Viskas – priešakyje

„Ši naktis buvo šiek tiek ramesnė negu tikėtasi, todėl tikėsimės kažkokių didesnių išpuolių arba didesnių akcijų iš pareigūnų pusės dienos metu ir į rytojaus vakarą. Vien dėl tų pasirodžiusių pranešimų, kad vėliausiai ketvirtadienio vakarą bus bandoma visiškai išvalyti žmones tiek iš Gruševskio gatvės, tiek iš Maidano. Mano žiniomis, penki žmonės jau buvo nušauti ir sužeistų iš tiesų yra labai daug, greitosios tiesiog nespėja gydyti žmonių, nespėja jiems suteikti pagalbos“, - tikino G. Narkevičiūtė.

Opozicionieriai prašo pagalbos iš kitų valstybių, ir iš Lietuvos. Pašnekovės teigimu, patys žmonės yra nusiteikę ne kovingai, o vieningai.

„Žmonės nusiteikę eiti į Maidainą, kad tik galėtų atstovauti savo teises Ukrainoje“, - tikino G. Narkevičiūtė.

Nesupranta, ar baugina, ar ruošiasi įvesti nepaprastąją padėtį

Politologė pasakojo, kad protestų išplitimo į visą miestą nėra, visur toliau nuo Maidano viskas veikia įprastai. Vyksta akcijos ir kituose miestuose, išskyrus Lvovą, veiklos nesvyksta pastoviai: žmonės susirenka po darbų, organizatorių automobiliai yra padeginėjami, studentams grasinama, kad jie bus išmesti iš universiteto, jei dalyvaus protestuose.

„Vakar vakare buvo nutrauktas televizijos ir interneto (ryšys, - red.), kai kurių televizijų transliacijos kai kuriuose televizijos reginionuose ir Kijevo kai kuriose dalyse. Taip pat interneto veikla buvo sutrikdyta kelioms valandoms. Na, iš tikrųjų labai sunku įspėti, ką tai galėtų reikšti – ar tai kokie pasibandymai prieš įvedant nepaprastąją padėtį, ar tai tiesiog bauginimas žmonių“, - svarstė politologė.

Masinių išpuolių nėra

Kituose miestuose nėra rodoma, kas vyksta Maidane, taip, pasak pašnekovės, yra stengiamasi neutralizuoti padėtį. Paklausus, ar dabartiniai įvykiai Ukrainoje negalėtų būti pilietinio karo užuomagos, G. Narkevičiūtė nedrįso to patikinti.

„Sunku pasakyti, išpuoliai iš protestuotojų pusės, Molotovo kokteilių mėtymas – nedideli, visi protestuotojai masiškai neužsiiminėja ta veikla. Juo labiau, kad ne visi protestuotojai remia opoziciją“, - nuomonę išsakė pašnekovė.

Visą laidos įrašą galite išgirsti čia: http://www.ziniuradijas.lt/epizodas/2014/01/23/ryto-espresso/29150