Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pažymėjo, kad šalis sustiprino saugumą ir yra pasirengusi susidoroti su bet kokiomis grėsmėmis. Vis dėlto, kai kurie JAV įstatymų leidėjai ir bent jau vienas olimpietis neslepia susirūpinimo dėl susiklosčiusios situacijos.

Viešbučiai įspėti apie potencialią teroristę

Sočio policija miesto viešbučiuose išplatino plakatus, kuriuose vaizduojama moteris, pareigūnų manymu, galėtų būti teroristė ir šiuo metu ji galimai yra mieste.

Viešbučių darbuotojai įspėjami būti budriais dėl Ruzannos „Salimos“ Ibragimovos, kuri yra Kaukazo regione veikiančios kovotojų grupuotės nario našlė. Plakate teigiama, kad ši moteris galimai prisideda prie „teroristinio išpuolio 2014 metų olimpiniame regione“ organizavimo.

Plakatai buvo išplatinti sausio 15 dieną, vieno jų kopiją CNN gavo iš Sočio viešbučio apsaugos darbuotojų. Teigiama, jog atsakingos institucijos gavo informaciją, kad R. Ibragimova praėjusią savaitę galėjo atvykti į Sočį.

Šios moters nuotraukos buvo rodomos per televiziją bei platinamos socialinėje žiniasklaidoje. Kai kurie ją įvardija kaip „juodąją našlę“ – tai pagarsėję teroristės, ėmusios veikti Rusijai pradėjus kovą su čečėnų separatistais.

Dauguma jų yra valstybinių pajėgų nužudytų kovotojų našlės, kurios neretai ryžtasi tapti savižudėmis ir susisprogdinti.

Saugumo ekspertai pirmadienį įspėjo, kad ši moteris yra tik viena iš daugelio įtariamųjų, kuriuos pareigūnai bando surasti. „Garantuoju, kad jie kalba apie šią juodąją našlę, tačiau yra ir kitos, dėl kurių jie nerimauja“, - įsitikinęs buvęs Centrinės žvalgybos valdybos pareigūnas Mike'as Bakeris.

JAV kariškiai pasirengę nenumatytiems atvejams

Pirmadienį vienas JAV pareigūnas pranešė, kad šalies kariuomenė bus parengusi du karo laivus ir keletą transportinių lėktuvų tam atvejui, jei iš žiemos Olimpinių žaidynių reikėtų evakuoti amerikiečių sportininkus bei atsakingus asmenis. Valstybės departamentas turėtų imtis iniciatyvos organizuojant ir evakuoti amerikiečius, jei to prireiks.

Su situacija susipažinęs pareigūnas patikino, kad prieš Jungtinėms Valstijoms imantis tokio veiksmų plano, Maskva turėtų paprašyti pagalbos. Vis dėlto lėktuvai ir laivai aiškiai yra ten, „jeigu kažkas nutiktų tokio, kaip didelio masto teroristinis išpuolis, ir mums prireiktų pasiimti amerikiečius“.

JAV nenumatytų atvejų planas numato, kad iš karo laivų Juodojoje jūroje pakils sraigtasparniai į Sočį. Transportinis lėktuvas „C-17“ būtų pasirengęs Vokietijoje ir vietoje būtų per maždaug dvi valandas. Jei prireiktų kokios nors skubios pagalbos, galėtų prisidėti ir kiti Valstybės departamentui pavaldūs orlaiviai.

Grasinantis vaizdo įrašas iš anapus

Sekmadienį, sausio 19 dieną, pasirodė vaizdo įrašas, kuriame kalba du vyrai. Manoma, kad tai savižudžiai, praėjusį mėnesį susisprogdinę Rusijos mieste Volgograde.

„Mes paruošėme dovaną jums ir visiems turistams, kurie atvyks, - sakoma vaizdo įraše. - Jeigu surengsite Olimpiadą, gausite iš mūsų dovaną už pralietą musulmonų kraują“.

Vaizdo įrašas sekmadienį atsirado gerai žinomame džihado kovotojų tinklalapyje. Manoma, kad jis buvo įrašytas prieš teroristinius išpuolius Volgograde, kurie buvo surengti geležinkelio stotyje ir troleibuse. Per juos žuvo daugiau nei trys dešimtys žmonių.

Putinas pažadėjo sustiprintą saugumą

V. Putinas pažadėjo, kad visi atvykę į Sočio Olimpines žaidynes bus saugūs. Šalies prezidentas patikino, kad Rusija turi daug patirties rengiant tarptautinius renginius, o kaip pavyzdžius pateikė G8 ir G20 viršūnių susitikimus.

