Pasak BBC Ukraine žurnalisto Sviatoslavo Homenko, žmonės laukia, ką pasakys opozicija, kaip jos lyderiai mato derybų eigą ir jos rezultatus. Ir galbūt opozicijos atstovai paklaus Maidano žmonių, ką mano šie.

„Aikštėje esantys žmonės, su kuriais aš kalbėjausi, linkę nesutikti su siūlymais už postus opozicijai palikti Maidaną. Jų teigimu, toks pasiūlymas buvo priimtinas įvykių pradžioje, tačiau dabar, kai pralietas kraujas, vienareikšmiai reikia reikalauti V. Janukovyčiaus atsistatydinimo. Kita vertus, kol kas mes girdėjimo pasiūlymą tik iš valdžios lūpų, mes nežinome, ką apie jį pasakys opozicija. Manau, kad net jei su pasiūlymu nesutinkantys žmonės, jeigu opozicija patikins, kad prezidentas pažadėjo, kad A. Jaceniukas, tapęs premjeru, tikrai galės paskirti savo vidaus reikalų ministrą bei prokurorą, kurie atliks sąžiningą tyrimą, kas kaltas dėl žmonių aukų, gali ir pakeisti savo nuomonę.

Iš esmės tie žmonės, kurių rankose metalinės grandinės, nusiteikę gana agresyviai, jie pasiruošę kovoti iki galo ir nenori jokių kompromisų. Tuo tarpu Kijevo vidurinioji klasė, kurios atstovai Maidane negyvena, tik ateina čia vakarais po darbo, remia pinigais, produktais, šie žmonės įsitikinę, kad jeigu yra šansas, kad nebūtų daugiau mirčių, verta sutikti su kompromisais. Tačiau bet kuriuo atveju reikia reikalauti garantijų, kadangi šiuo metu valdžia ir V. Janukovyčiumi netiki niekas, kadangi jau ne kartą pasimokė, pradedant pažadais eiti Europos link ar pažadais, kad žmonės iš Maidano nebus vejami, o po dviejų dienų buvo bandoma tai padaryti. Šiuo metu žmonės tikrai neišsiskirstys. Žmonės sako, kad valdžia pirma turi įvykdyti savo pažadus – paleisti suimtuosius ir duoti garantijas, kad bus atliekamas tyrimas dėl to, kas vyko pastaruosius du mėnesius. Tik tuomet žmonės galbūt paliks Maidaną. Kol niekas neketina skirstytis – šimtų procentų. O tie žmonės, kurie stovi Gruševskio gatvėje, tiesiog spjaudosi. Jie sako – mes čia stovime savaitę, o dabar opozicija gaus postus, apie kuriuos svajoja, o šimtai tūkstančių žmonių, kurie čia stovėjo negaus nieko“, - sakė pašnekovas DELFI.

Pasak jo, užvakar žmonės opozicijos lyderiams netgi švilpė, nesiklausė jų. Jie klausėsi jų pirmą mėnesį, tačiau dabar opozicijai bus labai sunku prisibelsti iki žmonių. Juk žmonės gatvėje jau du mėnesius, o niekas dar nepajudėjo.

Opozicija atsisakė valdžios ir kviečia aikštėje susirinkusius žmones kovoti toliau

„Mūsų aiški pozicija – atšaukti sausio 16-osios įstatymus ir taškas. Mūsų reikalavimai – surengti prezidento rinkimus jau šiemet. Ir mes nesitrauksime. Mes laikome savo pozciijas maidane ir regionuose. Ekstremistų čia nėra. Mes – taikūs žmonės, ginantys savo teises. Derybos tęsiasi. Tačiau mes nepasiduosime jokioms provokacijoms. Ačiū visiems už drąsą. Te gyvuoja Ukraina!“, - susirinkusiems žmonėms sakė partijos „Udar“ lyderis vitalijus Kličko, kuriam buvo pasiūlytas viceministro postas.

Politikas pareiškė atsisakantis tapti Vyriausybės nariu mainais už protesto akcijos nutraukimą, skelbia news.liga.net.

„Ką tik grįžome iš nelengvų derybų, kad grąžintume teisingumą, kad grąžintume atsakomybę, kad grąžintume žmonėms galimybę gyventi normaliomis sąlygomis...Daugelį mūsų pasiūlymų V. Janukovyčius sutiko įgyvendinti. Dėl kitų laikomės tvirtos pozicijos, kalbėsimės toliau“, - sakė V. Klyčko.

Jo teigimu, prezidentas sutiko suteikti amnestiją visiems sulaikytiems aktyvistams ir pakeisti įstatymus, kuriuos Aukščiausioji Rada priėmė sausio 16 dieną.

