„Vykdydamas Ženevos bendrąjį veiksmų planą Iranas, dalyvaujant JT atominės energetikos priežiūros agentūros inspektoriams, sustabdė iki 20 proc. sodrinto urano gamybą Natanzo ir Fordo branduoliniuose objektuose“, – valstybinei naujienų agentūrai IRNA sakė Mohammadas Amiri iš Irano atominės energetikos organizacijos.

Jungtinių Tautų atominės energetikos priežiūros agentūra patvirtino, kad Iranas įšaldė dalį savo branduolinės programos, vykdydamas pernai lapkritį su galingosiomis pasaulio valstybėmis pasiektą reikšmingą susitarimą, kuris įsigaliojo pirmadienį, agentūrai AFP pranešė diplomatai.

"Viskas puiku, visi reikalavimai buvo įvykdyti", - sakė vienas diplomatas iš Tarptautinės atominės energetikos agentūros ( TATENA), kurio žodžius patvirtino dar keli diplomatai.

Irano branduolinis susitarimas įsigaliojo tvyrant naujų JAV sankcijų grėsmei

Iranas pirmadienį sustabdė iki 20 proc. prisodrinto urano gamybą, vykdydamas laikinąjį susitarimą dėl prieštaringai vertinamos Teherano branduolinės programos, kurį šiitiška respublika sudarė su galingosiomis pasaulio valstybėmis.

„Vykdydamas Ženevos bendrąjį veiksmų planą Iranas, dalyvaujant Jungtinių Tautų atominės energetikos priežiūros agentūros inspektoriams, sustabdė iki 20 proc. sodrinto urano gamybą Natanzo ir Fordo branduoliniuose objektuose“, – valstybinei naujienų agentūrai IRNA pareiškė Mohammadas Amiri iš Irano atominės energetikos organizacijos.

Inspektoriai iš Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) patvirtino, kad įšaldymas buvo pradėtas, sakė diplomatai Vienoje, kur įsikūrusi ši JT atominės energetikos priežiūros agentūra.

„Viskas puiku, visi reikalavimai buvo įvykdyti“, – sakė vienas diplomatas iš TATENA.

Jo žodžius patvirtino dar keli diplomatai, tačiau pati agentūra šią informaciją komentuoti atsisakė.

Urano sodrinimo iki 20 proc. sustabdymas pradeda naują etapą, kuriame bus deramasi dėl sudėtingesnio, ilgalaikio susitarimo, turinčio visiems laikams užbaigti nesutarimus dėl Irano branduolinės programos ir likviduoti karo grėsmę. Tačiau šiam procesui grėsmę kelia galimos naujos JAV sankcijos.

Pagal laikinąjį susitarimą, pirmąją jo įsigaliojimo dieną Iranas turi sustabdyti sodrinimą iki vidutinio lygio, kuris yra artimas ginklams tinkamam lygiui, ir pradėti neutralizuoti pusę iš sukauptų sodrinto urano atsargų.

Jei TATENA patvirtins, kad susitarimas vykdomas, Briuselyje susirinkę Europos Sąjungos (ES) šalių užsienio reikalų ministrai priims dokumentą, sušvelninantį sankcijas dėl tokių prekių, kaip automobilių atsarginės dalys ir auksas. Vėliau tą pačią dieną analogišką žingsnį turėtų žengti ir Vašingtonas.

Per ateinančius šešis mėnesius Iranas taip pat negali įrengti ar paleisti daugiau centrifugų, be to, privalo suteikti TATENA laisvesnę prieigą, įskaitant kasdienius patikrinimus dviejuose urano sodrinimo kompleksuose Forde ir Natanze.

Bendras sankcijų sušvelninimas per visą šešių mėnesių laikotarpį vertinamas 6-7 mlrd. JAV dolerių suma. Į ją įtraukti ir 4,2 mlrd. dolerių užsienyje įšaldytų Irano lėšų. Šie pinigai jam turėtų būti išmokėti vienodomis dalimis per aštuonis kartus. Pirmuosius 550 mln. dolerių iš įšaldytų lėšų Teheranas turėtų gauti vasario 1 dieną.

Tačiau esminės sankcijos toliau darys didžiulę žalą šalies ekonomikai. Per ateinantį pusmetį Iranas negaus 30 mlrd. dolerių pajamų už naftą, nurodo Baltieji rūmai. Taip pat Teheranui liks nepasiekiama didžioji dalis iš jo 100 mlrd. dolerių vertės aktyvų užsienio valiuta.

Iranas ir vadinamoji P5+1 grupė, kurią sudaro JAV, Kinija, Rusija, Didžioji Britanija, Prancūzija ir Vokietija, greitai pradės derybas dėl ilgalaikio visapusio susitarimo.

Vašingtone įsikūrusio Tarptautinio strateginių studijų instituto ekspertas Markas Fitzpatrickas, anksčiau dirbęs JAV valstybės departamente, sakė, jog galingosios šalys norės, kad Iranas iš dabar turimų 19 tūkst. centrifugų pasiliktų 3-4 tūkstančius.

Be to, Iranui teks uždaryti Fordo kompleksą, pakeisti statomą Arako reaktorių, kad jame nebūtų gaminamas atominėms bomboms tinkamas plutonis, taip pat sumažinti mažai sodrinto urano atsargas, sakė M.Fitzpatrickas.

Pasak jo, šios priemonės kartu su griežtesnėmis inspekcijomis nepanaikins galimybės Iranui pasigaminti branduolinių ginklų, tačiau gerokai ją apsunkins.

Kaip teigia JAV prezidentas Barackas Obama, tai bus „praktiškai neįmanoma“.