems aktyvistams, kad būtų išspręsta žmonių gyvybių pareikalavusi politinė krizė, nors jau atsistatydino premjeras ir visa jo vyriausybė.

Numatoma, kad Europos Sąjungos (ES) išorės politikos vadovė Catherine Ashton Kijeve dalyvaus derybose dėl šios krizės, kurias temdo Rusijos prezidento Vladimiro Putino perspėjimas Vakarų šalims nesikišti į Ukrainos vidaus reikalus.

Jungtinės Valstijos taip pat atidžiai stebi padėtį: viceprezidentas Joe Bidenas kalbėjosi telefonu su V.Janukovyčiumi, o prezidentas Barackas Obama išreiškė palaikymą protestuotojams savo metiniame pranešime „Apie Sąjungos padėtį“.

Kitą dieną po to, kai atšaukė sausio 16-ąją priimtus įstatymus, varžančius teisę protestuoti, Ukrainos parlamentas pradės naują nepaprastąją sesiją 9 val. Grinvičo (11 val. Lietuvos) laiku, per kurią bus svarstomas pasiūlymas paskelbti amnestiją kalinamiems aktyvistams.

Deputatai negalėjo balsuoti dėl amnestijos ankstesnę dieną, kai derybos įstrigo dėl valdžios reikalavimo, jog protestuotojai turi palikti Kijeve užimtus pastatus ir gatves.

Dešimtys aktyvistų buvo suimti nuo pirmųjų susirėmimų sausio 19 dieną. Per šiuos neramumus žuvo jau trys protestuotojai.

Saugumo pajėgos tvirtina nesančios kaltos dėl tų žmonių žūties, bet aktyvistai šiuos pareiškimus vertina nepatikliai.

Protestus varžantys įstatymai buvo atšaukti dramatišką dieną, per kurią taip pat atsistatydino V.Janukovyčiui ištikimas premjeras Mykola Azarovas ir visas jo ministrų kabinetas, siekiant sumažinti įtampą gatvėse.

Vyriausybės vadovo pareigas laikinai perims pirmasis premjero pavaduotojas Serhijus Arbuzovas, kuris taip pat yra artimas V.Janukovyčiui. Kai kurie analitikai kelia prielaidą, kad į premjero postą gali iškilti opoziciją palaikantis verslo magnatas Petro Porošenka.

Šios nuolaidos buvo didžiausios iš tų, kurias iki šiol padarė valdžia, mėgindama apraminti protestuotojus, jau ilgiau nei du mėnesius okupavusius gatves ir kai kuriuos vyriausybinius pastatus Kijevo centre. Tačiau opozicija leido suprasti norinti daugiau.

M.Azarovo atsistatydinimas „yra labai svarbus žingsnis – deja, pavėluotas“, opozicinės partijos „Batkivščyna“ (Tėvynė) lyderis Arsenijus Jaceniukas antradienį sakė televizijai „5 kanal“.

Tuo tarpu partijos UDAR („Smūgis“) vadovas ir buvęs pasaulio bokso čempionas Vitalijus Klyčko pareiškė: „Azarovas turėjo atsistatydinti prieš du mėnesius... Dabar logiškas žingsnis turėtų būti Viktoro Janukovyčiaus atsistatydinimas.“

Kalinama ekspremjerė Julija Tymošenko, kurią opozicija laiko V.Janukovyčiaus politinio keršto auka, sakė, kad antradienį padarytos nuolaidos buvo „pirmas tikras rezultatas, kurį davė į gatves išėjusių žmonių kova“.

Tačiau ji pridūrė: „To negana. Nesustokite!“

Ukrainos žiniasklaida citavo valdančiosios Regionų partijos deputatus, kurie sakė, kad gali būti svarstoma galimybė grįžti prie 2004 metais priimtų konstitucijos nuostatų, suteikiančių prezidentui mažiau galių.

Buvusi Regionų partijos atstovė Aukščiausioje Radoje Ina Bohoslovska, kuri perėjo į opozicijos pusę įsiplieskus šiai krizei, sakė „5 kanal“ suprantantis, kad valdžia negalėjo susitarti dėl nepaprastosios padėties įvedimo, nes tam priešinosi vyriausybę palaikantys verslo magnatai Rinatas Achmetovas ir Serhijus Tihipka.

Įregistruotas įstatymo projektas dėl amnestijos protestuotojams

Ukrainos parlamente įregistruotas įstatymo projektas, numatantis atleisti nuo atsakomybės itin sunkių nusikaltimų neįvykdžiusius protesto akcijų dalyvius, tačiau amnestija įsigalios tik tuomet, kai protestuotojai atsitrauks iš užimtų pastatų ir bus išardytos barikados.

Įstatymo projektas dėl neigiamų padarinių pašalinimo ir asmenų netraukimo atsakomybėn bei nebaudimo dėl įvykių, kurie vyko per taikius susirinkimus, Aukščiausiojoje Radoje buvo įregistruotas trečiadienį. Jį parengė Regionų partijos frakcijos nariai Dmytro Špenovas ir Vitalijus Žuravskis.

Kol kas parlamento interneto svetainėje dokumentas nepaskelbtas.

Kaip pranešė D.Špenovo spaudos tarnyba, parlamentas trečiadienį turi apsvarstyti šį įstatymo projektą.

"Nuo baudžiamosios ir administracinės atsakomybės bus atleisti asmenys, įtariami ar kaltinami įvykdę nusikaltimus per mitingus, išskyrus tuos, kurie įtariami nužudymu, žmonių grobimu, trukdymu dirbti žurnalistams ir kitais sunkiais nusikaltimais", - įstatymo projekto esmę paaiškino deputatas.

Tuo pat metu jis pabrėžė, kad įstatymas įsigalios tik po to, kai protestuotojai atsitrauks iš užimtų pastatų, atblokuos gatves ir išardys barikadas, kurios buvo pastatytos per protesto akcijas.

Parlamentaras taip pat pažymėjo, kad turi būti išformuotos visos neteisėtos sukarintos formuotės, o ginklai ir sprogiosios medžiagos, jei tokių esama pas protestuotojus ar mitingų vietose, turi būti savanoriškai perduoti teisėsaugos pareigūnams.

S. Arbuzovas ragina nutraukti smurtą

Ukrainos vyriausybė nori sudaryti reikiamas sąlygas nacionaliniam stabilumui, trečiadienį pradėdamas vyriausybės posėdį sakė Ukrainos premjero pirmasis pavaduotojas ir premjero pareigas laikinai einantis Serhijus Arbuzovas.

„Opozicija ir vyriausybė dabar tęsia savo dialogą dėl to, kaip įveikti krizę. Svarbu demonstruoti abipusę pagarbą, atsisakyti agresijos ir ultimatumų, ir pasiekti abipusį supratimą bei dialogą“, - sakė S.Arbuzovas.

„Vyriausybė yra pasirengusi sudaryti būtinas sąlygas, (kad būtų galima) pasiekti nacionalinį stabilumą“, - sakė jis.

S.Arbuzovas pareiškė savo užuojautą per susirėmimus žuvusių žmonių šeimoms ir apgailestavimą, kad daug žmonių, tarp jų – žurnalistų, buvo sužeisti. Jis sakė, jog viliasi, kad daugiau aukų nebus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)