Ketvirtadienio rytą Kijevas atrodo kraupiai: Gruševskio gatvė, kurioje vyksta protestuotojų ir milicijos susirėmimai, paskendusi liepsnose. Liepsnoja barikados bei padangų krūvos, skiriančios protestuotojus ir milicijos pajėgas. Kaip skelbia tinklalapis news.liga.net „Berkut“ kelis kartus bandė išvaikyti demonstrantus, o šie mėtė akmenis bei Molotovo kokteilius. 

Tarp protestuotojų pasigirsta raginimų V. Janukovyčių atiduoti Hagos tribunolui. 

Ukrainos sostinėje Kijeve per intensyvius susirėmimus su saugumo pajėgomis jau žuvo penki aktyvistai, dar apie 300 sužeista, pranešė protestų judėjimo medicinos centre.

Ruošiasi nepaprastosios padėties įvedimui

Žiniasklaidos duomenimis, visoje Ukrainoje kariškiai ruošiasi nepaprastosios padėties įvedimui.

Apie tai praneša unitan.net, remdamasis ecpreso.tv šaltiniais.

Pranešama, kad kareivius iš karinių dalinių Ivano Frankivske jau sutelkė prie Kijevo tam atvejui, jei būtų įvesta nepaprastoji padėtis.

Šaltinių duomenimis, iš Kijevo duotas nurodymas visiems karininkams savo jėgomis vykti į Kijevą.

ES pasirengusi nutraukti santykius su Ukraina

Europos Sąjunga gali nutraukti oficialius santykius su Ukraina, jeigu pasitvirtins informacija, kad milicijos pareigūnai į demonstrantus šaudė šaunamaisiais ginklais. Tai pranešė Europos Parlamento viceprezidentas Jacekas Protasiewiczius, skelbia BBC Ukraina.

Aukštas pareigūnas tvirtina, kad iš Ukrainos pasiekiančios naujienos tiesiog šokiruoja.

„Po tokių dalykų mes negalime turėti reikalų su Ukraina, kaip anksčiau“, - sakė J. Portasiewiczius.

Jis pažymėjo, kad jeigu informacija apie tai, jog milicija šaudė į demonstrantus šaunamaisiais ginklais pasitvirtins, tai Ukrainos ir Europos Sąjungos santykiai kardinaliai pasikeis.

„Dialogui su Ukraina iškilo grėsmė ir jis gali būti sustabdytas šiandien“, - pažymėjo Europos Parlamento viceprezidentas.

„Kraujas gatvėse viską keičia“, - pridūrė politikas.

Skelbia ultimatumą

Opozicijos lyderiai po nesėkmingai susiklosčiusių derybų prezidentui Viktorui Janukovyčiui paskelbė ultimatumą, praneša BBC. 

Vitalijaus Klyčko teigimu, jei Vyriausybė per 24 valandas nepatvirtins protestuotojų reikalavimų, bus leista panaudoti jėgą. 

Teigia, jog situacija kontroliuojama

„Situacija Kijeve visiškai kontroliuojama”, - interviu BBC pareiškė Ukrainos Ministras pirmininkas M. Azarovas.

„Visa šalis labai ramiai dirba. Įvykiai klostosi tik nedidelėje Kijevo centro dalyje, kur yra vyriausybiniai pastatai ir įstaigos”, - teigė M. Azarovas.

Pasak Ukrainos premjero, valdžia pasisako už konstruktyvų dialogą su opozicija, kad būtų padarytas galas susirėmimams Kijevo centre, bet ji nepriims ultimatumų.

„Opozicijos lyderiai turi suprasti, jog ir jie atsako už tai, kad nebūtų liejamas kraujas, ir valdžia už tai atsako. Reikia kartu dėti pastangas, kad Kijevas grįžtų prie normalaus darbo režimo”, - pažymėjo M. Azarovas.

Ukrainos deputatas: aktyvistą Gruševskio gatvėje nušovė NATO snaiperis 

Viena susirėmimų Gruševskio gatvėje aukų galėjo žūti nuo NATO snaiperio rankos. Tai pareiškė Ukrainos deputatas, atstovaujantis Regionų partijai, Jevgenijus Balickis. Šią žinią pranešė Regionų partijos spaudos tarnyba, skelbia unian.net.