Artėjant Olimpiadai patekti į Sočį labai sudėtinga. Sekmadienį kalbėdamas su Rusijos ir užsienio žurnalistais V. Putinas patikino, kad Olimpinių žaidynių saugumą užtikrins apie 40 tūkstančių Rusijos policijos ir saugumo pareigūnų.

Saugumo ekspertai įspėja, kad į Olimpiadą nusitaikę teroristai šio renginio laikotarpiu gali surengti išpuolius bet kurioje kitoje Rusijos vietoje.

JAV senatorius: Olimpiada nebus saugi

JAV senatorius Angusas Kingas, priklausantis Senato žvalgybos komitetui, pareiškė, jog pats į Olimpines žaidynes nevyktų, „ir nemanau, kad siųsčiau savo šeimą“.

Mike'as Rogersas, pirmininkaujantis Atstovų rūmų žvalgybos komitetui, taip pat paragino Rusijos vadovus glaudžiau bendradarbiauti su Jungtinėmis Valstijomis – artėjant žaidynėms turėtų būti intensyviau dalijamasi žvalgybine informacija.

„Jų susirūpinimo lygis yra puikus, tačiau neatrodo, kad mes gauname visą informaciją, kuri mums būtina, kad apsaugotumėme mūsų sportininkus žaidynėse. Manau, kad tai reikia keisti, ir tai turėtų pasikeisti skubiai“, - sakė M. Rogersas.

CNN išsiaiškino, kad pastarosiomis savaitėmis JAV teisėsaugos institucijų atstovai apklausė žmones Jungtinėse Amerikos Valstijose, turinčius ryšių su Kaukazo regionu. Šis neramumais garsėjantis regionas, kuriam priklauso ir Dagestanas bei Čečėnija, yra pietinėje Rusijoje dalyje, už šimtų kilometrų nuo Olimpiados vietos. Šios apklausos buvo informatyvios, nors tai ir nereiškia, kad nustatytos kokios nors tyrimo reikalaujančios grėsmės.

Teisėsaugos pareigūnai susitiko su žmonėmis, siekdami nustatyti visas galimas problemas. FTB agentai panašius vizitus vykdė ir po praėjusių metų išpuolio Bostono maratone.

Paklaustas, ar mano, kad amerikiečiai bus saugūs Olimpiadoje, Centrinės žvalgybos valdybos ir Nacionalinio saugumo administracijos direktorius Michaelas Haydenas pareiškė tikintis Rusijos gebėjimas užtikrinti saugumą. „Manau, amerikiečiai bus pakankamai saugūs“, - patikino jis.
Ar rūpestis dėl saugumo atsilieps sportininkams?

Praėjusį savaitgalį mažiausiai vienas olimpietis išreiškė nerimą dėl saugumo situacijos Olimpiadoje.

„Aš tam tikra prasme nerimauju dėl saugumo Sočyje, nes tai tam tikra prasme pamišusi karo zona, - sakė Prancūzijos snieglentininkas Xavieras de la Rue. - Tai yra vidury tų šalių, kurios nori pražudyti Rusiją, todėl tai baugina, nes aš žinau, kad tam tikra prasme mes būsime taikiniu. Nors jie puikiai atlieka savo darbą užtikrinant saugumą, tai vis tiek mane šiek tiek baugina“.

1998 metų žiemos Olimpinių žaidynių aukso medalio laimėtoja Tara Lipinski tvirtina dalyvausianti šių metų Olimpiadoje, nes ji jaučiasi saugi. Sportininkė išreiškė viltį, kad taip jausis ir kiti atletai.

„Olimpiadose buvo tiek daug grėsmių, - sakė T. Lipinski pirmadienį kalbėdama su CNN. - Manau, kad atletai jau įprato prie to, jie tai žino, kad apie tai išgirs. Tačiau kai mes nuvykstame, mus supa žmonės, kurie sako, kur turėtume eiti ir kur ne. Viliuosi, kad jie jausis saugūs“.

CNN nacionalinio saugumo analitikė Frances Fragos Townsend saugumo klimatą Sočyje apibūdino kaip „grėsmingiausią aplinką, kurią kada nors matėme prieš Olimpines žaidynes“. Vis dėlto ji paragino sportininkus nepulti į paniką.

„Jie imsis tikrų kraštutinumų, kad būtų apsaugoti sportininkai ir varžybų vietos“, - patikino F. Fragos Townsend. - Pastebimas didelis sumažėjimas, jei kalbėtume apie šeimas ir turistus. Ten tikrai yra, manau, kur kas didesnis pažeidžiamumas“.