Pranešama, kad vienas iš žmonių, protestavusių Kijevo Gruševskio gatvėje, mirė – kaip spėjama, nuo šautinių žaizdų, remdamasi Maidano medicinos tarnyba praneša svetainė espreso.tv.

Mirusiojo tapatybė tikslinama. Jo kūnas guli Gruševskio aikštės medicinos punkte. Ten įleista tyrėjų grupė, rašo svetainė news.liga.net.

Informacija apie žmogaus žūtį buvo patvirtinta organizacijos „Euromaidan-SOS“ paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“. „Ką tik pasitvirtino informacija. Skambino iš Gruševskio. Žuvo žmogus. Mirtis nuo šautinių žaizdų“, - rašoma pranešime.

Trečiadienio naktį žuvo dar vienas protestuotojas, kuris per susirėmimus su saugumo pajėgomis Gruševskio gatvėje nukrito nuo 13 m aukščio stadiono „Dinamo“ kolonados.

Trečioji auka

Apie 11 val. Lietuvos laiku pasirodė pranešimai apie trečią auką. Kyivpost.com skelbia, kad daugiau detalių nežinoma.

Tuo metu pravda.com.ua rašo, kad žuvęs vaikinas – 20-25 metų amžiaus, jis esą mirė nuo žaizdos krūtinėje. Pas medikus vakinas pristatytas apie 8 val. ryto, tačiau jo išgelbėti nepavyko.

Medicinos paslaugų koordinatorius Olegas Musijus teigė, jog du vyrai, apie kurių mirtį paskelbta anksčiau, negalėjo žūti nuo guminių kulkų, kuriomis milicininkai šaudė į demonstrantus.

„Tai neįmanoma“, – sakė jis, turėdamas omenyje, jog vyrai žuvo nuo įprastų kulkų. Viena kulka sužeidė į širdį, kitas mirė nuo kelių šautinių žaizdų.

Milicijos ir protestuotojų susirėmimai Kijevo Gruševskio gatvėje vyksta nuo sekmadienio, sausio 19 dienos. Keli šimtai Maidano aktyvistų mėgino praeiti pro Vidaus reikalų ministerijos postą į Aukščiausiosios Rados rūmus, kad pareikalautų atšaukti sausio 16 dieną priimtus įstatymus, smarkiai apribojančius pilietines teises. Kilus konfliktui, į miliciją pradėjo skrieti lazdos, akmenys ir petardos. Į susirėmimų vietą atvyko dar keli tūkstančiai protesto dalyvių. Milicija atsakė garsinėmis granatomis, ašarinėmis dujomis, guminėmis kulkomis ir vandens patrankomis. Nukentėjusiųjų skaičius abiejose pusėse perkopė 200 žmonių. Sudeginti keli milicijos autobusai ir sunkvežimiai.

Ukrainos milicija trečiadienį ryte susirėmimų vietoje Kijeve pralaužė protestuotojų pastatytas barikadas, o aktyvistai paskelbė, kad milicija nušovė vieną žmogų.

Ukrainos sostinėje trečiadienį ryte teisėsaugos institucijų darbuotojai perėjo aikštę, skyrusią juos nuo Gruševskio gatvėje protestuotojų pastatytų barikadų ir netrukus po 8 val. vietos (8 val. Lietuvos) laiku ėmė jas ardyti, rodė tiesioginė televizijos transliacija.

Reaguodami į tai, demonstrantai ėmė svaidyti į policijos specialiųjų pajėgų „Berkut“ pareigūnus akmenis ir butelius su degiuoju mišiniu. Tai privertė pareigūnus trumpam atsitraukti, tačiau netrukus jie vėl priartėjo prie barikadų.

Milicininkai su šalmais ir skydais pasistūmėjo maždaug 50 m viešbučio „Dnipro“ link. Tas viešbutis yra Gruševskio gatvės gale.

Tačiau paskui milicija atsitraukė į savo buvusias pozicijas, nors neaišku, ar tai yra tik persigrupavimas prieš naują puolimą.

Protestuotojai, anksti ryte užklupti netikėtai, atsakė svaidydami į milicininkus akmenis.