„Koks šiandienos rezultatas? Kam jau pasirengęs V. Janukovyčius? Išlaisvinti visus sulaikytuosius ir paskelbti amnestiją. Darbas dėl 2004 metų Konstitucijos sugrąžinimo. Vyriausybės atsistatydinimas su kai kuriomis sąlygomis. Kol kas nesutinka atšaukti diktatoriškus įstatymus, tik jų pakeitimus. Mes reikalaujame atšaukti šiuos įstatymus. Mūsų reikalavimas – surengti prezidento rinkimus jau šiais metais. Derybos tęsiasi ir mes turime laikytis. Ir mes nepasiduosime jokioms provokacijoms“, - pabrėžė V. Klyčko.

„Yra vienas subtilus klausimas. Tikime mes ar ne? Aš netikiu. Argi mes neatsimename, kaip V. Janukovyčius tikino, kad ploja Maidanui? Kuo tai baigėsi? Maidano išvaikymu. Kaskart, kai V. Janukovyčius siūlo taiką, tai baigiasi šturmu. Kuo gi mes galime tuomet patikėti? Tik konkrečiais veiksmais. Todėl aš noriu visus ukrainiečius pakviesti į Maidaną. Mūsų kova tęsis, kol mes nepasieksime, kad būtų įvykdyti mūsų reikalavimai prieš banditų valdžią. Į Maidaną! Į Maidaną! Į Maidaną!“ - kvietė partijos „Svoboda“ lyderis Olegas Tegnibokas.

Partijos „Svoboda“ politinės tarybos vadovas Arsenijus Jaceniukas, atsakydamas į prezidento Viktoro Janukovyčiaus pasiūlymą vadovauti vyriausybei, dialogo pradžiai pasiūlė įvykdyti penkias opozicijos sąlygas. Apie tai jis pranešė nuo Maidano scenos.

„Mūsų pirmasis reikalavimas – išlaisvinti kiekvieną mūsų įbrolį ir nutraukti visas bylas. Mūsų žmonės turi būti laisvėje. Mūsų antrasis reikalavimas – įstatymas dėl amnestijos. Trečiasis reikalavimas – įstatymai, kurie draudžia ukrainiečiams laisvai kalbėti, gyventi ir jaustis laisvais, įstatymai, kurie buvo gėdingai priimti, turi būti atšaukti. Mes šios sąlygos neatsisakysime. Šie įstatymai antradienį turi būti atšaukti. Mūsų ketvirtasis reikalavimas – mūsų užduotis: nauja Ukrainos valdžia. Kas šiandien įvyko? V. Janukovyčius pareiškė, kad nėra pasirengęs atsakyti už šalį ir pasiūlė opozicijai vadovauti vyriausybei. Mes nebijome atsakyti už valstybės likimą, mes pasirengę atvesti šalį į Europos Sąjungą ir išlaisvinti Juliją Tymošenko. Mūsų penktoji sąlyga – nauja 2004 metų Konstitucija. Carų mums pakaks. Ukrainos žmonės turi priimti Konstituciją, kuri atspindėtų liaudies valią. Mes nepaliekame savo pozicijų. Antradienį bus lemtinga diena (neeilinė parlamento sesija – aut. past.). Mes netikime jų žodžiais – mes tikime rezultatais. Pirmyn, į pergalę! Nė žingsnio atgal! Šlovė Ukrainai!“, - kalbėjo A. Jaceniukas.

Tačiau po kurio laiko jis nuo Maidano aikštės scenos pareiškė, kad opozicija pasirengusi prisiimti atsakomybę už šalį ir vesti ją Europos Sąjungos link, skelbia unian.net. Dar vėliau pozicijos lyderis teigė nesakantis "taip", bet ir nesakantis "ne".

„Mūsų su jumis atsakomybė – išlaisvinti kiekvieną. Mūsų reikalavimas, kurį priėmė V. Janukovčiaus administracija, išlaisvinti kiekvieną. Be to, kai mes išlaisvinsime visus savo žmones, reikia prisiminti, kad dar tūkstančiams žmonių pradėtos kriminalinės bylos. Jos visos turi būti nutrauktos ir visi žmonės turi būti laisvėje“, - kalbėjo jis.

Tuo tarpu Kijevo centre tai šen, tai ten vyko nedideli protestuotojų susirėmimai su milija.

Netikėta derybų baigtis

Po V. Janukovyčiaus derybų su opozicija jos lyderiui Arsenijui Jaceniukui pasiūlyta tapti premjeru. Taip tikimasi sureguliuoti šalyje kilusią politinę krizę. Prezidentūros pranešime skelbiama, kad jeigu šis sutiks su pasiūlymu, prezidentas pasirašys Vyriausybės atstatydinimo dokumentą.

Vicepremjero postas pasiūlytas partijos „Udar“ lyderiui Vitalijui Kličko. Pasak pranešimo, prezidentas tikisi, kad bendras darbas su opozicija leis šaliai susivienyti ir įgyvendinti šaliai ir visuomenei būtinas reformas.

„Prezidentas dar kartą apgailestavo dėl tragiškų įvykių, sužeistų ir žuvusių žmonių, ir pabrėžė, kad prievartos neturėtų būti. Mes svarstome visus radikalius scenarijus ir jų pasekmes. Derybos vyks toliau“, - teigė V. Janukovyčiaus atstovė.