Į Ukrainą dviem dienomis anksčiau nei planuota antradienį atvyksta ir Europos Sąjungos diplomatijos vadovė Catherine Ashton. Ji susitiks su prezidentu Viktoru Janukovyčiumi bei opozicijos lyderiais. Skelbiama, jog tokį C. Ashton sprendimą lėmė pirmadienį pasirodę pranešimai apie rengiamas naujas specialiųjų pajėgų „Berkut“ atakas. Skelbta, jog specialiųjų pajėgų kovai su protestuotojais narių skaičių planuota padidinti iki 30 tūkst.

Įvyko dar vienos derybos

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius pirmadienį sutiko anuliuoti prieš protestus nukreipus įstatymus, bet pareiškė, kad suimti demonstrantai bus paleisti tik tuo atveju, jei bus pašalintos protestuotojų barikados.

Savo ruožtu, kaip pranešė prezidentūra po naujų derybų su opozicija, vienas opozicijos lyderių Arsenijus Jaceniukas formaliai atsisakė pasiūlymo užimti ministro pirmininko postą, kurį jam per šeštadienį vykusį ankstesnį derybų ratą pasiūlė V.Janukovyčius.

„Buvo priimtas politinis sprendimas anuliuoti sausio 16-osios dienos įstatymus, kurie sukėlė tiek daug diskusijų“, - sakoma pranešime, išplatintame neeilinės parlamento sesijos, kurioje bus svarstomi būdai užbaigti du mėnesius trunkančią krizę, išvakarėse.

„Jaceniukas atsisakė vadovauti Ukrainos vyriausybei“, - priduriama jame.

Vyriausybės pranešime nenurodyta, ar opozicijos lyderiai sutiko su amnestijos sąlygomis.

Jeigu jie tam ryžtųsi, tai sukeltų radikalių grupių, tokių kaip garsia dešiniojo sparno radikalia jaunimo grupe „Pravyj sektor“ („Teisusis sektorius“) , pasipiktinimą.

Prieš vyriausybei paskelbiant savo pranešimą „Teisusis sektorius“ pateikė savo sąlygas, kuriose reikalaujama nubausti pareigūnus, atsakingus už protestuotojų žūtį ir patyčias iš jų, taip pat išformuoti protestuotojų nekenčiamą riaušių miliciją „Berkut“ ir pateikti informaciją apie visus dingusius opozicionierius.

Praėjusią savaitę per nuožmius susirėmimus žuvo trys protestuotojai, tarp jų du nušauti iš medžioklinio šautuvo, kuriais milicija, kaip tikina valdžia, nėra ginkluota.

V.Janukovyčius susitiko su trimis pagrindiniais opozicijos lyderiais - A.Jaceniuku, buvusiu bokso čempionu Vitalijumi Klyčko ir nacionalistu Olehu Tiahnyboku, kurie paragino protestuotojus antradienį Nepriklausomybės aikštėje susirinkti į naują masinę demonstraciją.

Radikalus protestuotojai anksčiau pirmadienį sutiko pasitraukti iš Teisingumo ministerijos pastato, kurį jie užėmė sekmadienį vakare.

Susidūręs su didžiuliu spaudimu V.Janukovyčius šeštadienį pasiūlė opozicijai užimti aukštus postus vyriausybėje ir pažadėjo padaryti konstitucijos pataisas, kuriomis būtų sumažinti prezidento įgaliojimai ir išplėstos vyriausybės galios.

Bet opozicijos lyderiai sakė, kad jie toliau rengs protestus, kol bus patenkinti visi jų reikalavimai, tarp jų V.Janukovyčiaus atsistatydinimas ir pirmalaikių rinkimų surengimas.

Įkalinta 2004 metų revoliucijos lyderė Julija Tymošenko, laikydamasi radikalesnės linijos už kitus opozicijos vadovus, paragino juos atmesti prezidentūros pateiktas „žeminančias sąlygas“.