Kol kas milicija nesiėmė veiksmų prieš pagrindinę protestų stovyklą Nepriklausomybės aikštėje.

Tuo tarpu vienas iš Euromaidano medicinos tarnybos medikų pranešė, kad per protestuotojų ir jėgos struktūrų atstovų susirėmimus Gruševskio gatvėje praėjusią naktį vienas iš protestuotojų mirė pašautas milicijos snaiperio.

Pasak jo, sužeistas vyras mirė paryčiui.

Milicija aiškinasi mirties aplinkybes

Ukrainos vidaus reikalų ministerija patvirtino, kad sostinės Gruševskio gatvėje rastas negyvo vyro kūnas su kol kas nenustatyto pobūdžio sužalojimais.

„Lavonas yra. Tai tiesa. Jis yra pagalbos teikimo punkte. Sužeidimų ir kūno sužalojimų pobūdis dar nenustatytas“, – trečiadienį agentūrą „Interfax“ informavo Vidaus reikalų ministerijos spaudos tarnyba.

Jos atstovai nurodė, kad medikai konstatavo to žmogaus mirtį.

Įvykio vietoje dirba milicininkai, kurie aiškinasi vyro mirties aplinkybes.

Kiek anksčiau vienas iš Euromaidano medicinos tarnybos medikų pranešė, kad per protestuotojų ir jėgos struktūrų atstovų susirėmimus Gruševskio gatvėje praėjusią naktį vienas iš demonstrantų buvo pašautas.

Pasak jo, paryčiui sužeistas vyras mirė.

Antradienį ligoninėje mirė dar vienas protesto akcijų Hruševskio gatvėje aktyvistas.

Maidano gynybos štabo duomenimis, 22 metų aktyvistas sausio 20-osios vakarą per susirėmimus su jėgos struktūrų pareigūnais nukrito nuo 13 metrų aukščio „Dinamo“ stadiono kolonos.

Pirmiausia informacija apie jo mirtį pasirodė socialiniuose tinkluose, vėliau ją patvirtino Maidano gynybos štabas. Žuvusiojo pavardė iki šiol nepaskelbta.

Kijevo centre rasto negyvo vyro kūne – dvi šautinės žaizdos

Jaunas žmogus, kurio kūnas trečiadienį ryte rastas Kijevo centre esančioje Hruševskio gatvėje, mirė nuo šautinių žaizdų, pranešė šaltinis teisėsaugos institucijose.

„Šis jaunas žmogus – iš Dnepropetrovsko. Jo krūtinėje ir galvoje yra šautinės žaizdos“, – sakė šaltinis.

Jis atkreipė dėmesį, kad teisėsaugos institucijų pareigūnai, esantys Hruševskio gatvėje, neturi šaunamųjų ginklų.

Kiek anksčiau Ukrainos vidaus reikalų ministerija patvirtino, kad sostinės Hruševskio gatvėje rastas negyvo vyro kūnas su kol kas nenustatyto pobūdžio sužalojimais.

„Lavonas yra. Tai tiesa. Jis yra pagalbos teikimo punkte. Sužeidimų ir kūno sužalojimų pobūdis dar nenustatytas“, – trečiadienį agentūrą „Interfax“ informavo Vidaus reikalų ministerijos spaudos tarnyba.

Jos atstovai nurodė, kad medikai konstatavo to žmogaus mirtį.

Anksčiau vienas iš Euromaidano medicinos tarnybos medikų pranešė, kad per protestuotojų ir jėgos struktūrų atstovų susirėmimus Hruševskio gatvėje praėjusią naktį vienas iš demonstrantų buvo pašautas.

Pasak jo, paryčiui sužeistas vyras mirė.

Nustatyta Gruševskio gatvėje nušauto žmogaus tapatybė

Leidinio „Ukrainskaja pravda“ šaltiniai pranešė, kad Gruševskio gatvėje nušautas jaunuolis – Sergejus Nigojanas, praneša pravda.co.ua.

„Tai Nigojanas Sergejus – aktyvus Euromaidano dalyvis“, - tikino leidinio pašnekovas. Jis teigia, kad žuvusiajam buvo pataikyta į kaklą ir į galvą.
Kol kas neaišku, kokie šoviniai buvo panaudoti. Tai paaiškės tik atlikus skrodimą.