„Vieną iš protesto dalyvių galėjo nužudyti snaiperis. Neatmetama galimybė, kad kalba eina apie profesionalų vienos iš NATO šalių samdomą karį, kuris buvo atvežtas užsakius radikaliam opozicijos sparnui“, - pareiškė J. Balickis.

„Šiandien visi Ukrainos piliečiai galėjo įsitikinti, kad politiniai ekstremistai ir teroristai, puolantys teisėsaugininkus ir taikius piliečius, kelia grėsmę kiekvienam žmogui ir visai Ukrainos visuomenei“, - pabrėžė Regionų partijos atstovas.

Kreipdamasis į opozicijos atstovus jis taip pat pareiškė: „Užsieninės revoliucijos organizavimo technologijos patyrė nesėkmę? Todėl jūs nusprendėte pažaisti karą, pasinaudodami jumis patikėjusiais žmonėmis kaip patrankų mėsa?! O jūs patys galite atsakyti žmonėms, koks jūsų tikslas? Sunaikinti Ukrainą, pasėti neapykantą tarp žmonių?! Ką jūs šiandien, ir ne vien šiandien, galite pasiūlyti tiems, kurie jumis patikėjo?!“.

Ukrainos opozicijos liaudies deputatai įsteigė Liaudies Radą

Kijeve sudaryta Ukrainos Liaudies Rada (Narodna Rada Ukrainy), kurioje dalyvauja liaudies deputatai iš opozicijos.

Frakcijos UDAR liaudies deputatė Iryna Heraščenko trečiadienį savo paskyroje tinkle „Facebook“ parašė, kad steigiamajam Liaudies Rados susirinkimui vadovavo „vyriausiasis amžiumi Ukrainos liaudies deputatas Oleksandras Ševčenka (frakcijos „Svoboda“ narys)“.

„Vieningai balsuojame už Ukrainos Liaudies Rados paskelbimą; už vietinių liaudies tarybų sudarymą; už municipalinės milicijos sudarymą; už visos Ukrainos liaudies balsavimo dėl nepasitikėjimo Janukovyčiumi ir Aukščiausiosios Rados diskreditavimą parengimą“, – parašė I.Heraščenko.

Liaudies Rada taip pat priėmė sprendimą kurti vietines Liaudies Radas, pranešama partijos „Batkivščyna“ (Tėvynė) tinklalapyje. Šias struktūras esą turi formuoti vietinių tarybų nariai, atstovaujantys opozicijos partijoms.

Kijeve susirinkę opozicijos deputatai taip pat kalbėjo apie „liaudies rinkimų komisijos“ ir atitinkamų vietinių „liaudies rinkimų komisijų“ steigimą.

Dirbantiems Kijevo centre – nurodymai palikti darbo vietas

Trečiadienį visiems valstybės tarnautojams, dirbantiems Ukrainos sostinės Kijevo vyriausybiniame kvartale, Instituto ir Gruševskio gatvių rajone, buvo duotas nurodymas palikti darbo vietas.

"Mums buvo primygtinai rekomenduota eiti į namus darbo dienos vidury niekaip to nepaaiškinus”, - sakė žurnalistams viena iš Aukščiausiosios Tarybos aparato darbuotojų.

Parduotuvės, kavinės ir biurai Kreščiatike ir aplinkinėse gatvėse uždaromi, jų darbuotojai taip pat paleidžiami.

Ukrainos nacionalinis radijas, kurio biuras yra Kreščiatike, rekomendavo savo darbuotojams, neturintiems skubaus darbo, eiti namo anksčiau "dėl įtemptos situacijos”.

Dėl riaušių pirmiausia buvo uždarytos ginklų parduotuvės sostinės centre. Iš jų ginklus gabeno saugomos mašinos. "Mūsų parduotuvė bus uždaryta, kol padėtis mieste stabilizuosis”, - sakė vienas iš ginklų parduotuvės Kreščiatiko rajone darbuotojų.

Pasak Ukrainos žiniasklaidos, parduotuvės, kavinės ir biurai uždaromi pirma laiko dėl galimų susirėmimų ir provokacijų, per kuriuos gali nukentėti žmonės ir pačios patalpos.