V.Klyčko, kuriam buvo pasiūlytas vicepremjero postas, jau anksčiau atmetė šį prezidento žingsnį kaip "nuodingą pasiūlymą", kuriuo siekiama įvaryti pieštą tarp opozicijos lyderių.

Tuo tarpu protestuotojai dabar kontroliuoja didžiumą Kijevo centro apie Nepriklausomybės aikštę, o jų kelių metrų aukščio barikadas saugo aktyvistai su balaklavomis, ginkluoti beisbolo lazdomis.

Opozicijos aktyvistai taip pat yra užėmę vietos valdžios administracinius pastatus visose, išskyrus vieną, šalies vakarinės dalies srityse.

Iš viso protestuotojai dabar yra užėmę arba blokuoja dešimties iš 25 Ukrainos sričių administracinių vietos valdžios pastatų.

Laukiama sudėtingo parlamento posėdžio

Ukrainos įstatymų leidėjai antradienį susirinks diskutuoti dėl galimybių užbaigti jau du mėnesius vykstančią ir žmonių gyvybių pareikalavusią politinę krizę, kai prezidentas V. Janukovyčius sutiko patenkinti svarbų opozicijos reikalavimą ir atšaukti drakoniškus įstatymus prieš protestus.

Per nepaprastąją Aukščiausiosios Rados sesiją planuojama apsvarstyti opozicijos reikalavimų sąrašą, įskaitant raginimą priimti konstitucijos pataisas, kurios apribotų kai kurias V.Janukovyčiaus galias ir sustiprintų vyriausybės vaidmenį.

Šis posėdis laikomas potencialiai lemiamu krizės momentu, o vyriausybė, kaip pranešama, svarsto galimybę imtis griežtų veiksmų, tokių kaip nepaprastosios padėties įvedimas, jeigu derybos žlugtų.

Viena iš pagrindinių temų derybose tarp opozicijos ir V.Janukovyčiaus – paties prezidento politinė ateitis.

Opozicija sako norinti, kad jis pasitrauktų iš posto dar prieš pasibaigiant jo kadencijai ateinančiais metais. Demonstrantai ragina V.Janukovyčių nuversti kiek įmanoma greičiau.

Šie integracijos su Europos Sąjunga (ES) šalininkų protestai prasidėjo lapkritį, kai V.Janukovyčius, spaudžiant Rusijai, atsisakė pasirašyti svarbią bendradarbiavimo su Bendrija sutartį, kuri buvo rengiama kelerius metus.

Vėliau protestai peraugo į platesnį judėjimą prieš V.Janukovyčiaus valdymą ir apėmė ne vien sostinę, bet ir atokesnius regionus šalyje, kuri yra dvigubai didesnė negu Vokietija.

Protestuotojai dabar yra užėmę sričių administracijos būstines visuose, išskyrus vieną, vakariniuose regionuose. Opoziciją palaikantys vietos įstatymų leidėjai ir karingai nusiteikę protestuotojai dabar steigia naujus „liaudies parlamentus“, vadovaujančius savo regionams.

Protestuotojai dabar yra užėmę arba blokuoja dešimt iš 25 sričių centrų.

V.Janukovyčiui labiausiai nerimauja dėl to, jog protestai išplito į rytinius Ukrainos regionus, kur gyventojų daugumą sudaro jį palaikantys rusakalbiai.

Saugumo pajėgos panaudojo jėgą, vaikydamos protestuotojus rytiniuose Dnepropetrovsko, Čerkasų ir Sumų miestuose. Dešimtys demonstrantų buvo sulaikyti.

Buvęs vidaus reikalų ministras Jurijus Lucenka, tapęs vienu iš opozicijos lyderių, pareiškė, kad Aukščiausioji Rada, kurioje daugumą turi V.Janukovyčiaus Regionų partija, turėtų balsuoti už vyriausybės atstatydinimą per balsavimą dėl nepasitikėjimo, kuris taip pat suplanuotas antradienį.

Dėl šios krizės nukentėjo Ukrainos ekonomika: pasak analitikų, iškilo grėsmė laukiamam atsigavimui po ilgiau nei metus trukusios recesijos, taip pat didėja šalies valiutos žlugimo pavojus.

