Premjeras valstybinei Rusijos televizijai sakė, kad  jeigu „provokatoriai“ nesiliaus inicijavę susidūrimų, valdžiai gali nelikti kito pasirinkimo, kaip pasinaudoti trečiadienį, sausio 22 dieną, įsigaliojančiais prieš protestuotojus nukreiptais įstatymais, praneša bbc.co.uk.

Naujieji įstatymai už visuomeninių pastatų blokavimą leidžia įkalinti protestuotojus penkeriems metams.

Per dvi naktis per protestuotojų ir policijos pajėgų susidūrimus Kijeve sužeisti šimtai žmonių.

Protestuotojai į Kijevo gatves išėjo lapkričio pabaigoje, taip išreikšdami nepasitenkinimą vyriausybės atsisakymu pasirašyti planuotą Asociacijos sutartį su Europos Sąjunga ir atsigręžimu į Maskvą.

Ukrainos vidaus reikalų ministras pranešė, kad suimti 32 protestuotojai. Vietos žiniasklaida pranešė, kad trylikai iš jų už „masinių neramumų“ kurstymą gresia iki penkiolikos metų kalėjimo.

„Jeigu provokatoriai nesiliaus, tuomet valdžiai gali nebelikti kito pasirinkimo, kaip pagal šį įstatymą panaudoti jėgą ir apginti mūsų žmones“, - sakė M. Azarovas Rusijos valstybiniam transliuotojui „Russia 24“. 

„Apmokami banditai“

BBC žurnalistai pranešė, kad susidūrimai vyksta tik nedidelėje teritorijoje aplink Hruševskio gatvę, netoli pagrindinės protestuotojų stovyklos Maidane (Nepriklausomybės aikštėje). Didžioji likusio miesto dalis funkcionuoja kaip įprastai.

Taikūs protestuotojai smurto kurstymu apkaltino mažai žinomą kraštutinių dešiniųjų grupuotę „Dešinysis sektorius“.

Vienas opozicijos lyderių, buvęs boksininkas Vitalijus Kličko kaltina valdžią tuo, kad ši moka specialiai pasamdytiems žmonėms, kurie savo veiksmais protestus siekia paversti nelegaliais ir taip sudaryti pretekstą įvesti nepaprastąją padėtį.

BBC žurnalistai pasikalbėjo su keliais tokiais neramumų kurstytojais, kurie čia vadinami „tituškomis“. Daugumą jų demaskavo patys opozicijos aktyvistai.

Vienas jų, studentas Nikolajus Ignateka, pasakojo: „Mums niekas nesakė, ką daryti. Mes stovėjome šalia metro ir laukėme. Jiem mums davė plaktukus – tai viskas“.

Koledžo studentas Artiomas Nemčenka pasakojo sutikęs tai daryti dėl pinigų. Pasiūlymą jis aptiko internete, jiems buvo nurodyta „kurstyti neramumus“.

Naujieji protesto įstatymai numato įkalinimą visiems, kurie blokuoja visuomeninius pastatus. Taip pat draudžiama per demonstracijas dėtis kaukes ar šalmus. Įstatymai taip pat draudžia be leidimo viešose vietose statyti palapines.

Protestai aprimo

Tuo tarpu, savaitgalį kilę protestai Ukrainoje šiąnakt kiek aprimo. Naktį iš antradienio į pirmadienį susirėmimai tarp protestuotojų ir milicijos buvo pavieniai. 

Nuo sekmadienio vakaro Ukrainoje jau sužeista per 200 žmonių.