Gruodžio mėnesį S. Nigojanas buvo nufilmuotas barikadų fone, jis skaitė Ševčenką. Sergejus buvo vienas iš Euromaidano apsaugininkų. Šis dvidešimtmetis jaunuolis – armėnas iš Dnepropetrovsko.

Šaltiniai taip pat patvirtino dar vieno žmogaus mirtį. Jis sausio 21 dieną nukrito nuo „Dinamo“ stadiono kolonados, kurios aukštis siekia trylika metrų. Pastarasis protestuotojas mirė reanimacijoje.

Ukrainos premjeras grasino išvaikyti protestuotojus

Ukrainos ministras pirmininkas Mykola Azarovas pagrasino, jog jei protestai Kijeve nesiliaus, prieš demonstrantus bus panaudota milicijos jėga.

Premjeras valstybinei Rusijos televizijai sakė, kad jeigu „provokatoriai“ nesiliaus inicijavę susidūrimų, valdžiai gali nelikti kito pasirinkimo, kaip pasinaudoti trečiadienį, sausio 22 dieną, įsigaliojančiais prieš protestuotojus nukreiptais įstatymais, praneša bbc.co.uk.

Naujieji įstatymai už visuomeninių pastatų blokavimą leidžia įkalinti protestuotojus penkeriems metams.

Per dvi naktis per protestuotojų ir policijos pajėgų susidūrimus Kijeve sužeisti šimtai žmonių.

Protestuotojai į Kijevo gatves išėjo lapkričio pabaigoje, taip išreikšdami nepasitenkinimą vyriausybės atsisakymu pasirašyti planuotą Asociacijos sutartį su Europos Sąjunga ir atsigręžimu į Maskvą.

Ukrainos vidaus reikalų ministras pranešė, kad suimti 32 protestuotojai. Vietos žiniasklaida pranešė, kad trylikai iš jų už „masinių neramumų“ kurstymą gresia iki penkiolikos metų kalėjimo.

„Jeigu provokatoriai nesiliaus, tuomet valdžiai gali nebelikti kito pasirinkimo, kaip pagal šį įstatymą panaudoti jėgą ir apginti mūsų žmones“, - sakė M. Azarovas Rusijos valstybiniam transliuotojui „Russia 24“.

„Apmokami banditai“

BBC žurnalistai pranešė, kad susidūrimai vyksta tik nedidelėje teritorijoje aplink Hruševskio gatvę, netoli pagrindinės protestuotojų stovyklos Maidane (Nepriklausomybės aikštėje). Didžioji likusio miesto dalis funkcionuoja kaip įprastai.

Taikūs protestuotojai smurto kurstymu apkaltino mažai žinomą kraštutinių dešiniųjų grupuotę „Dešinysis sektorius“.

Vienas opozicijos lyderių, buvęs boksininkas Vitalijus Kličko kaltina valdžią tuo, kad ši moka specialiai pasamdytiems žmonėms, kurie savo veiksmais protestus siekia paversti nelegaliais ir taip sudaryti pretekstą įvesti nepaprastąją padėtį.

BBC žurnalistai pasikalbėjo su keliais tokiais neramumų kurstytojais, kurie čia vadinami „tituškomis“. Daugumą jų demaskavo patys opozicijos aktyvistai.

Vienas jų, studentas Nikolajus Ignateka, pasakojo: „Mums niekas nesakė, ką daryti. Mes stovėjome šalia metro ir laukėme. Jiem mums davė plaktukus – tai viskas“.

Koledžo studentas Artiomas Nemčenka pasakojo sutikęs tai daryti dėl pinigų. Pasiūlymą jis aptiko internete, jiems buvo nurodyta „kurstyti neramumus“.

Naujieji protesto įstatymai numato įkalinimą visiems, kurie blokuoja visuomeninius pastatus. Taip pat draudžiama per demonstracijas dėtis kaukes ar šalmus. Įstatymai taip pat draudžia be leidimo viešose vietose statyti palapines.