Vatikano atstovams ketvirtadienį buvo pateikta daug sunkių klausimų ir pažerta kritikos dėl nepilnos informacijos atskleidimo ir neaiškios Šventojo Sosto pozicijos šiuo klausimu.

Šventojo Sosto atstovų buvo paklausta, kodėl Bažnyčia seksualinį vaikų išnaudojimą traktuoja kaip moralinį, o ne baudžiamąjį nusikaltimą. Taip pat buvo užduota klausimų apie Vatikano vykdomas programas, kurių metu šventikai mokomi dirbti su vaikais.

Vatikano pasiuntinys Jungtinėms Tautoms arkivyskupas Silvano Tomasi atsakė, jog svarbu suprasti, kad vaikus seksualiai išnaudoję kunigai nėra Vatikano funkcionieriai, todėl gali būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn pagal šalyje, kurioje gyvena, įstatymus.

Buvęs Vatikano prokuroras seksualiniams nusikaltimams tirti vyskupas Charlesas Scicluna tvirtino, kad "dangstyti išnaudojimą nėra Vatikano politika".

S. Tomasi teigimu, nė viena profesija nėra apsaugota nuo pedofilijos, tačiau faktas, kad tokių dalykų pasitaiko tarp šventikų, yra labai smerktinas. Vyskupas teigė, kad tokie nusikaltimai "jokiu atveju negali būti pateisinti", o kiekvienas vaikas turėtų būti "neliečiamas".

Nors ketvirtadienio diskusijoje užduodami klausimai buvo labai įvairūs, jie buvo sugrupuoti, o Vatikano atstovams buvo skirta laiko pasiruošti į juos atsakyti. Tačiau, JT Vaikų teisių komiteto atstovų teigimu, Vatikano atsakymuose trūko konkretumo ir aiškumo.

Vatikanas anksčiau yra atsisakęs patenkinti JT Vaikų teisių komiteto prašymą dėl duomenų pateikimo seksualinio išnaudojimo klausimais. Šventasis Sostas tuomet buvo apkaltintas neadekvačia reakcija į opią problemą.

Vatikanas JT konvenciją dėl vaikų teisių ratifikavo 1990 metais, tačiau po 1994 m. ataskaitos Vatikane šiuo klausimu nebuvo nieko daroma iki 2012 m., kai Europą sudrebimo vaikų seksualinio išnaudojimo skandalai bažnyčioje.

Praėjusį mėnesį popiežius Pranciškus pareiškė, kad Vatikane bus sukurta speciali komisija bažnytinio vaikų seksualinio išnaudojimo atvejams tirti.