"Associated Press" (AP) paskelbtuose dokumentuose teigiama, kad 2011 ir 2012 metais kunigystės sakramento atėmimo atvejų smarkiai padaugėjo. Anot AP, šie duomenys buvo pateikti Jungtinių Tautų (JT) diskusijoje vaikų teisių apsaugos klausimais šį ketvirtadienį.

Vatikano atstovas spaudai Federico Lombardi iš pradžių sakė, kad AP informacija klaidinga, tačiau vėliau BBC naujienų agentūrai pripažino, kad statistika yra teisinga.

Dokumente rašoma, kad 2008 ir 2009 metais kunigystės neteko 171 asmuo, o 2011 ir 2012 m. šie skaičiai padvigubėjo. Vatikanas taip pat nurodė atlikti beveik 400 tyrimų dėl Bažnyčios normų pažeidimų.

Ketvirtadienį vykusioje JT diskusijoje Vatikanas pirmą kartą buvo viešai sukritikuotas dėl informacijos slėpimo vaikų seksualinio išnaudojimo skandale, primena ELTA.

Šventasis Sostas 1990 m. ratifikavo JT Vaiko teisių apsaugos konvenciją, tačiau iki 2012 metų pateikė tik vieną ataskaitą šiuo klausimu. Praėjusį mėnesį Vatikanas atsisakė JT Vaikų teisių komitetui pateikti duomenis apie dvasininkų vykdytą vaikų seksualinį išnaudojimą, argumentuodamas, kad tokios informacijos teisiniu keliu gali prašyti tik valstybė.

Ketvirtadienį popiežius Pranciškus vaikų seksualinį išnaudojimą pavadino "Bažnyčios gėda".