Daugumos pasaulio šalių akyse Šiaurės Korėjos gyventojai atrodo žmonės išplautomis smegenimis, pataikaujantys šalies lyderiui Kim Jong Unui (Kim Čen Unui), rašo CNN.

Amerikos televizija parodė dokumentinį filmą „Secret State of North Korea“ („Slapta Šiaurės Korėjos valstybė“), kuris verčia suabejoti šia įsigalėjusia nuomone.

„Pamatėme daugybę pavyzdžių, kaip žmonės priešinasi valdžiai įvairiais, netikėtais būdais“, – pasakojo filmo režisierius Jamesas Jonesas.

Vienas įsimintiniausių momentų – moteris pradėjusi teikti žmonėms pervežimo paslaugas savo sunkvežimiu.

„Kareivis liepia jai nustoti teikti privačias žmonių vežimo paslaugas, nes šis verslas nelegalus. Užuot, kaip daugelis tikėtųsi, <...> atsiprašiusi, ji kovoja (už savo verslą) – bėga kareiviui iš paskos, tranko per nugarą ir plūsta visokiais žodžiais“, – teigė J. Jonesas.

Buvęs JAV Nacionalinės saugumo tarybos Azijos reikalų skyriaus direktorius Victoras Cha, kuris yra Šiaurės Korėjos reikalų ekspertas, sako, kad būtent moterys Šiaurės Korėjoje ima priešintis.

„Man tai patinka. Tai viena mano mėgstamiausių filmo dalių, – sakė jis. – Ironiškiausia, kad tokios rinkos neatsiranda dėl ekonominių reformų. Jos atsiranda, nes Šiaurės Korėja nesugeba aprūpinti savo gyventojų (reikiamais dalykais).“

Dokumentiniame filme rodomos ir spragos režimo informacijos barjere.

J. Joneso teigimu, jaunieji Šiaurės Korėjos gyventojai yra pametę galvas dėl amerikietiškų filmų ir Pietų Korėjos muilo operų.

Filmo kūrėjai parodo, kaip sudėtingai ir įžūliai į Šiaurės Korėją atkeliauja kompaktiniai diskai, nešiojamieji kompiuteriai ir atmintukai.

„Kompaktiniai diskai – privalomi elementai. Jauni Šiaurės Korėjos gyventojai jais dalijasi, visi laukia naujausių (filmų) serijų“, – pasakojo J. Jonesas.

„Šiaurės Korėja šitaip ilgai išsilaikė, nes yra izoliuota, pasistatė informacijos barjerą. Tačiau dėl technologijų barjere atsiranda spragų“, – teigė filmo kūrėjas.

Jauna į Pietų Korėją pabėgusi moteris pasakojo, kad lūžis jos gyvenime įvyko paklausius laisvų žiniasklaidos priemonių.

„Kuo daugiau klausiausi radijo, tuo daugiau galvojau. Tai, ko mus mokė, netiesa. Mane kvailino. Panorau tapti laisva“, – pasakojo ji.

J. Jonesas pridūrė, jog tai išsklaido režimo propagandos kerus.

Tiems, kurie slapta veža į šalį įvairias prekes ir tiems, kurie nufilmavo kadrus dokumentiniams filmui, tai iš tiesų „gyvybės ar mirties klausimas“, teigia J. Jonesas.

Vienas nelegaliai daiktus per sieną įvežantis vyriškis dokumentiniame filme pasakojo, jog sučiuptas būtų nubaustas mirtimi, tačiau jaučia pareigą tęsti savo veiklą.

O kaip režisierius gavo medžiagos dokumentiniam filmui?

J. Joneso teigimu, jo komanda suprato, kad nėra prasmės vykti į griežtai kontroliuojamą kelionę, kurioje labai mažai šansų pabendrauti su Šiaurės Korėjos gyventojais.

„Susikooperavome su japonų žurnalistu Jiro Ishimaru, kuris yra išvystęs stulbinamą eilinių Šiaurės Korėjos gyventojų tinklą visoje šalyje, – pasakojo režisierius. – Jie filmuoja slaptomis kameromis, paskui slapta pergabena filmuotą medžiagą per sieną į Kiniją, kur jų laukia J. Ishimaru.“

Joks Amerikos ar Vakarų valdžios pareigūnas nėra susitikęs su jaunuoju diktatoriumi Kim Jong Unu. Vienas iš nedaugelio su juo bendravusių – buvęs NBA krepšininkas Dennisas Rodmanas.

Neseniai jis sudainavo Kim Jong Unui dainą gimimo dienos proga.

J. Joneso teigimu, būtent D. Rodmanas sužinojo, kad Kim Jong Unas turi vaiką, taigi jo kelionė vertinga.

V. Cha teigimu, kol kas Šiaurės Korėjos režime tėra menkų įtrūkimų, bet „kaip užtvanka – atsiradus vienam įtrūkimui, jų vis daugėja ir pasimato vis daugiau ir daugiau“.