Didelį susirūpinimą taip pat kelia klausimas, koks likimas laukia 15 mlrd. JAV dolerių (37,8 mlrd. litų) paskolos, dėl kurios V.Janukovyčius susitarė su Rusija, jeigu Kijeve įvyktų radikalus politinis pertvarkymas.

Banko „Raiffeisen Bank Aval“ ekonomistas Dmytro Sologubas sakė naujienų agentūrai AFP: „Žmonės gana neužtikrinti, kas vyks toliau.“

Rengiama nauja masinė demonstracija

Opozicijos lyderiai paragino protestuotojus antradienį Nepriklausomybės aikštėje susirinkti į naują masinę demonstraciją.

Radikalūs protestuotojai anksčiau pirmadienį sutiko pasitraukti iš Teisingumo ministerijos pastato, kurį jie užėmė sekmadienį vakare.

Susidūręs su didžiuliu spaudimu V. Janukovyčius šeštadienį pasiūlė opozicijai užimti aukštus postus vyriausybėje ir pažadėjo padaryti konstitucijos pataisas, kuriomis būtų sumažinti prezidento įgaliojimai ir išplėstos vyriausybės galios.

Bet opozicijos lyderiai sakė, kad jie toliau rengs protestus, kol bus patenkinti visi jų reikalavimai, tarp jų ir pirmalaikių rinkimų surengimas.

Įkalinta 2004 metų revoliucijos lyderė Julija Tymošenko, laikydamasi radikalesnės linijos už kitus opozicijos vadovus, paragino juos atmesti prezidentūros pateiktas „žeminančias sąlygas“.

V. Klyčko, kuriam buvo pasiūlytas vicepremjero postas, jau anksčiau atmetė šį prezidento žingsnį kaip „nuodingą pasiūlymą“, kuriuo siekiama įvaryti pieštą tarp opozicijos lyderių.

Tuo tarpu protestuotojai dabar kontroliuoja didžiumą Kijevo centro apie Nepriklausomybės aikštę, o jų kelių metrų aukščio barikadas saugo aktyvistai su balaklavomis, ginkluoti beisbolo lazdomis.

Opozicijos aktyvistai taip pat yra užėmę vietos valdžios administracinius pastatus visose, išskyrus vieną, šalies vakarinės dalies srityse.

Iš viso protestuotojai dabar yra užėmę arba blokuoja dešimties iš 25 Ukrainos sričių administracinių vietos valdžios pastatų.

Prezidentas telkia aktyvistus

Donecko miesto tarybos sekretorius Sergejus Bogačevas savo „Facebook“ paskyroje parašė, kad sausio 27 dieną iš Donecko į Kijevą išsiųstas dar vienas traukinys su aktyvistais, vykstančiais į sostinę palaikyti Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus, skelbia unian.net.

„Šiandien iš Donecko į Kijevą palaikyti prezidento išvyko dar vienas traukinys su aktyvistais. Iš viso iš Donecko išvyko apie 500 žmonių, be to, į sostinę išvažiavo aktyvistai iš visos Donecko srities“, - parašė miesto tarybos sekretorius, pavadinęs savo įrašą „Apie savanoriškus būrius“.

Jis taip pat pranešė, kad „be to, dabar visose Donecko Regionų partijos rajoninėse organizacijose sulaukiama pareiškimų iš Donecko srities gyventojų, pasirengusių dalyvauti mitinguose ir Donecke, ir Kijeve, formuojasi savanorių būriai, kurie patruliuoja mieste kartu su teisėsaugininkais“.

„Norėtųsi pažymėti, kad Donecko gyventojai pasiruošę važiuoti į kitas Ukrainos sritis, taip pat ir vakarinius regionus, kad padėtų mūsų draugams įvesti ten tvarką. Prašau savo partiečių kreiptis į mane visais savanoriškų mobilizuotų gyventojų grupių klausimais“, - pareiškė S. Bogačevas.